Cykl programów z okazji 50-lecia Traktatu Elizejskiego
Program rezydencji dla pisarzy w ramach literackiej nagrody im. Franza Hessela / Wieczory literackie laureatów

Fundacja Genshagen wraz z Villa Gillet, renomowanym instytutem literackim z Lyonu przyznaje rokrocznie niemiecko-francuską nagrodę literacką im. Franza Hessela w dziedzinie literatury współczesnej. Nagroda ta ma za zadanie dawać impulsy niemiecko-francuskiej przestrzeni kulturalnej, dlatego też powiązana jest dodatkowo z innymi działaniami literackimi. Program rezydencji jest jednym z elementów nagrody literackiej. Laureatom nagrody im. Franza Hessela z 2012 roku proponowana jest w terminie 22-31 pazdzienika 2013 roku rezydencja w Genshagen.

Międzypokoleniowy Salon Muzyczny

Fundacja Genshagen organizuje rokrocznie międzypokoleniowy salon muzyczny, w którym udział biorą przede wszystkim seniorzy, ale także dzieci, młodzież i ich rodziny z Genshagen, Ludwigsfelde, Poczdamu i Berlina.

Ausstellungseröffnung „Vanito Vanitas“ von Michał Martychowiec

29 listopada o godz. 18 odbyło się otwarcie wystawy Michała Martychowca „Vanito Vanitas” w Pałacu Genshagen. Uświęcony tradycją motyw ulotności życia i doczesnej marności zderza się z przekornym duchem XXI wieku. Unaoczniając nicość, artysta pozwala na refleksję o tradycji sztuki i o postrzeganiu obrazu.