01.01.2017 00:00 Wiek: 3 yrs

Trójstronna grupa robocza ds. polityki wschodniej UE

Ukrainie, związane z tym powiązania UE z Rosją, przyszły kształt relacji UE ze wschodnimi sąsiadami w ramach Europejskiej Polityki Sąsiedztwa oraz dalszy rozwój relacji państwami, które uzyskały perspektywę wstąpienia do UE, stanowią w swojej kompleksowości wyzwania dla Unii, z którymi wiąże się pilna potrzeba stworzenia nowego strategicznego podejścia. Francja, Niemcy i Polska w każdym ze wspomnianych obszarów reprezentują odmienne interesy. Tym bardziej konieczna jest wymiana między tymi krajami w zakresie wspólnego podejścia do przyszłej polityki wschodniej UE.

Grupa robocza złożona z renomowanych francuskich, niemieckich i polskich ekspertów w dziedzinie polityki wschodniej UE wypracować ma wspólne propozycje przyszłych strategicznych kierunków polityki wobec państw Partnerstwa Wschodniego. Z uwagi na szczyt Partnerstwa w 2017 r. wyniki prac planuje się zaprezentować szerszemu gronu odbiorców. Mają one zostać opublikowane w ramach serii wydawniczej "Genshagener Papiere".

Finansowanie: Auswärtiges Amt

Kontakt: Ryszarda Formuszewicz