Członek Zarządu

Fax PL:
E-Mail PL: eder@stiftung-genshagen.de
Abteilung PL: Upowszechnianie kultury i sztuki w Europie

Angelika Eder jest od 1 listopada 2017 roku dyrektorką Fundacji Genshagen. Kieruje działem "Upowszechnianie kultury i sztuki w Europie".

Posiada tytuł doktora filozofii, urodzona w Monachium, studia na kierunkach historia i germanistyka we Fryburgu i Hamburgu, 1993-94 kwalifikacja wykładowcy Instytutu Goethego (Monachium, Iserlohn, Budapeszt), 1994-96 lektorka DAAD w German Department na Uniwersytecie w Liverpoolu, 1996-2002 pracownik naukowy w Ośrodku Badań Historii Współczesnej (FZH) w Hamburgu, od 2000 także kierowniczka "Warsztatów wspomnień" w FZH (wielkich zbiorów historii mówionej), 2002-2005 referentka w dziale "Nauka i aktualne wydarzenia" w centrali Instytutu Goethego w Monachium, 2005-2009 dyrektor Instytutu Goethego w Krakowie, 2009-2013 kierowniczka działań programowych ze specyfikacją regionalną w Instytucie Goethego w Pradze (Regionalny Instytut dla Europy Środkowo-Wschodniej), 2013-2017 dyrektor Instytutu Goethego w Petersburgu.

Języki: niemiecki, angielski