50 lat Traktatu Elizejskiego. Niemiecko-francuskie procesy decyzyjne. Publiczna prezentacja rezultatów projektu

Ten wspólny projekt Fundacji Genshagen oraz Niemieckiego Towarzystwa Polityki Zagranicznej (DGAP) i Uniwersytetu Cergy-Pontoise rozpoczął się w 2011 roku. Jego celem jest dogłębna analiza niemiecko-francuskich kanałów komunikacji oraz procesów decyzyjnych z dziedziny polityki europejskiej pod kątem jej skuteczności. Analizą objętych będzie dziesięć ostatnich lat.

Platforma teatralna – Przełom w sztukach performatywnych. Konferecja o edukacji kulturalnej

Dzięki „Platformie teatralnej – przełom w sztukach performatywnych” po pierwszy raz w bieżącym roku została bliżej poruszona kwestia pracy związana z prowadzeniem teatru i organizowaniem performance’ów. Ponad stu uczestników spotkało się w Genshagen i rozmawiało o szansach i wyzwaniach sztuk performatywnych.

Ausstellungseröffnung „Vanito Vanitas“ von Michał Martychowiec

29 listopada o godz. 18 odbyło się otwarcie wystawy Michała Martychowca „Vanito Vanitas” w Pałacu Genshagen. Uświęcony tradycją motyw ulotności życia i doczesnej marności zderza się z przekornym duchem XXI wieku. Unaoczniając nicość, artysta pozwala na refleksję o tradycji sztuki i o postrzeganiu obrazu.