Call for Applications Sommerschule 2018

Vom 22.-31. August 2018 veranstaltet die Stiftung Genshagen zum siebten Male die Genshagener Sommerschule für Master-Studierende und junge Promovierende ...

Minione wydarzenia

Czy Parlament Europejski jest "sercem europejskiej demokracji"?

Rok przed wyborami do Parlamentu Europejskiego debata na temat przyszłości integracji europejskiej jest powiązana bezpośrednio z pytaniem nad rolą i miejscem demokracji w Unii Europejskiej. Czy Parlament Europejski jest "sercem europejskiej demokracji"? Jaką rolę odgrywają w tym kontekście parlamenty krajów członkowskich UE? Wraz z ponad 200 zaproszonymi gośćmi dyskusję na ten temat podjęli w Warszawie wysocy rangą przedstawiciele polityki, między innymi byli prezydenci RP Aleksander

Wystawa „Nagroda im. Karla Dedeciusa”

W dniach od 6 marca do 9 kwietnia 2018 r. w Pałacu Genshagen można było obejrzeć wystawę Karla Dedeciusa, która prezentuje polskich i niemieckich tłumaczy literatury - laureatów nagrody im. Karla Dedeciusa - oraz przedstawia sylwetkę Karla Dedeciusa. Ma ona charakter wystawy wędrownej i użyczona została Fundacji Genshagen przez Niemiecki Instytut Kultury Polskiej (Deutsches Polen Institut).

Wkrótce

25 lat Genshagen

W 2018 r. Fundacja Genshagen obchodzi 25-lecie swojego istnienia. Z tej okazji pragniemy wspólnie z partnerami, instytucjami finansującymi i przyjaciółmi Fundacji z krajów Trójkąta Weimarskiego spojrzeć zarówno na minione lata, jak i w przyszłość. W ciągu całego roku przypomnimy sobie wiele momentów i zwrócimy uwagę na różne aspekty ukazujące pracę Fundacji oraz francuskie, niemieckie i polskie wyobrażenia o przyszłości Europy.

weiter

Publikacje

Genshagener Papier N°20
Franco-German foreign policy cooperation towards the Maghreb - converging goals, diverging policies

November 2017

In den vergangenen Jahren haben sich die historisch sehr unterschiedlichen Interessenlagen Deutschlands und Frankreichs gegenüber dem Maghreb einander deutlich angenähert. Umso überraschender ist, dass die Politiken der beiden Staaten mit Blick auf die Region weiterhin größtenteils einer bilateralen Logik folgen und wenig koordiniert werden. Das Genshagener Papier analysiert den aktuellen Stand der Kooperation zwischen Berlin und Paris und macht einige Vorschläge für eine effektivere Zusammenarbeit.

Genshagener Note Nr. 7/2017

Dokumentacja Akademii pod Drzewami z 2016 roku ukazała się w cyklu wydawniczym „Genshagener Noten“. Podczas Akademii poruszano zagadnienie „Co wolno sztuce? O wolności sztuki i powrocie religijności”.

Galeria zdjęć i filmów

Galeria tutaj

Wystawy

Günter Grass i Daniel Chodowiecki – dwaj Europejczycy z Gdańska?

W dniach 12.04. – 18.05.2018 Gdańska Galeria Miejska i Dom Daniela Chodowieckiego i Güntera Grassa w Gdańsku prezentują w Fundacji Genshagen wybrane dzieła Güntera Grassa i Daniela Chodowieckiego.

Die Stiftung Genshagen wird gefördert von :
www.kulturstaatsministerin.de http://www.brandenburg.de