Prąd z pustyni – współpraca niemiecko-francuska

Celem cyklu spotkań, w ramach których w Paryżu odbędą się pierwsze, a w Berlinie drugie warsztaty, jest uaktywnienie debaty niemiecko-francuskiej na temat europejskiej polityki energetycznej oraz odpowiedniej polityki narodowej, w celu wsparcia energii odnawialnych, w tym przypadku uwzględniającej prąd mogący popłynąć z pustyni w regionach Bliskiego Wschodu i Afryki Północnej (MENA).

Międzypokoleniowy Salon Muzyczny

Fundacja Genshagen organizuje rokrocznie międzypokoleniowy salon muzyczny, w którym udział biorą przede wszystkim seniorzy, ale także dzieci, młodzież i ich rodziny z Genshagen, Ludwigsfelde, Poczdamu i Berlina.

Ausstellungseröffnung „Vanito Vanitas“ von Michał Martychowiec

29 listopada o godz. 18 odbyło się otwarcie wystawy Michała Martychowca „Vanito Vanitas” w Pałacu Genshagen. Uświęcony tradycją motyw ulotności życia i doczesnej marności zderza się z przekornym duchem XXI wieku. Unaoczniając nicość, artysta pozwala na refleksję o tradycji sztuki i o postrzeganiu obrazu.