15.01.2016 10:01 Wiek: 4 yrs

Brandenburskie rozmowy o Europie

27.04.2016

W ramach „Brandenburskich rozmów o Europie” podczas dwu-, trzygodzinnej debaty podejmowane są aktualne tematy agendy europejskiej, szczególnie interesujące dla kraju związkowego Brandenburgii.

Fundacja Genshagen kontynuuje cykl spotkań, zainicjowany w 2011 roku dyskusją na temat polityki spójności. Uczestnikami debat są przedstawiciele stowarzyszeń gospodarczych i organizacji zawodowych, związków zawodowych, placówek edukacyjnych, a także pracownicy instytutów naukowych, fundacji i przedsiębiorstw oraz przedstawiciele kluczowych ministerstw i administracji z Brandenburgii i Berlina.

Poprzez „Brandenburskie rozmowy o Europie” Fundacja Genshagen zamierza wspólnie z organizacją Europäische Bewegung Brandenburg przyczynić się do aktywizacji sieci powiązań pomiędzy lokalnymi podmiotami, zainteresowanymi polityką europejską. Ponadto format projektu umożliwia Fundacji szybką reakcję, bez długotrwałego planowania, na aktualne wydarzenia polityczne.

Tematem spotkania w 2016 r. są różnice postrzegania kryzysu migracyjnego w Polsce, Francji i Niemczech.

Kontakt: Ryszarda Formuszewicz