Program 2011

Federalne Stowarzyszenie Edukacji Kulturalnej Młodzieży zaplanowało we współpracy z Uniwersytetem Hildesheim oraz innymi podmiotami Edukacji Kulturalnej w Niemczech, wydanie podręcznika Edukacji Kulturalnej.

We współpracy z organizacją Europäische Bewegung Brandenburg (Brandenburski Ruch Europejski) zainicjowany został nowy cykl debat na aktualne tematy z obszaru polityki europejskiej. Goście tych popołudniowych spotkań z udziałem ekspertów z Brukseli, to przedstawiciele stowarzyszeń, firm, związków zawodowych, instytucji edukacyjnych, a także pracownicy instytutów naukowych, fundacji i przedsiębiorstw z Brandenburgii.

Opera dziecięca „Brundibár“, autorstwa czeskiego kompozytora Hansa Krásy wystawiona została po raz pierwszy w 1938r. w Pradze. Później naziści używali ją do celów propagandowych i wystawiali wiele razy w obozie koncentracyjnym Theresienstadt z udziałem więźniów, między innymi więźniów dziecięcych i dla nich.

Celem projektu jest opracowanie publikacji książkowej, która ma udzielić odpowiedzi na pytanie, czy z szerokiej gamy doświadczeń w obrębie stosunków niemiecko-francuskich da się wyciągnąć ogólne wnioski na temat podstaw oraz zasad funkcjonowania stosunków dwustronnych i czy inne państwa europejskie mogą skorzystać z tych doświadczeń.

W skład grupy roboczej weszli analitycy polityczni oraz przedstawiciele Ministerstw Spraw Zagranicznych i Ministerstw Obrony Polski, Francji i Niemiec. Podczas dwudniowego spotkania eksperci poddali analizie perspektywy porozumienia w kwestii rodzaju podejmowanych akcji i ich konieczności, w dyskusji uwzględnione zostały wnioski trójstronnej konferencji dot.

„Pogawędki pałacowe“ to nowy cykl debat w gronie artystów, filozofów, impresariów sztuki, przedsiębiorców, polityków i innych ciekawych postaci świata kultury na ważne tematy z zakresu Edukacji Kulturalnej.

W dniach od 29 kwietnia do 7 maja w Pałacu Genshagen spotkało się czterech niemieckich i czterech polskich kompozytorek i kompozytorów, by w ramach pierwszych niemiecko-polskich warsztatów kompozytorskich pracować nad własnymi kompozycjami oraz skomponować wspólny utwór muzyczny. Inspiracją do warsztatów był Rok Chopinowski 2010 i Rok Schumanna 2011.

W lipcu 2011 r. Polska po raz pierwszy objęła przewodnictwo w Radzie Unii Europejskiej, co spowodowało zwiększenie zainteresowania tym krajem wśród europejskiej opinii publicznej. Była to doskonała okazja do zorganizowania konferencji, w ramach której przeanalizowane zostały różne aspekty rozwoju, jaki kraj przeszedł w ostatnich latach.

Trójstronne rozmowy dyplomatów odbyły się po raz pierwszy w roku 2010. Do udziału w tym corocznym spotkaniu zapraszani są dyplomaci z Niemiec, Polski i Francji oraz przedstawiciele think-tanków i instytucji unijnych; celem spotkań jest intensywna dyskusja nad wybranymi zagadnieniami z dziedziny stosunków zewnętrznych UE.

Projekt ten nawiązuje do konferencji eksperckiej, która odbyła się w Genshgaen na wiosnę 2010 r. Istotą tego projektu było pytanie o europejską koncepcję koordynacji cywilno-wojskowej oraz porównanie koncepcji Polski, Francji i Niemiec i debat narodowych na ten temat.

Projekt stanowi drugą część niemiecko-polsko-francuskich warsztatów teatralnych z udziałem młodzieży. Część pierwsza odbyła się w 2010 r

We wtorek, 13 września 2011 r. w Pałacu Genshagen już po raz trzeci przyznana zostanie nagroda Pełnomocnika Rządu Federalnego d/s Kultury i Mediów, ministra Bernda Neumanna, za osiągnięcia w dziedzinie Edukacji Kulturalnej.

Projekt skierowany był do dwóch grup docelowych: z jednej strony do dwudziestu studentów europeistyki i politologii z różnych państw członkowskich UE, z drugiej zaś do uczniów szkół ponadpodstawowych z Brandenburgii. We wrześniu i październiku przez 11 dni grupa studentów podróżowała autobusem - Europamobilem - po Brandenburgii odwiedzając codziennie inną szkołę.

To czwarte już spotkanie z cyklu polsko-francusko-niemieckich rozmów wokół ważnych zagadnień z obszaru polityki europejskiej. W konferencji wzięli udział młodzi przedstawiciele świata polityki, administracji i gospodarki oraz think-tanków z Polski, Francji i Niemiec, przez co poszerzona została sieć wzajemnych powiązań między tymi krajami. Uczestnicy analizowali kierunki wspólnego, europejskiego działania w określonych, kontrowersyjnych obszarach polityki.

Niemiecko-francuskie kolegium naukowe zostało powołane z myślą o regularnym organizowaniu sympozjów naukowych. Długoterminowymi zadaniami kolegium są: przeprowadzanie niemiecko-francuskich badań naukowych zajmujących się Edukacją Kulturalną, opublikowanie wyników tych badań oraz ich praktyczne zastosowanie w dyskusjach publicznych i dotyczących polityki kulturalnej.

Wyświetla nowości od 1 do 15 ze wszystkich 20
<< Pierwsza < Poprzednia 1-15 16-20 Następna > Ostatnia >>