Aktualności

Wręczenie Nagrody w Dziedzinie Edukacji Kulturalnej za 2018 r. Pełnomocnik Rządu Federalnego ds. Kultury i Mediów oraz sympozjum „Sztuka upowszechniania – upowszechnianie sztuki“

Nagroda w Dziedzinie Edukacji Kulturalnej przyznana zostanie w 2018 r. po raz dziesiąty. Wyróżnieniem tym Pełnomocnik Rządu Federalnego ds. Kultury i Mediów wyraża corocznie uznanie dla projektów z zakresu upowszechniania kultury i sztuki, które mają prekursorski charakter dla całego kraju i podkreśla tym samaym znaczenie Edukacji Kulturalnej w Niemczech.

Call for Applications Sommerschule 2018

Vom 22.-31. August 2018 veranstaltet die Stiftung Genshagen zum siebten Male die Genshagener Sommerschule für Master-Studierende und junge Promovierende ...

Minione wydarzenia

Po Radzie Europejskiej: Jakie są niemieckio-francuskie perspektywy dla Europy?

We współpracy z Institut Montaigne, Fundacja Genshagen organizuje 12 lipca 2018 w Paryżu dyskusję pomiędzy Peter'em Altmaier, ministrem gospodarki i energii, i Henri de Catries, dyrektorem Institut Montaigne.

Francusko-Niemiecka Nagroda Dziennikarska

3 lipca 2018 Fundacja Genshagen zorganizowala „Forum Ekspertów” dzień przed wręczeniem nagrody tegorocznemu laureatowi, filozofowi i socjologowi Jürgen Habermas. Dyskusja zostanie w całości transmitowana przez Deutschlandfunk i Deutschlandfunk Kultur oraz przez radio internetowe. Tutaj można znaleźć całość nagrania

Okrągły stół Trójkąta Weimarskiego

26 i 27 czerwca 2018 roku w pałacu Genshagen odbył się tegoroczny Okrągły Stół Trójkąta Weimarskiego, którego tematem była przyszłość Unii Europejkskiej. Dyskutowano nad różnymi cetralnymi tematami europejskiej polityki, pośród nich o nowej debacie co do przyszłości UE, zasadniczej problematyce polityki migracyjnej, powrocie starego rozłamu pomiędzy Wschodem a Zachodem na tle kulturalnych napięć transnacjonalnych pomiędzy wartościami modernistycznymi a post-modernistycznymi oraz ostatcznie o lekcjach płynących dla dzisiejszego rozwoju europejskiego projektu ze stuletniej rocznicy końca Pierwszej Wojny Światowej i odzyskaniu niepodlegości Polski.

Wkrótce

25 lat Genshagen

W 2018 r. Fundacja Genshagen obchodzi 25-lecie swojego istnienia. Z tej okazji pragniemy wspólnie z partnerami, instytucjami finansującymi i przyjaciółmi Fundacji z krajów Trójkąta Weimarskiego spojrzeć zarówno na minione lata, jak i w przyszłość. W ciągu całego roku przypomnimy sobie wiele momentów i zwrócimy uwagę na różne aspekty ukazujące pracę Fundacji oraz francuskie, niemieckie i polskie wyobrażenia o przyszłości Europy.

weiter

Publikacje

Genshagener Papier N°20
Franco-German foreign policy cooperation towards the Maghreb - converging goals, diverging policies

November 2017

In den vergangenen Jahren haben sich die historisch sehr unterschiedlichen Interessenlagen Deutschlands und Frankreichs gegenüber dem Maghreb einander deutlich angenähert. Umso überraschender ist, dass die Politiken der beiden Staaten mit Blick auf die Region weiterhin größtenteils einer bilateralen Logik folgen und wenig koordiniert werden. Das Genshagener Papier analysiert den aktuellen Stand der Kooperation zwischen Berlin und Paris und macht einige Vorschläge für eine effektivere Zusammenarbeit.

Genshagener Note Nr. 7/2017

Dokumentacja Akademii pod Drzewami z 2016 roku ukazała się w cyklu wydawniczym „Genshagener Noten“. Podczas Akademii poruszano zagadnienie „Co wolno sztuce? O wolności sztuki i powrocie religijności”.

Galeria zdjęć i filmów

Galeria tutaj

Die Stiftung Genshagen wird gefördert von :
www.kulturstaatsministerin.de http://www.brandenburg.de