Cykl programów z okazji 50-lecia Traktatu Elizejskiego
Program rezydencji dla pisarzy w ramach literackiej nagrody im. Franza Hessela / Wieczory literackie laureatów

Fundacja Genshagen wraz z Villa Gillet, renomowanym instytutem literackim z Lyonu przyznaje rokrocznie niemiecko-francuską nagrodę literacką im. Franza Hessela w dziedzinie literatury współczesnej. Nagroda ta ma za zadanie dawać impulsy niemiecko-francuskiej przestrzeni kulturalnej, dlatego też powiązana jest dodatkowo z innymi działaniami literackimi. Program rezydencji jest jednym z elementów nagrody literackiej. Laureatom nagrody im. Franza Hessela z 2012 roku proponowana jest w terminie 22-31 pazdzienika 2013 roku rezydencja w Genshagen.

VIII Dialog niemiecko-francuski na temat Europy

Fundacja Genshagen również w 2013 roku weźmie udział wzaz z innymi instytucjami partnerskimi w przygotowaniach do konferencji pt. Dialog niemiecko-francuski na temat Europy, której głównym organizatorem jest Académie franco-allemande des relations internationales de Bordeaux (AFA).

Ausstellungseröffnung „Vanito Vanitas“ von Michał Martychowiec

29 listopada o godz. 18 odbyło się otwarcie wystawy Michała Martychowca „Vanito Vanitas” w Pałacu Genshagen. Uświęcony tradycją motyw ulotności życia i doczesnej marności zderza się z przekornym duchem XXI wieku. Unaoczniając nicość, artysta pozwala na refleksję o tradycji sztuki i o postrzeganiu obrazu.