Cykl programów z okazji 50-lecia Traktatu Elizejskiego „Edukacja kulturalna i artystyczna w ramach Trójkąta Weimarskiego“ Konferencja niemiecko-francusko-polska

W trakcie konferencji rozpatrywano temat Trójkąta Weimarskiego z perspektywy osób zajmujących się edukacją w dziedzinie kultury i sztuki. Biorąc pod uwagę aktualność towarzyszącą idei Trójkąta Weimarskiego w trójstronnej wymianie kulturalnej młodzieży między Niemcami, Polską i Francją, uczestnicy konferencji dyskutowali o tym, jak Trójkąt Weimarski może przyczynić się do wzmocnienia potencjału Edukacji Kulturalnej w Europie.

Cykl programów z okazji 50-lecia Traktatu Elizejskiego
Nagroda im. Franza Hessela / Prix Franz-Hessel. Wręczenie niemiecko-francuskiej nagrody w dziedzinie literatury współczesnej

Celem nagrody jest pogłębianie dialogu literackiego pomiędzy Francją a Niemcami oraz promocja dzieł literackich współczesnych autorek i autorów, którzy jak dotąd nie są znani w sąsiednim kraju, bowiem ich książki nie ukazały się jeszcze w przekładzie. Nagrodę otrzymuje zawsze jeden autor/autorka niemiecko- i jeden/jedna francuskojęzyczna.

"Dziesięć pytań o wolność" Markusa Keibela

Od 2004 r. Markus Keibel poświęca swoje prace kwestii wolności. W cyklu wystaw prezentowanych w różnych instytucjach i miastach, np. w Borusan Sanat Galerisi w Stambule, Stowarzyszeniu na rzecz Sztuki w Pforzheim oraz Instytucie Goethego w Izmirze próbuje z pomocą opracowanych przez siebie pytań badać indywidualne i kulturowe podobieństwa i różnice w podejściu do tematu wolności w Europie.

- Czy sztuka jest czymś więcej niż tylko ideą?
- Czy wolność można praktykować jedynie w życiu, nie w myślach?
- Czy przemiana jest istotą wolności?
- Z jakich wolności rezygnujecie Państwo na rzecz bezpieczeństwa?
- Czy własna wolność oznacza też wolność drugiego?
- Czy wolność i niepewność wzajemnie się warunkują?
- W jaki sposób wolność może stać się powszechna?
- Czy samotność jest obliczem wolności?
- Czy myśli są wolne?
- Wolny/-a? Po co?

Od 26 kwietnia 2013 r. można było oglądać w Fundacji Genshagen nowe dzieła Markusa Keibela na temat wolności. Również w nich artysta zajmował się wynikami sondaży, które przeprowadzał wcześniej w różnych krajach.