Niemcy wybrały – jak się mają teraz relacje francusko-niemieckie?
Aperitif Débat

W trakcie dwugodzinnego wieczornego spotkania dyskusje na temat przyszłości dwustronnej współpracy prowadzić będą niemieccy i francuscy przedstawiciele świata polityki, nauki i/lub gospodarki wraz z szerokim kręgiem publiczności z Berlina i Brandenburgii.

Prąd z pustyni – współpraca niemiecko-francuska

Celem cyklu spotkań, w ramach których w Paryżu odbędą się pierwsze, a w Berlinie drugie warsztaty, jest uaktywnienie debaty niemiecko-francuskiej na temat europejskiej polityki energetycznej oraz odpowiedniej polityki narodowej, w celu wsparcia energii odnawialnych, w tym przypadku uwzględniającej prąd mogący popłynąć z pustyni w regionach Bliskiego Wschodu i Afryki Północnej (MENA).

"Dziesięć pytań o wolność" Markusa Keibela

Od 2004 r. Markus Keibel poświęca swoje prace kwestii wolności. W cyklu wystaw prezentowanych w różnych instytucjach i miastach, np. w Borusan Sanat Galerisi w Stambule, Stowarzyszeniu na rzecz Sztuki w Pforzheim oraz Instytucie Goethego w Izmirze próbuje z pomocą opracowanych przez siebie pytań badać indywidualne i kulturowe podobieństwa i różnice w podejściu do tematu wolności w Europie.

- Czy sztuka jest czymś więcej niż tylko ideą?
- Czy wolność można praktykować jedynie w życiu, nie w myślach?
- Czy przemiana jest istotą wolności?
- Z jakich wolności rezygnujecie Państwo na rzecz bezpieczeństwa?
- Czy własna wolność oznacza też wolność drugiego?
- Czy wolność i niepewność wzajemnie się warunkują?
- W jaki sposób wolność może stać się powszechna?
- Czy samotność jest obliczem wolności?
- Czy myśli są wolne?
- Wolny/-a? Po co?

Od 26 kwietnia 2013 r. można było oglądać w Fundacji Genshagen nowe dzieła Markusa Keibela na temat wolności. Również w nich artysta zajmował się wynikami sondaży, które przeprowadzał wcześniej w różnych krajach.