Program 2021

Tutaj znajdą Państwo tegoroczny program Fundacji. Klikając na „więcej“ uzyskają Państwo dodatkowe informacje na temat każdego wydarzenia np. program, sprawozdanie lub listę uczestników.

19.02.2021 - 19.03.2021

Przeprowadzana cyfrowo w okresie od 19 lutego do 19 marca 2021 roku we współpracy z firmą Planpolitik gra symulacyjna stanowi „tymczasowy” punkt kulminacyjny Szkoły Zimowej w Genshagen, organizowanej dla magistrantów i młodych doktorantów. Szkoła Zimowa realizowana jest już od października 2020 r. w formie serii interaktywnych wykładów online skoncentrowanych na temacie „Europa socjalna”. Podczas przeprowadzanej całkowicie cyfrowo gry symulacyjnej uczestnicy odgrywają szczyt UE poświęcony europejskiej polityce społecznej i podejmują próbę znalezienia wspólnych rozwiązań, np. w kwestii wprowadzenia europejskiej płacy minimalnej lub europejskiego ubezpieczenia od bezrobocia.

20.04.2021

W ramach priorytetu tematycznego realizowanego przez Fundację Genshagen w 2020 i 2021 roku goście z Polski, Niemiec i Francji reprezentujący obszary polityki, kultury i nauki wymienią się poglądami w kwestii rozwoju stosunków sąsiedzkich w Europie w czasach koronawirusa.

07.06.2021

Wydarzenie to stanowi trzecią część cyklu poświęconego politycznej i społecznej polaryzacji w Europie. We współpracy z Uniwersytetem w Halle i Wittenbergii zwracamy tym razem szczególną uwagę na debatę w Niemczech.

17.06.2021 - 18.06.2021

Forum Dialogu Niemiecko-Francuskiego w Genshagen gromadzi każdego roku około 100 obecnych i przyszłych przedstawicieli kadry kierowniczej z obu krajów z obszarów polityki i administracji, gospodarki, nauki i mediów.

24.06.2021

Odrodzenie się antysemityzmu w Europie jest jednym z najbardziej niepokojących zjawisk kryzysu społecznego naszych czasów. Niemiecko-francusko-polska dyskusja panelowa poświęcona będzie przyczynom, formom wyrażania i środkom zaradczym.

06.09.2021 - 01.10.2021

Od 2009 r. inicjatywa Europamobil jest największym europejskim projektem młodzieżowym Fundacji Genshagen. W 2021 r. Europamobil ponownie wyruszy w trasę po Kraju Związkowym Brandenburgia, aby przybliżyć uczniom Europę.

Wyświetla nowości od 1 do 6 ze wszystkich 10
<< Pierwsza < Poprzednia 1-6 7-10 Następna > Ostatnia >>