11.10.2016 13:36 Wiek: 3 yrs

Europamobil

04.09.2017 - 29.09.2017

Od 2009 roku Europamobil jest najszerzej zakrojonym europejskim projektem młodzieżowym Fundacji Genshagen. Co roku dwudziestu studentów z całej Europy odwiedza na zmianę wybrane szkoły w Brandenburgii, francuskim regionie Ile-de-France oraz na Mazowszu. Celem projektu jest przekazanie uczniom wiedzy na temat Europy jako konkretnego doświadczenia, wzbudzenie zainteresowania Europą i przybliżenie ważnych tematów europejskich przy pomocy warsztatów. Studenci jeżdżą po szkołach specjalnym autobusem, tzw. Europamobilem, prezentując zagadnienia tematycznie związane z Europą za pomocą metodyki, którą wypracowują wcześniej wspólnie w trakcie seminarium przygotowawczego. Na zakończenie wyniki prezentuje się publicznie i dyskutuje na ich temat z udziałem osobistości ze świata polityki i kultury.

Projekt odbył się już w latach 2009, 2011, 2013 i 2015 w Brandenburgii, w roku 2010 i 2014 we francuskim regionie Ile-de-France, a w 2012 i 2016 roku w Polsce, na Mazowszu. W ten sposób udało się jak dotychczas dotrzeć do 23 000 uczennic i uczniów. W 2017 roku Europamobil wyruszy ponownie do Brandenburgii.

Wstęp za okazaniem zaproszenia.

Partner: F.C. Flick Stiftung

Finansowanie: Land Brandenburg, F.C. Flick Stiftung