Polsko-francusko-niemiecki program rezydencyjny „Rezydencja tandemowa”

KONKURS Polsko-francusko-niemiecki program rezydencyjny "Rezydencja tandemowa" w Pałacu Genshagen. W okresie od 1 do 10 sierpnia 2019 r. Fundacja Genshagen rozpisuje nowy polsko-francusko-niemiecki program rezdencyjny skierowany do autorów i tłumaczy.

Minione wydarzenia

Hamburg: Prezentacja książki:

22.02.2019 roku w Hamburgu w ramach spotkania partnerskiego polsko-niemieckiej sieci młodzież.kultura.wymiana (jugend.kultur.austausch ) odbyła się prezentacja książki Potencjał dobrego sąsiedztwa. Edukacja Kulturalna w Polsce i w Niemczech. Spotkanie zorganizowane było przez Federalne Stowarzyszenie Edukacji Kulturalnej Dzieci i Młodzieży (BKJ). Fundacja Genshagen była partnerem spotkania.

„Nowi Zleceniodawcy” – impulsy wspierające społeczeństwo obywatelskie w Europie

Osobistości z obszaru polityki, gospodarki, kultury i przedstawiciele fundacji dyskutowali 14 lutego 2019 roku w Pałacu Genshagen o europejskim modelu „Nowi Zleceniodawcy” i o impulsach dla wzmacniania społeczeństwa obywatelskiego w Europie, które można adaptować na obszarach wiejskich.

Polityczna i społeczna polaryzacja w Europie

Przy wsparciu Fundacji ZEIT, Fundacja Genshagen organizuje cykl imprez poświęconych objawom, przyczynom i skutkom polaryzacji politycznej i społecznej w Europie, ze szczególnym uwzględnieniem Niemiec, Francji i Polski. Pierwsze wydarzenie z tej serii odbędzie się 28 stycznia 2019 roku w Nantes (Francja) we współpracy z siecią Alliance Europe.

Francusko-niemiecki dialog na temat Europy: „Europa 30 lat po upadku Muru Berlińskiego”

13. francusko-niemiecki dialog o Europie w Bordeaux upamiętnił 30. rocznicę upadku muru berlińskiego. W roku wyborów do Parlamentu Europejskiego i na tle wzrostu poparcia dla ruchów populistycznych w wielu krajach europejskich ograniczono się nie tylko do spojrzenia wstecz, lecz omówiono również przyszłe perspektywy budowania spójności w Unii Europejskiej.

Wkrótce

25 lat Genshagen

W 2018 r. Fundacja Genshagen obchodzi 25-lecie swojego istnienia. Z tej okazji pragniemy wspólnie z partnerami, instytucjami finansującymi i przyjaciółmi Fundacji z krajów Trójkąta Weimarskiego spojrzeć zarówno na minione lata, jak i w przyszłość. W ciągu całego roku przypomnimy sobie wiele momentów i zwrócimy uwagę na różne aspekty ukazujące pracę Fundacji oraz francuskie, niemieckie i polskie wyobrażenia o przyszłości Europy.

weiter

Publikacje

Genshagener Noten 10/2018

W maju 2018 roku Fundacja Genshagen we współpracy ze Stowarzyszeniem Willa Decjusza i Dialogues en humanité zajmowała się tematem "Europa granic" w ramach europejskiego cyklu "Akademia pod Drzewami". Genshagener Note nr 10 dokumentuje wymianę poglądów na temat tego, w jaki sposób sztuka i kultura mogą przyczynić się do urzeczywistnienia w przyszłości marzenia o otwartej Europie. Artyści, pracownicy sektora kultury i przedstawiciele społeczeństwa obywatelskiego z Niemiec, Francji, Polski, Włoch, Szwecji, Irlandii, Wielkiej Brytanii i Izraela mogli podzielić się swoimi doświadczeniami i debatować, czy i w jaki sposób za pomocą sztuki można przezwyciężać granice.

Genshagener Note Nr. 7/2017

Dokumentacja Akademii pod Drzewami z 2016 roku ukazała się w cyklu wydawniczym „Genshagener Noten“. Podczas Akademii poruszano zagadnienie „Co wolno sztuce? O wolności sztuki i powrocie religijności”.

Galeria zdjęć i filmów

Galeria tutaj

Die Stiftung Genshagen wird gefördert von :
www.kulturstaatsministerin.de http://www.brandenburg.de