Platforma teatralna – Przełom w sztukach performatywnych. Konferecja o edukacji kulturalnej

Dzięki „Platformie teatralnej – przełom w sztukach performatywnych” po pierwszy raz w bieżącym roku została bliżej poruszona kwestia pracy związana z prowadzeniem teatru i organizowaniem performance’ów. Ponad stu uczestników spotkało się w Genshagen i rozmawiało o szansach i wyzwaniach sztuk performatywnych.

Ausstellungseröffnung „Vanito Vanitas“ von Michał Martychowiec

29 listopada o godz. 18 odbędzie się otwarcie wystawy Michała Martychowca „Vanito Vanitas” w Pałacu Genshagen. Uświęcony tradycją motyw ulotności życia i doczesnej marności zderza się z przekornym duchem XXI wieku. Unaoczniając nicość, artysta pozwala na refleksję o tradycji sztuki i o postrzeganiu obrazu.

"Dziesięć pytań o wolność" Markusa Keibela

Od 2004 r. Markus Keibel poświęca swoje prace kwestii wolności. W cyklu wystaw prezentowanych w różnych instytucjach i miastach, np. w Borusan Sanat Galerisi w Stambule, Stowarzyszeniu na rzecz Sztuki w Pforzheim oraz Instytucie Goethego w Izmirze próbuje z pomocą opracowanych przez siebie pytań badać indywidualne i kulturowe podobieństwa i różnice w podejściu do tematu wolności w Europie.

- Czy sztuka jest czymś więcej niż tylko ideą?
- Czy wolność można praktykować jedynie w życiu, nie w myślach?
- Czy przemiana jest istotą wolności?
- Z jakich wolności rezygnujecie Państwo na rzecz bezpieczeństwa?
- Czy własna wolność oznacza też wolność drugiego?
- Czy wolność i niepewność wzajemnie się warunkują?
- W jaki sposób wolność może stać się powszechna?
- Czy samotność jest obliczem wolności?
- Czy myśli są wolne?
- Wolny/-a? Po co?

Od 26 kwietnia 2013 r. można było oglądać w Fundacji Genshagen nowe dzieła Markusa Keibela na temat wolności. Również w nich artysta zajmował się wynikami sondaży, które przeprowadzał wcześniej w różnych krajach.