19.11.2019 15:54 Wiek: -62 days

Brandenburskie rozmowy o Europie: „Polska po wyborach parlamentarnych“

19.11.2019

Foto: ©Stiftung Genshagen

Jesienią 2019 r. zostanie w Polsce wybrany nowy parlament. W wyniku ostatnich wyborów do Sejmu w 2015 roku zwyciężyła narodowo-konserwatywna partia Prawo i Sprawiedliwość (PiS), która po raz pierwszy od 1989 roku mogła samodzielnie utworzyć rząd. O tego czasu PiS pod kierownictwem przewodniczącego partii Jarosława Kaczyńskiego realizuje kompleksową przebudowę polskiego państwa i polskiego społeczeństwa oraz próbuje na nowo zdefiniować rolę Polski w Europie. W tym kontekście szczególnie reforma wymiaru sprawiedliwości doprowadziła do poważnych wątpliwości w odniesieniu do stanu praworządności w Polsce i jest ona ciągle przedmiotem ostrego konfliktu między polską i UE.

Czy polskiemu rządowi uda się obronić swoją większość? Czy skłócona dotychczas opozycja będzie w stanie zaproponować polskim wyborcom przekonującą alternatywę? Jakie skutki mają wybory dla stosunków Polski z UE i jej europejskimi partnerami w Berlinie i w Paryżu? Te i inne kwestie będą przedmiotem dyskusji realizowanej w polsko-niemiecko-francuskim formacie.

Organizując "Brandenburskie rozmowy o Europie", Fundacja Genshagen we współpracy z Ruchem Europejskim wspiera tworzenie sieci kontaktów osób i instytucji zainteresowanych kwestiami polityki europejskiej w Brandenburgii.

Partner: Ruch Europejski

Instytucja finansująca: Niemieckie Ministerstwo Spraw Zagranicznych