04.12.2012 14:37 Wiek: 7 yrs

Apéritif débat: Wybory w Niemczech – czego oczekują sąsiedzi z Francji i Polski?

18.06.2013

Zakres tematyczny "Stosunki niemiecko-francuskie" i "Stosunki niemiekco-polskie".

Niemcy za sprawą kryzysu w strefie Euro znalazły się w centrum starć politycznych w Europie. Gdy chodzi o znalezienie drogi wyjścia z obecnego kryzysu, nie ma sposobu, by ominąć Berlin. Rząd federalny stoi przed wyzwaniem zrównoważenia oczekiwań europejskich partnerów z innych krajów z rożnymi wewnątrzpolitycznymi przymusami a zwłaszcza z nastojem własnego społeczeństwa. Niemcy za sprawą niezdecydowanej postawy w kwestii zarządzania kryzysowego uważane są przez wielu obserwatorów za kraj, który do tej pory nie sprostał roli europejskiego lidera. Ponadto jednostronny nacisk na politykę oszczędności postrzegany jest często jako niemiecki dyktat i ożywia tym samym stare obawy "incertitudes allemandes".

W obliczu nadchodzących wyborów oczy naszych europejskich partnerów skierowane są na Niemcy. Polityka europejska, inaczej niż zwykle, odgrywa wazną rolę w kampanii wyborczej. Partie zajmują więc stanowiska polityczne nie tylko w sprawie kluczowej, czyli uwspólnienia długu europejskiego, lecz także prezentują rożne koncepcje odnośnie innych zagadnień z zakresu polityki europejskiej. Nicolas Barré, redaktor naczelny francuskiej gazety "Les Echos", dr. Jacek Kucharczyk, dyrektor Polskiej Think Tanku "Instytut Spraw Publicznych" i Josef Janning, Mercator Fellow z Niemieckiej Think Tanku DGAP w ramach wieczornej moderowanej debaty dokonali analizy nowej roli Niemiec oraz zarysowali oczekiwania niemieckich sąsiadów oraz partnerów politycznych.

Kontakt: Stephen Bastos