Genshagener Schriften

Drugi tom Genshagener Schriften „Warsztat porozumienia. Niemiecko-francuskie procesy komunikacyjne i decyzyjne w polityce europejskiej” ukazał się w maju 2013 r. i był wynikim dwuletniego projektu badawczego Fundacji Genshagen, Niemieckiego Towarzystwa Polityki Zagranicznej i Université Cergy-Pontoise. W dziesięciu studiach przypadku autorzy z obu krajów analizują przebieg i czynniki sukcesu niemiecko-francuskiej komunikacji na czterech centralnych polach działania polityki europejskiej.

Genshagener Papiere

Genshagener Papier N°18
"Europa braucht Weimar: Perspektiven des Weimarer Dreiecks in Krisenzeiten"

Juli 2016

Autor: Martin Koopmann

Die Bestandsanalyse im Jahr des 25. Jubiläums des Weimarer Dreiecks fällt ernüchternd aus. Doch angesichts der elementaren Herausforderungen der Europäischen Union müssen neue, ambitionierte und zugleich realistische Ziele für das Dreieck bestimmt werden, die der schwierigen Situation in Europa Rechnung tragen.

Genshagener Papier N°17
„Deutschland und Frankreich. Der Neustart des europäischen Motors“

Januar 2016

Autoren: Philippe Gustin & Stephan Martens

Die Freundschaft zwischen Frankreich und Deutschland war noch nie eine Selbstverständlichkeit.

Die deutsch-französische Partnerschaft war kein Ausdruck einer unwiderstehlichen gegenseitigen Anziehung, sondern eine rationale Notwendigkeit. Heute ist das »deutsch-französische Paar« eine wichtige Konstante der Europäischen Union, da es immer ein Motor Europas war und heute noch ist

„After the end of the end of History: what Europe should learn from the Ukraine crisis for its foreign relations“

Grudzień 2014

Celem publikacji „Genshagener Papiereˮ jest cofnięcie się o krok do tyłu od aktualnych wydarzeń na Ukrainie i zastanowienie się nad wnioskami, jakie Europejczycy powinni wyciągnąć z kryzysu, który dla wielu był zaskoczeniem.

Unia Europejska i Basen Morza Śródziemnego Perspektywy Niemiec i Francji od czasu Arabskiej Wiosny

Kwiecień 2014 r.

Począwszy od końca 2010 roku Arabska Wiosna wywarła duży wpływ na kraje położone na południu Morza Śródziemnego i konfrontując je z narzucającymi się wyzwaniami w zakresie bezpieczeństwa, energii i gospodarki.

Genshagener Noten

Genshagener Noten 8/2017

Ósmy numer Genshagener Note zawiera dokumentację spotkania „Na granicach przyszłości”, obejmującego laboratorium nomadyczne (trójstronny artystycznyprojet wymiany młodzieży) i europejskie seminarium. Spotkanie odbyło się w listopadzie 2017 r. w Fundacji Genshagen. Zainicjowane wspólnie z francuskim partnerem Observatoire des politiques culturelles zapoczątkowało cykl spotkań poświęconych roli i wkładowi sztuki, sektora kultury oraz Edukacji Kulturalnej w procesy integracji i partycypacji społecznej.

The eighth Genshagener Note documents the European project “On the Threshold of the Future”, which took place with a Nomad’s Lab (a trilateral artistic youth exchange project) and a European seminar in November 2016. Initiated in cooperation with the French partner Observatoire des politiques culturelles, the conference marked the start of a European series of seminars which address

Genshagener Noten 7/2017

Co dwa lata w ramach cyklicznego wydarzenia „Akademia pod Drzewami“ Fundacja Genshagen inicjuje dyskusje o ważnych dla społeczeństwa zagadnieniach rozpatrując je z perspektywy kultury i sztuki. 27 maja 2016 roku Akademia zajmowała sie tematem „Co wolno sztuce? O wolności sztuki i powrocie religijności”. W Genshagener Note nr 7 znajdziecie Państwo obok tekstu wprowadzającego o cenzurze sztuki we Francji także wywiady umożliwiające wgląd w tę debatę w sześciu europejskich krajach.

Genshagener Noten 6/2016

Szóste wydanie „Genshagener Note“ dokumentuje wydarzenie „Epoka pamięci – o kulturze pamięci w społeczeństwach migracyjnych” zorganizowane przez Fundację Genshagen we współpracy z Niemieckim Związkiem Ludowym Opieki nad Grobami Wojennymi (Volksbund Deutsche Kriegsgräberfürsorge e. V.). Dyskusja miała miejsce 8 października 2015 i zapoczątkowała nowy cykl wydarzeń Fundacji Genshagen zatytułowany „Nieco inny dialog”.

Genshagener Noten 4/2014

Czwarte wydanie „Genshagener Noten” poświęcone zostało międzynarodowemu spotkaniu „Sztuka na ratunek: Romowie w Europie – Akademia pod drzewami”, które odbyło się w dniach od 11 do 13 września 2014 r. w Pałacu i Parku Genshagen.  „Akademia pod drzewami” została zorganizowana przez Fundację Genshagen we współpracy z Fundacją Hildegard Lagrenne ds. edukacji, inkluzji i uczestnictwa Sinti i Romów w Niemczech.