Kolejne projekty

Sympozjum „Sztuka przekazu – przekaz sztuki” oraz wręczenie nagrody Pełnomocnika Rządu Federalnego ds. Kultury i Mediów w zakresie Edukacji Kulturalnej 2016

W dniu 7 czerwca 2016 r. w Fundacji Genshagen odbędzie się sympozjum „Sztuka przekazu – przekaz sztuki” oraz wręczenie nagrody Pełnomocnika Rządu Federalnego ds. Kultury i Mediów w zakresie Edukacji Kulturalnej za rok 2016.

V spotkanie „Sieci kontaktów Edukacja Kulturalna i Integracja”

Zainicjowane przez Pełnomocnika Federalnego ds. Kultury i Mediów (BKM) forum „Dialog o kulturze” od pięciu lat kontynuuje swoją pracę w ponadresortowej „Sieci kontaktów Edukacja Kulturalna i Integracja”. W ramach sieci, kooperują ze sobą zarówno przedstawiciele gmin, krajów związkowych i federacji, jak również instytucji artystycznych, kulturalnych i naukowych oraz organizacji ds.

Ausstellungseröffnung „Vanito Vanitas“ von Michał Martychowiec

29 listopada o godz. 18 odbędzie się otwarcie wystawy Michała Martychowca „Vanito Vanitas” w Pałacu Genshagen. Uświęcony tradycją motyw ulotności życia i doczesnej marności zderza się z przekornym duchem XXI wieku. Unaoczniając nicość, artysta pozwala na refleksję o tradycji sztuki i o postrzeganiu obrazu.

Apéritif débat: Wybory w Niemczech – czego oczekują sąsiedzi z Francji i Polski?

Niemcy za sprawą kryzysu w strefie Euro znalazły się w centrum starć politycznych w Europie. Gdy chodzi o znalezienie drogi wyjścia z obecnego kryzysu, nie ma sposobu, by ominąć Berlin.

Szkoła letnia w Genshagen
„The Arab-Israeli conflict in the Weimar Triangle countries: What ramifications in German, French and Polish society?”

Tegoroczna trójstronna Szkoła Letnia w Genshagen zajmowała się „Konfliktem na Bliskim Wschodzie i jego oddziaływaniem na Polskę, Niemcy i Francję”. Dwudziestu studentów z krajów Trójkąta Weimarskiego spotkało się w dniach 21–30 sierpnia w pałacu Genshagen w celu przeanalizowania tego zagadnienia.