brak nowości na liście.

Wywiad z dyrektorami zarządzjącymi na temat ochrony zabytków

2018 jest Europejskim Rokiem Dziedzictwa Kulturowego. Pałac Genshagen z jego zmienną historią jest również miejscem podlegającym ochronie zabytków. Więcej o tym w wywiadzie z dyrektorami Fundacji Genshagen dr Angeliką Eder und dr Martinem Koopmannem...

Minione wydarzenia

Edukacja Kulturalna na obszarach wiejskich

W konferencji "Edukacja Kulturalna na obszarach wiejskich" w Genshagen wezmą udział podmioty zajmujące się kulturą i sztuką na obszarach wiejskich oraz przedstawiciele różnych kategorii wiekowych uczestniczący w ich artystycznych przedsięwzięciach.

Europamobil

Od 2009 roku Europamobil jest najszerzej zakrojonym europejskim projektem młodzieżowym Fundacji Genshagen. Co roku dwudziestu studentów z całej Europy odwiedza na zmianę wybrane szkoły w Brandenburgii, francuskim regionie Ile-de-France oraz na Mazowszu.

Szkoła letnia w Genshagen

W 2018 roku w Genshagen na 10 dni spotka się 24 młodych naukowców i studentów studiów magisterskich z Niemiec, Francji i Polski (ośmiu z każdego kraju), aby wspólnie zająć się kwestiami o znaczeniu ogólnoeuropejskim. Doświadczeni wykładowcy i praktycy informują o aktualnym stanie badań naukowych w ważnych dziedzinach wiedzy.

Akademia pod drzewami: Europa granic

25 maja 2018 roku w Pałacu i Parku Genshagen toczyły się dyskusje w ramach cyklu Akademia pod Drzewami. Tytuł tegorocznego spotkania brzmiał „Europa granic”. Z gośćmi z różnych krajów europejskich dyskutowano o tym, jak kultura i sztuka mogą przyczyniać się do przezwyciężania granic istniejących w głowach.

Wkrótce

25 lat Genshagen

W 2018 r. Fundacja Genshagen obchodzi 25-lecie swojego istnienia. Z tej okazji pragniemy wspólnie z partnerami, instytucjami finansującymi i przyjaciółmi Fundacji z krajów Trójkąta Weimarskiego spojrzeć zarówno na minione lata, jak i w przyszłość. W ciągu całego roku przypomnimy sobie wiele momentów i zwrócimy uwagę na różne aspekty ukazujące pracę Fundacji oraz francuskie, niemieckie i polskie wyobrażenia o przyszłości Europy.

weiter

Publikacje

Genshagener Papier N°20
Franco-German foreign policy cooperation towards the Maghreb - converging goals, diverging policies

November 2017

In den vergangenen Jahren haben sich die historisch sehr unterschiedlichen Interessenlagen Deutschlands und Frankreichs gegenüber dem Maghreb einander deutlich angenähert. Umso überraschender ist, dass die Politiken der beiden Staaten mit Blick auf die Region weiterhin größtenteils einer bilateralen Logik folgen und wenig koordiniert werden. Das Genshagener Papier analysiert den aktuellen Stand der Kooperation zwischen Berlin und Paris und macht einige Vorschläge für eine effektivere Zusammenarbeit.

Genshagener Note Nr. 7/2017

Dokumentacja Akademii pod Drzewami z 2016 roku ukazała się w cyklu wydawniczym „Genshagener Noten“. Podczas Akademii poruszano zagadnienie „Co wolno sztuce? O wolności sztuki i powrocie religijności”.

Galeria zdjęć i filmów

Galeria tutaj

Wystawy

Barbara Cousin, 306 000 krzyży – upamiętnienie 100 lat bitwy pod Verdun

To wydarzyło się 100 lat temu. W 1916 roku w bitwie pod Verdun poległo lub zaginęło 306.000 niemieckich i francuskich żołnierzy. Była to jedna z najkrwawszych bitew w historii. Gdy to rozważam, przychodzi mi na myśl ogromna liczba poległych, która staje się niemal nieprzeniknioną masą. A jednocześnie były to jednostki, setki tysięcy pojedynczych ludzi, z których niektórz byli naszymi pradziadkami. Czy 100 lat później jesteśmy w stanie pamiętać o każdym z tych ludzkich istnień, mimo że ich nie znaliśmy? Czy możemy zindywidualizować ten historyczny fakt? Jaka jest pozycja jednostki w pamięci zbiorowej?

Frank Gaudlitz – Czekając na Europę. Spotkania nad Dunajem.

Pomiędzy 2003 i 2005 rokiem fotograf Frank Gaudlitz podróżował wzdłuż Dunaju przez dziesięć różnych krajów, w których obserwował jak wygląda "nowa Europa". Na Ukrainie, w Mołdawii, Rumunii, Bułgarii, Serbii, Chorwacji, na Węgrzech, w Słowacji, Austrii i Niemczech portretował ludzi, przede wszystkim na obszarach wiejskich i pytał o ich warunki życia i oczekiwania. Wyniki tej podróży i spotkań wywierają dziś w dalszym ciągu wrażenie i pobudzają do rozmyślań o Europie: Co stało się z nadziejami i marzeniami sprzed lat? Na co jeszcze dzis czekamy?

Die Stiftung Genshagen wird gefördert von :
www.kulturstaatsministerin.de http://www.brandenburg.de