Międzypokoleniowy Salon Muzyczny

Fundacja Genshagen organizuje rokrocznie międzypokoleniowy salon muzyczny, w którym udział biorą przede wszystkim seniorzy, ale także dzieci, młodzież i ich rodziny z Genshagen, Ludwigsfelde, Poczdamu i Berlina.

Sztuka przekazu-przekaz sztuki
Wręczenie nagrody Pełnomocnika Rządu Federalnego ds. Kultury i Mediów w dziedzinie edukacji kulturalnej

W dniu 17 września 2013 roku odbędzie się w Genshagen sympozjum "Sztuka przekazu-przekaz sztuki" oraz uroczyste wręczenie nagrody Pełnomocnika Rządu Federalnego ds. Kultury i Mediów w dziedzinie Edukacji Kulturalnej 2013. Spośród dużej liczby zgłoszeń jury nominuje dziesięć projektów, z których wybierani są zazwyczaj trzej równorzędni laureaci.

Ausstellungseröffnung „Vanito Vanitas“ von Michał Martychowiec

29 listopada o godz. 18 odbyło się otwarcie wystawy Michała Martychowca „Vanito Vanitas” w Pałacu Genshagen. Uświęcony tradycją motyw ulotności życia i doczesnej marności zderza się z przekornym duchem XXI wieku. Unaoczniając nicość, artysta pozwala na refleksję o tradycji sztuki i o postrzeganiu obrazu.