Aktualności

Polsko-niemieckie spotkanie przygotowawcze „Przestrzeń dla Kultury – Raum für Kultur “

14 maja w Pałacu Genshagen spotykają się podmioty z Niemiec i Polski, aby wspólnie przygotować polsko-niemieckie posiedzenie „Przestrzeń dla Kultury – Raum für Kultur”. Posiedzenie odbędzie się 22 października 2019 roku w Genshagen i poświęcone będzie roli kultury we wspólnym polsko-niemieckim obszarze wzajemnych powiązań.

Zaproszenie do składania aplikacji dla szkoły letniej 2019

W dniach 19-28 sierpnia 2019 r. Fundacja Genshagen organizuje ósmą Szkołę Letnią w Genshagen dla studentów studiów magisterskich i doktoranckich w tym roku na temat „The EU and Its Neighbours – Enlargement and Neighbourhood Policies in Times of Uncertainty”. Termin składania zgłoszeń upływa dnia 26 maja 2019 r. LINK

Minione wydarzenia

Niemiecko-francuski literacki pobyt rezydencyjny w ramach Nagrody im. Franza Hessela

W marcu 2019 r. Fatma Aydemir i Michel Jullien, laureaci Nagrody im. Franza Hessela 2018, gościli w Genshagen oraz na Targach Książki w Lipsku. Lipsk jest miastem partnerskim Lyonu, gdzie ma swoją siedzibę nasz francuski partner – Villa Gillet. W tym roku po raz pierwszy mogliśmy przedstawić laureatów w Lipsku. 21 marca w ramach programu „Lipsk czyta” w placówkach kulturalnych Institut français i Moritzbastei zaprezentowali fragmenty swoich utworów, a 22 marca udzielali wywiadów dla telewizji ARTE na Targach Książki w Lipsku.

KIWit-School: talenty dla kultury i sztuki

Od 8 do 10 marca 2019 r. w Fundacji Genshagen odbyło się po raz pierwszy wydarzenie KIWit-School. Trzydniowy program podnoszenia kwalifikacji miał na celu wsparcie przede wszystkim młodych ludzi (zarówno z przeszłością emigracyjną, jak i bez przeszłości emigracyjnej), pochodzących ze środowisk mniej uprzywilejowanych pod względem społecznym i ekonomicznym, w przygotowaniu ich do zawodowej drogi kształcenia w dziedzinie kultury i sztuki.

Hamburg: Prezentacja książki:

22.02.2019 roku w Hamburgu w ramach spotkania partnerskiego polsko-niemieckiej sieci młodzież.kultura.wymiana (jugend.kultur.austausch ) odbyła się prezentacja książki Potencjał dobrego sąsiedztwa. Edukacja Kulturalna w Polsce i w Niemczech. Spotkanie zorganizowane było przez Federalne Stowarzyszenie Edukacji Kulturalnej Dzieci i Młodzieży (BKJ). Fundacja Genshagen była partnerem spotkania.

„Nowi Zleceniodawcy” – impulsy wspierające społeczeństwo obywatelskie w Europie

Osobistości z obszaru polityki, gospodarki, kultury i przedstawiciele fundacji dyskutowali 14 lutego 2019 roku w Pałacu Genshagen o europejskim modelu „Nowi Zleceniodawcy” i o impulsach dla wzmacniania społeczeństwa obywatelskiego w Europie, które można adaptować na obszarach wiejskich.

Wkrótce

25 lat Genshagen

W 2018 r. Fundacja Genshagen obchodzi 25-lecie swojego istnienia. Z tej okazji pragniemy wspólnie z partnerami, instytucjami finansującymi i przyjaciółmi Fundacji z krajów Trójkąta Weimarskiego spojrzeć zarówno na minione lata, jak i w przyszłość. W ciągu całego roku przypomnimy sobie wiele momentów i zwrócimy uwagę na różne aspekty ukazujące pracę Fundacji oraz francuskie, niemieckie i polskie wyobrażenia o przyszłości Europy.

weiter

Publikacje

„Potencjał dobrego sąsiedztwa. Edukacja kulturalna w Niemczech i w Polsce“

Fundacja Genshagen i Narodowe Centrum Kultury (wyd.)

Edukacja kulturalna jest w Polsce i w Niemczech tematem obecnym we wszystkich dziedzinach życia kulturalnego i społecznego. Jest wspierana zarówno przez instytucje publiczne, jak i inicjowana i realizowana przez przedstawicieli społeczeństwa obywatelskiego. Obserwując wielorakie zmiany, jakie zaszły w dziedzinie edukacji kulturalnej w ostatnich latach, można dostrzec różnice i specyficzne cechy szczególne, ale również wiele podobieństw między Polską a NIemcami. Dla Fundacji Genshagen i Narodowego Centrum Kultury stanowiło to impuls do opublikowania tego pierwszego w kontekście polsko-niemieckiego sąsiedztwa wyboru tekstów i analiz o edukacji kulturalnej.

Genshagener Note Nr. 7/2017

Dokumentacja Akademii pod Drzewami z 2016 roku ukazała się w cyklu wydawniczym „Genshagener Noten“. Podczas Akademii poruszano zagadnienie „Co wolno sztuce? O wolności sztuki i powrocie religijności”.

Galeria zdjęć i filmów

Galeria tutaj

Die Stiftung Genshagen wird gefördert von :
www.kulturstaatsministerin.de http://www.brandenburg.de