19.05.2015 12:29 Wiek: 5 yrs

Baltic Sea Youth Dialog

25.06.2015 - 27.06.2015

W terminie od 24 do 27 czerwca 2015 odbyła się w Pałacu Genshagen druga edycja Baltic Sea Youth Dialog. Z okazji 70. rocznicy zakończenia drugiej wojny światowej 20 młodych ludzi ze wszystkich państw członkowskich Rady Państwa Morza Bałtyckiego dyskutowało nad wnioskami ze wspólnej brutalnej historii dla przyszłości Europy.

Na tle coraz bardziej zaostrzających się napięć pomiędzy Rosją a Unią Europejską w związku z kryzysem na Ukrainie, młodzi uczestnicy analizowali problem różnych narodowych, regionalnych i lokalnych punktów widzenia na drugą wojnę światową i omawiali konsekwencje dla budowy przyszłego ładu w Europie. Podczas spotkania skupiono się na rozwoju konkretnych wizji przyszłości dla przestrzeni Morza Bałtyckiego, opracowanych w kreatywny sposób z pomocą wystawy, która została później pokazana w Pałacu Genshagen. Program został  wzbogacony zaangażowaną dyskusją uczestników z gościem, Sekretarz Stanu Brandenburgii ds. Europy Anne Quart i dopełniony tematycznym zwiedzaniem Pałacu Cecilienhof, dotyczącym Konferecji Poczdamskiej.

Baltic Sea Youth Dialog powstał w 2014 r. z inicjatywy Rady Państw Morza Bałtyckiego i fundacji Körber w ramach strategii Unii Europejskiej dotyczącej Morza Bałtyckiego jako forum dialogu dla uczniów i studentów w celu wzmocnienia tożsamości regionu Morza Bałtyckiego. Po pierwszych dwóch spotkaniach w Narwie (Estonia) i Iwangorodzie (Rosja) w zeszłym roku i w Genshagen w 2015, w kolejce czeka jeszcze spotkanie w Olsztynie (Polska).

Partner: Rada Państw Morza Bałtyckiego, Körber-Stiftung

Finansowanie: kraj związkowy Brandenburgia, Körber-Stiftung