25 lat Genshagen

Dialog, spotkanie i sztuka jako szansa dla Europy

W 2018 r. Fundacja Genshagen obchodzi 25-lecie swojego istnienia. Z tej okazji pragniemy wspólnie z partnerami, instytucjami finansującymi i przyjaciółmi Fundacji z krajów Trójkąta Weimarskiego spojrzeć zarówno na minione lata, jak i w przyszłość. W ciągu całego roku przypomnimy sobie wiele momentów i zwrócimy uwagę na różne aspekty ukazujące pracę Fundacji oraz francuskie, niemieckie i polskie wyobrażenia o przyszłości Europy.

„Wsparcie różnorodności kulturowej Europy” to jeden z głównych celów, jakie Fundacja Genshagen formułuje w swoim profilu. Jak realizowany jest ten ambitny cel? Jak cel ten urzeczywistnia się w projektach Fundacji? Jaki rozwój zaobserwować można było na przestrzeni lat w tym zakresie?

Dr Angelika Eder i dr Martin Koopmann, członkowie zarządu i dyrektorzy działów Fundacji Genshagen, opisują w wywiadzie, jak postrzegają przeszłość i przyszłość Fundacji.

Christine de Mazières, wiceprzewodnicząca Rady Fundacji Genshagen wspomina okres powstania Berlińsko-Brandenburskiego Instytutu Współpracy Niemiecko-Francuskiej w Europie