22.08.2018 00:00 Wiek: 113 days

Szkoła letnia w Genshagen

22.08.2017 - 31.08.2017

Foto: © Stiftung Genshagen

Dwudziestu czterech młodych naukowców i studentów studiów magisterskich z Francji, Niemiec i Polski (po ośmiu z każdego kraju) spotka się na dziesięć dni w Pałacu Genshagen, by wspólnie zająć się wybranym tematem o znaczeniu ogólnoeuropejskim. Doświadczeni wykładowcy przekażą uczestnikom wiedzę o aktualnym stanie badań w istotnych dla wybranego tematu dziedzinach. Następnie w ramach interaktywnych warsztatów uczestnicy zgłębią swoją wiedzę w danych obszarach i zbadają przyczyny różnych postaw narodowych spotykanych w trzech krajach Trójkąta Weimarskiego. Akademicki program uzupełnią spotkania z decydentami i praktykami ze świata polityki, gospodarki, z organizacji pozarządowych i ośrodków think tank. Przewidziany jest również program kulturalny. Przede wszystkim jednak podczas całego wydarzeniua planuje się dużo czasu na wzajemne poznanie się i nawiązanie profesjonalnych kontaktów. Uniwersytet Letni 2018 będzie się zajmował tematami przyszłości Unii Europejskiej, a przede wszystkim niektórymi podstawowymi konfliktami pomiędzy krajami członkowskimi UE.

Partnerzy: Uniwersytet Europejski Viadrina, Sciences Po Strasbourg, Uniwersytet Jagielloński w Krakowie

Kontakt: dr Tobias Koepf