Upowszechnianie kultury i sztuki w Europie

W ramach serii wydawniczej Upowszechnianie kultury i sztuki w Europie Fundacja Genshagen planuje postawić w centrum uwagi potecjał sztuki i jej upowszechniania w procesach politycznych, kulturowych i społecznych. Zamierzeniem Fundacji jest wydanie w sumie ośmiu tomów dotyczących tej tematyki. Szczególną uwagę wydawcy pragną poświęcić współczesnym badaczom i intelektualistom, politycznym decydentom, ale również artystom i działaczom kultury. Ich zakresy działania i interdyscypilnarny dyskurs należy udokumentować, żeby umożliwić fachową dyskusję o upowszechnianiu kultury i sztuki. Szczególną uwagę warto poświęcić mediom cyfrowym, aktualnemu dialogowi międzykulturowemu i gwałtownym zmianom politycznym w Europie, które stanowią wyzwanie dla potencjału sztuki.

Formuła Trójkąta Weimarskiego ma stanowić ramy dla treści prezentowanych w tych tomach i pomagać w interdyscyplinarnym prowadzeniu dialogu europejskiego przy zastosowaniu kreatywnych środków i języka sztuki.

brak nowości na liście.