Brandenburskie rozmowy o Europie: Rosja, wojna na Ukrainie i Europa. Co to ma wspólnego z nami?

W ramach Brandenburskich rozmów o Europie omawiane są aktualne tematy agendy europejskiej w formie dwugodzinnej dyskusji. Spotkanie w dniu 6 maja 2015 r. poświęcone zostanie kontrowersyjnej debacie Niemiec  o właściwą interpretację trwającej wojny na Ukrainie i o poprawne wnioski w odniesieniu do Rosji.

Edukacja Kulturalna w Niemczech i w Polsce

W dniach 24-25 lutego 2015 r. w Pałacu Genshagen pod Berlinem odbyła się polsko-niemiecka konferencja na temat Edukacji Kulturalnej oraz upowszechniania kultury i sztuki, na którą Fundacja Genshagen zaprosiła ekspertów z obu krajów aktywnie związanych z obszarem Edukacji Kulturalnej.

Projekt „A-Z” - Słownik języka niemieckiego i polskiego

Punktem wyjścia dla projektu „A-Z” jest słownik „Bildworterbuch Deutsch und Polnisch” wydany w 1954 roku w Niemieckiej Republice Demokratycznej. W ramach projektu hasła są ilustrowane ponownie. Sfotografowane wyłącznie na terenie Polski sytuacje i obiekty nie są aranżowane ani cyfrowo montowane - muszą być odnalezione. Projekt „A-Z” był sposobem artysty na poradzenie sobie z doświadczaną rzeczywistością. To, w jaki sposób nazywamy to co widzimy, konstytuuje nie tylko nas samych, ale także zmienia rzeczywistość w której żyjemy. Definiowanie rzeczywistości oznacza zetknięcie się z dwoma jakościami - wizualnym obrazem świata oraz językiem. Ten specyficzny słownik okazał się być idealnym językowym punktem odniesienia. Gotowy obiekt odnaleziony w terenie inicjował poszukiwanie gotowego hasła ze słownika, i odwrotnie - gotowe hasło ze słownika inspirowało do poszukiwań obiektów w terenie. Podczas pracy i w układzie całości nie ma żadnej hierarchii  - wszystkie tematy, obiekty, zdarzenia i słowa są równoważne.

Andrzej Tobis