03.12.2019 11:16 Wiek: 223 days

Polaryzacja polityczna i społeczna w Europie

03.12.2019

Foto: © Stiftung Genshagen | Omar Marques

Dlaczego w ostatnich latach w Niemczech, Francji i w Polsce obserwuje się rosnącą polaryzację polityczną? Które czynniki mają decydujące znaczenie? Gdzie są granice błędu w poszczególnych debatach i czym się one różnią? Czy polaryzacja polityczna jest w ogóle zjawiskiem negatywnym, czy może tylko wyrazem żywej kultury demokratycznej debaty? I jak można ponownie wzmocnić spójność w spolaryzowanych społeczeństwach?

Te i wiele innych pytań było przedmiotem ekscytującej i ożywionej debaty publicznej, która odbyła się 3 grudnia 2019 roku na Uniwersytecie Jagiellońskim w Krakowie. Wydarzenie to było drugim z serii wydarzeń dotyczących symptomów, przyczyn i konsekwencji polaryzacji politycznej i społecznej w Europie, organizowanych wspólnie przez Fundację Genshagen i Fundację ZEIT we współpracy z lokalnymi partnerami. Zobacz tutaj przegląd pierwszej edycji serii z stycznia 2019 roku w Nantes, Francja.

Trzej paneliści Jean-Marc Ayrault, były premier i minister spraw zagranicznych Francji, Hans-Gert Pöttering, były przewodniczący Parlamentu Europejskiego oraz Bartłomiej Wróblewski, poseł na Sejm RP i przewodniczący Polsko-Niemieckiej Grupy Parlamentarnej, zaapelowali przede wszystkim do uczestników obecnych dyskusji o uznanie opinii swoich odpowiedników i zachowanie pełnego szacunku tonu, pomimo odmiennych poglądów co do treści. Jest to jedyny sposób na zapewnienie możliwości wyrażania różnych poglądów w dłuższej perspektywie czasowej bez zasadniczego zagrożenia dla spójności społeczeństw europejskich.

Niektóre pytania zadane panelistom podczas wieczornej debaty zostały wypracowane tego samego dnia rano w ramach warsztatów dla studentów Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie na ten sam temat. Warsztat prowadziło trzech pracowników naukowych Clémence Ledoux z Uniwersytetu w Nantes, Dorota Szelewa z University College Dublin i Katharina Zimmermann, młodszy profesor na Uniwersytecie w Hamburgu.

Partnerzy: Wydział Studiów Międzynarodowych i Politycznych Uniwersytet Jagielloński Kraków, Fundacji Zeit

Instytucje finansujące: Fundacji Zeit

Kontakt: Stephen Bastos, Dr. Tobias Koepf