brak nowości na liście.

Minione wydarzenia

Międzypokoleniowy Salon Muzyczny

Zgodnie z tradycją poprzednich lat również w 2018 r. odbył się w Fundacji Genshagen "Międzpokoleniowy Salon Muzyczny", w którym brali udział seniorzy, dzieci i rodziny z Genshagen.

Weimar Young Perspectives

W przypadku konferencji Weimar Triangle Working Sessions - Young Expertise for Europe chodzi o dziewiąte spotkanie z cyklu polsko-niemiecko-francuskich rozmów ekspertów, dotyczących najważniejszych zagadnień polityki europejskiej ze szczególnym naciskiem na politykę zagraniczną i bezpieczeństwa. Organizowane są one przede wszystkim pod kątem młodszych przedstawicieli świata polityki, administracji i gospodarki oraz think tanków.

Edukacja Kulturalna na obszarach wiejskich

Około 100 artystów i osób zaangażowanych w sprawy kultury wraz z projektami z obszarów wiejskich całego terenu Niemiec spotkało się w dniach od 25 do 27 października 2018 roku na konferencji „Pola działania na prowincji ¬ wpływ sztuki współczesnej i Edukacji Kulturalnej na obszary wiejskie“ w Fundacji Genshagen. W programie konferencji znalazły się takie tematy jak partycypacja młodzieży, pustostany, przemiany w dobie cyfryzacji, różnorodność kulturowa, mobilność, zrównoważony rozwój i zaangażowanie ponadpokoleniowe. Kwestie te omówiono z perspektywy sztuki współczesnej i Edukacji Kulturalnej.

Europamobil

Od 4 do 29 września nasz Europamobil powrócił w podróż do Brandenburgii i dotarł do ponad 3.000 uczniów w 11 szkołach. Europamobil to projekt dla uczniów i studentów: 20 studentów z krajów UE odwiedza szkoły w zmieniającym się co roku regionie Europy w celu przeprowadzenia warsztatów, dyskusji i animacji z uczniami na tematy europejskie.

Wkrótce

25 lat Genshagen

W 2018 r. Fundacja Genshagen obchodzi 25-lecie swojego istnienia. Z tej okazji pragniemy wspólnie z partnerami, instytucjami finansującymi i przyjaciółmi Fundacji z krajów Trójkąta Weimarskiego spojrzeć zarówno na minione lata, jak i w przyszłość. W ciągu całego roku przypomnimy sobie wiele momentów i zwrócimy uwagę na różne aspekty ukazujące pracę Fundacji oraz francuskie, niemieckie i polskie wyobrażenia o przyszłości Europy.

weiter

Publikacje

Genshagener Papier N°20
Franco-German foreign policy cooperation towards the Maghreb - converging goals, diverging policies

November 2017

In den vergangenen Jahren haben sich die historisch sehr unterschiedlichen Interessenlagen Deutschlands und Frankreichs gegenüber dem Maghreb einander deutlich angenähert. Umso überraschender ist, dass die Politiken der beiden Staaten mit Blick auf die Region weiterhin größtenteils einer bilateralen Logik folgen und wenig koordiniert werden. Das Genshagener Papier analysiert den aktuellen Stand der Kooperation zwischen Berlin und Paris und macht einige Vorschläge für eine effektivere Zusammenarbeit.

Genshagener Note Nr. 7/2017

Dokumentacja Akademii pod Drzewami z 2016 roku ukazała się w cyklu wydawniczym „Genshagener Noten“. Podczas Akademii poruszano zagadnienie „Co wolno sztuce? O wolności sztuki i powrocie religijności”.

Galeria zdjęć i filmów

Galeria tutaj

Die Stiftung Genshagen wird gefördert von :
www.kulturstaatsministerin.de http://www.brandenburg.de