02.09.2019 14:21 Wiek: -14 days

Europamobil

02.09.2019 - 27.09.2019

Foto: ©Stiftung Genshagen

Od 2009 r. inicjatywa Europamobil jest największym projektem młodzieżowym Fundacji Genshagen. Co roku dwudziestu studentów z całej Europy odwiedza na zmianę wybrane szkoły w Brandenburgii, we francuskim regionie Ile-de-France i na Mazowszu w Polsce. Celem projektu jest przybliżenie uczniom Europy w formie konkretnego doświadczenia, wzbudzenie ich zainteresowania Europą
i zapoznanie ich z zagadnieniami europejskimi w ramach aktywnych warsztatów. Studenci odwiedzają szkoły, poruszając się specjalnym autokarem zwanym "Europamobil", i prezentują kompleks tematyczny "Europa" przy pomocy różnych metod, które wspólnie wypracowali w ramach seminarium przygotowawczego. Następnie wyniki ich działań są publicznie prezentowane
i poddawane pod dyskusję z udziałem osób ze świata polityki i kultury.

Projekt już sześciokrotnie realizowany był w Brandenburgii, dwukrotnie we francuskim regionie Ile-de-France, i dwukrotnie w Polsce na Mazowszu. W ten sposób udało się dotychczas dotrzeć do około 26.000 uczniów. W 2019 roku Europamobil ponownie wyruszy w trasę po Brandenburgii.

Partner: Fundacja im. F.C. Flicka

Instytucje finansujące: Kraj Związkowy Brandenburgia, Fundacja im. F.C. Flicka