06.11.2019 11:39 Wiek: 111 days

Warsztat: Rozwój obszarów wiejskich we europejskim porównaniu

06.11.2019 - 07.11.2019

Foto: ©Stiftung Genshagen | René Arnold

W ramach warsztatów "Polityka regionalna obszarów wiejskich w porównaniu europejskim" w dniach 06. i 07.11.2019 r. około 30 przedstawicieli polityki i administracji, gospodarki, nauki i społeczeństwa obywatelskiego z Brandenburgii, Berlina, Polski i Francji dyskutowało o wyzwaniach, ale także o możliwościach rozwoju obszarów wiejskich. Po wprowadzeniu Ralpha Brockhausa (Federalne Ministerstwo Rolnictwa) i Wolfganga Ricka (przewodniczącego Komisji Enquête parlamentu kraju związkowego Brandenburgii ds. obszarów wiejskich), początkowo skupiono się na usługach użyteczności publicznej. Drugiego dnia odbyły się dwa kolejne panele poświęcone tematom partycypacji i wspòłuczestnictwa - również pod znakiem wyzwań populistycznych - a także zmian klimatycznych i zrównoważonego rozwoju. Gościnne wykłady Cédrica Szabo (Stowarzyszenie Burmistrzów Obszarów Wiejskich Francji), Beaty Rodak (Ministerstwo Rolnictwa RP) i dr Macieja Zatheya (Instytut Rozwoju Terytorialnego Dolny Śląsk) odnotowały podobne problemy we wszystkich trzech krajach. W dziedzinach takich jak współpraca transgraniczna zaprezentowano przykłady najlepszych praktyk, uzupełnione dodatkowymi przykładami z Brandenburgii. Jednym z głównych wniosków z warsztatów była potrzeba uświadomienia sobie często zniekształconego poglądu na obszary wiejskie w polityce krajowej oraz docenienia i wsparcia lokalnych aktorów i ich zróżnicowanych i innowacyjnych podejść.

Kontakt: Dr. Martin Koopmann