Cykl programów z okazji 50-lecia Traktatu Elizejskiego
Sympozjum „Sztuka i język”

Podczas francusko-niemieckiego sympozjum "Sztuka i język" w centrum została postawiona kwestia potencjału języka w upowszechnianiu edukacji kulturalnej i wiedzy, oraz jego funkcji w pojmowaniu rzeczywistości.

50 lat Traktatu Elizejskiego. Niemiecko-francuskie procesy decyzyjne. Publiczna prezentacja rezultatów projektu

Ten wspólny projekt Fundacji Genshagen oraz Niemieckiego Towarzystwa Polityki Zagranicznej (DGAP) i Uniwersytetu Cergy-Pontoise rozpoczął się w 2011 roku. Jego celem jest dogłębna analiza niemiecko-francuskich kanałów komunikacji oraz procesów decyzyjnych z dziedziny polityki europejskiej pod kątem jej skuteczności. Analizą objętych będzie dziesięć ostatnich lat.

Ausstellungseröffnung „Vanito Vanitas“ von Michał Martychowiec

29 listopada o godz. 18 odbyło się otwarcie wystawy Michała Martychowca „Vanito Vanitas” w Pałacu Genshagen. Uświęcony tradycją motyw ulotności życia i doczesnej marności zderza się z przekornym duchem XXI wieku. Unaoczniając nicość, artysta pozwala na refleksję o tradycji sztuki i o postrzeganiu obrazu.