Kolejne projekty

Program 2014

Tutaj znajdą Państwo tegoroczny program Fundacji. Klikając na „więcej“ uzyskają Państwo dodatkowe informacje na temat każdego wydarzenia np. program, sprawozdanie lub listę uczestników.

Académie franco-allemande des relations internationales de Bordeaux (AFA) zorganizowała 12 lutego 2015 po raz dziesiąty „Dialog francusko-niemiecki na temat Europy“. W tym roku zostały przedyskutowane wyzwania dotyczące spójności w Unii Europejskiej.

Minister Kultury Monika Grütters i francuska Minister Kultury Aurélie Filippetti przyznały francusko-niemiecką Nagrodę Franza Hessela 2013 dla współczesnej literatury autorom Jonasowi Lüscherowi (Frühling der Barbaren, C.H.Beck, 2013) i Frédérikowi Ciriez (Mélo, Verticales, 2013)18 lutego 2014 r. podczas uroczystości w Ministerstwie Kultury i Komunikacji w Paryżu.

Tematem siódmego spotkania z cyklu polsko-niemiecko-francuskich rozmów ekspertów na najważniejsze tematy polityki europejskiej była ponownie polityka międzynarodowa Unii Europejskiej, ponieważ właśnie na tym polu Trójkąt Weimarski posiada znaczenie specjalne, co udowodnił poprzez wolę jej współkształtowania.

Wspólny projekt Fundacji im. Hildegard Lagrenne i Fundacji Genshagen przygotowujący „Akademię pod Drzewami”

W celu przygotowania „Akademii pod Drzewami” Fundacja im. Hildegard Lagrenne i Fundacja Genshagen organizują 11 kwietnia 2014 w ramach tygodnia kultury „Pozwólcie, to my” („Gestatten, das sind wir“) seminarium, którego uczestnicy będą szukali odpowiedzi na pytanie, w jaki sposób kultura i sztuka mogą wspierać inkluzję Romów w Niemczech.

Projekt Europamobil skierowany jest do uczniów i studentów. W 2014 r. projekt realizowany będzie w Szlezwiku-Holsztynie i Danii, a ze względu na nadchodzące wybory do Parlamentu Europejskiego jego specjalna edycja skrócona zostanie do dwóch tygodni. Weźmie w niej udział ok. dwunastu byłych uczestników Europamobil.

W ramach serii wydarzeń HistoryCampus Berlin Eric Vuillard czyta fragmenty La Bataille d’Ooccident / Ballade vom Abendland na 100-lecie rozpoczęcia Pierwszej Wojny Światowej. Fundacja Genshagen zaprasza 9 maja na wykład w przedstawicielstwie Fundacji Roberta Boscha w Berlinie.

Kierownictwo trzech wspieranych z budżetów publicznych placówek (Fundacja Genshagen, Federalna Akademia Edukacji Kulturalnej w Wolfenbüttel, Kulturkontakte Austria) postanowiło nawiązać bardziej ścisłą współpracę i zbudować długofalowe relacje. Powstanie wspólna platforma, w ramach której będzie można szukać odpowiedzi na pytania i trudności, pojawiające się tam, gdzie Edukację Kulturalną finansuje i negocjuje się przy pomocy funduszy publicznych. Następnym krokiem będzie wspólne spotkanie dotyczące zagadnień różnorodności kulturalnej.

Trójkąt Weimarski jest bardzo daleki od wykorzystywania swych możliwości całościowego inspirowania integracji europejskiej. W niektórych dziedzinach polityki europejskiej pożądane byłoby jednak tak intensywne dostosowywanie interesów i celów krajów Trójkąta, by stworzyły one podstawę dla wypracowania niezbędnych wspólnych stanowisk UE.

Fundacja Genshagen od 2011 r. wraz z partnerami, Instytutem Polityki Kulturalnej na Uniwersytecie Hildesheim oraz Obserwatorium Polityki Kulturalnej w Grenoble, bada podstawowe warunki, praktykę oraz aktualne wyzwania stojące przed Edukacją Kulturalną w Niemczech i Francji.

W dniu 17 czerwca 2014 r. w Fundacji Genshagen odbyło się sympozjum „Sztuka przekazu-przekaz sztuki” oraz uroczyste wręczenie nagrody w dziedzinie Edukacji Kulturalnej przez Pełnomocnik Rządu Federalnego ds. Kultury i Mediów, Minister Stanu Prof. Monikę Grütters. Nagroda przyznana została po raz szósty.

Trójstronna Szkoła Letnia w Genshagen 2014 była poświęcona zagadnieniu „The European Union in a Multipolar World: German, French and Polish perspectives”. Dwudziestu jeden studentów z krajów Trójkąta Weimarskiego spotkało się w dniach 20–29 sierpnia w pałacu Genshagen w celu przeanalizowania tej kwestii.

Nie, nie padało tego szarego wrześnowego dnia! Goście z różnych krajów europejskich przybyli na międzynarodową konferencję pt. „Sztuka na ratunek: Romowie w Europie – Akademia pod drzewami” mogli obradować w parku Fundacji.

Interdyscyplinarna konferencja będzie dotyczyć przede wszystkim – z perspektywy polskiej i niemieckiej – różnorodności i wpływu architektury na tożsamość miasta jako symbolu, miejsca zamieszkania i węzła kulturowego. Podczas konferencji postaramy się odpowiedzieć m.in. na pytania: Jak tworzy się nasza „pamięć kulturowa”? W jaki sposób powstaje wizerunek miasta?

Fundacja Genshagen wspólnie z Villa Gillet przyznaje corocznie niemiecko-francuską nagrodę im. Franza Hessela w dziedzinie literatury współczesnej. Jednym z nich jest dziesięciodniowy pobyt rezydencyjny w Genshagen, oferowany laureatom nagrody w 2013 r.

Projekt Europamobil skierowany jest do uczniów i studentów. Dwudziestu studentów z różnych krajów unijnych odwiedza każdego roku różne szkoły w innych regionach Europy, by prowadzić z uczniami warsztaty dotyczące tematyki europejskiej. W 2014 r. Europamobil wraca do Ile-de-France.

Wyświetla nowości od 1 do 15 ze wszystkich 19
<< Pierwsza < Poprzednia 1-15 16-19 Następna > Ostatnia >>