Cykl programów z okazji 50-lecia Traktatu Elizejskiego
Program rezydencji dla pisarzy w ramach literackiej nagrody im. Franza Hessela / Wieczory literackie laureatów

Fundacja Genshagen wraz z Villa Gillet, renomowanym instytutem literackim z Lyonu przyznaje rokrocznie niemiecko-francuską nagrodę literacką im. Franza Hessela w dziedzinie literatury współczesnej. Nagroda ta ma za zadanie dawać impulsy niemiecko-francuskiej przestrzeni kulturalnej, dlatego też powiązana jest dodatkowo z innymi działaniami literackimi. Program rezydencji jest jednym z elementów nagrody literackiej. Laureatom nagrody im. Franza Hessela z 2012 roku proponowana jest w terminie 22-31 pazdzienika 2013 roku rezydencja w Genshagen.

IV Forum francusko-niemieckiego Dialogu
„Unia Europejska i Basen Morza Śródziemnego Perspektywy Niemiec i Francji od czasu Arabskiej Wiosny?“

Forum francusko-niemieckiego dialogu w Genshagen jest wspólnym projektem Fundacji Genshagen i Instytutu Montaigne. W ramach Forum francusko-niemieckiego dialogu w Genshagen raz w roku w pałacu Genshagen spotyka się blisko stu niemieckich i francuskich przedstawicieli polityki/dyplomacji, biznesu, nauki, kultury i mediów, żeby dyskutować na dany temat dotyczący przyszłości Europy.

"Dziesięć pytań o wolność" Markusa Keibela

Od 2004 r. Markus Keibel poświęca swoje prace kwestii wolności. W cyklu wystaw prezentowanych w różnych instytucjach i miastach, np. w Borusan Sanat Galerisi w Stambule, Stowarzyszeniu na rzecz Sztuki w Pforzheim oraz Instytucie Goethego w Izmirze próbuje z pomocą opracowanych przez siebie pytań badać indywidualne i kulturowe podobieństwa i różnice w podejściu do tematu wolności w Europie.

- Czy sztuka jest czymś więcej niż tylko ideą?
- Czy wolność można praktykować jedynie w życiu, nie w myślach?
- Czy przemiana jest istotą wolności?
- Z jakich wolności rezygnujecie Państwo na rzecz bezpieczeństwa?
- Czy własna wolność oznacza też wolność drugiego?
- Czy wolność i niepewność wzajemnie się warunkują?
- W jaki sposób wolność może stać się powszechna?
- Czy samotność jest obliczem wolności?
- Czy myśli są wolne?
- Wolny/-a? Po co?

Od 26 kwietnia 2013 r. można było oglądać w Fundacji Genshagen nowe dzieła Markusa Keibela na temat wolności. Również w nich artysta zajmował się wynikami sondaży, które przeprowadzał wcześniej w różnych krajach.