Trzy pytania do … Jean-Marc Ayrault

Co spowodowało, że po zakończeniu Pańskiej aktywnej kariery politycznej zaangażował się Pan na rzecz Fundacji Genshagen i objął funkcję prezesa Stowarzyszenia Wspierającego Fundację?

Zaproszenie do składania aplikacji dla szkoły letniej 2019

W dniach 19-28 sierpnia 2019 r. Fundacja Genshagen organizuje ósmą Szkołę Letnią w Genshagen dla studentów studiów magisterskich i doktoranckich w tym roku na temat „The EU and Its Neighbours – Enlargement and Neighbourhood Policies in Times of Uncertainty”. Termin składania zgłoszeń upływa dnia 16 czerwca 2019 r. LINK

Minione wydarzenia

Brandenburskie rozmowy o Europie
"Między porażką Europy a nową dynamiką. UE po wyborach“

W dniu 19 czerwca 2019 roku w pałacu w Genshagen odbył się Brandenburskie rozmowy o Europie "Między porażką Europy a nową dynamiką. UE po wyborach". Günter Verheugen, były wiceprzewodniczący Komisji Europejskiej, wezwał do zmiany paradygmatu w polityce europejskiej. UE musi być ponownie rozumiana jako prawdziwa wspólnota losu. Jego tezy były dyskutowane kontrowersyjnie z rozmówcami z polityki i z think tanki z Francji, Polski i Serbii.

Forum Dialogu Francusko-Niemieckiego w Genshagen

Forum w Genshagen jest stworzenie ram dla skutecznego dialogu na temat kluczowych tematów europejskich i międzynarodowych dotyczących przyszłości - z myślą o obecnej i przyszłej kadrze kierowniczej obu krajów. Wybór tematów opiera się na trzech kryteriach: wyraźnym odniesieniu do aktualnej sytuacji, zainteresowaniu szeroko pojętej opinii publicznej danym zagadnieniem oraz szczególnym znaczeniu poruszanych zagadnień dla polityki, społeczeństw lub gospodarki Niemiec i Francji.

25 lat Fundacji Genshagen – spotkanie i dialog jako szansa dla Europy

W dniu 7 czerwca 2019 roku w obecności licznych osobistości życia politycznego i kulturalnego z Francji, Polski i Niemiec Fundacja Genshagen obchodziła 25. rocznicę istnienia.

Wręczenie Nagrody im. Franza Hessela za rok 2019

W dniu 7 czerwca.2019 roku minister stanu ds. kultury i mediów Monika Grütters i francuski minister kultury Franck Riester wręczyli francusko-niemiecką nagrodę im. Franza Hessela w dziedzinie literatury współczesnej. Laureatkami nagrody za rok 2019 są Susanne Röckel (Der Vogelgott, wydawnictwo: Jung und Jung Verlag) i Anne-Marie Garat (Le Grand Nord-Ouest, wydawnictwo: Éditions Actes Sud). Uroczystość odbyła się w Pałacu Genshagen.

Nowe pory roku
Warsztaty muzyczno-poetyckie z młodzieżą

29 maja 2019 roku młodzi ludzie z Brandenburgii, z pośród których niektórzy mieli doświadczenie uchodźctwa, zaprezentowali zgromadzonej publiczności wyniki trzydniowego warsztatu muzyczno-poetyckiego „Nowe pory roku”. Wspierani przez poetkę, artystów Spoken-Word oraz zawodowych muzyków, którzy nie są uchodźcami, młodzi ludzie tworzyli teksty haiku (japoński gatunek poezji), teksty słowne i piosenki oraz skomponowali do nich odpowiednie ramy muzyczne.

Okrągły stół Trójkąta Weimarskiego: dziesięć lat partnerstwa wschodniego UE

W dniach 22 i 23 maja 2019 r. w Pałacu Genshagen odbył się tegoroczny Okrągły Stół Trójkąta Weimarskiego, tym razem poświęconym tematowi Partnerstwa Wschodniego. Partnerstwo Wschodnie UE powstało z inicjatywy Polski i Szwecji w maju 2009 roku. Dziesiąta rocznica była okazją do podsumowania obecnej sytuacji i przedyskutowania nowych impulsów dla jej przyszłego rozwoju.

Wkrótce

25 lat Genshagen

W 2018 r. Fundacja Genshagen obchodzi 25-lecie swojego istnienia. Z tej okazji pragniemy wspólnie z partnerami, instytucjami finansującymi i przyjaciółmi Fundacji z krajów Trójkąta Weimarskiego spojrzeć zarówno na minione lata, jak i w przyszłość. W ciągu całego roku przypomnimy sobie wiele momentów i zwrócimy uwagę na różne aspekty ukazujące pracę Fundacji oraz francuskie, niemieckie i polskie wyobrażenia o przyszłości Europy.

weiter

Publikacje

„Potencjał dobrego sąsiedztwa. Edukacja kulturalna w Niemczech i w Polsce“

Fundacja Genshagen i Narodowe Centrum Kultury (wyd.)

Edukacja kulturalna jest w Polsce i w Niemczech tematem obecnym we wszystkich dziedzinach życia kulturalnego i społecznego. Jest wspierana zarówno przez instytucje publiczne, jak i inicjowana i realizowana przez przedstawicieli społeczeństwa obywatelskiego. Obserwując wielorakie zmiany, jakie zaszły w dziedzinie edukacji kulturalnej w ostatnich latach, można dostrzec różnice i specyficzne cechy szczególne, ale również wiele podobieństw między Polską a NIemcami. Dla Fundacji Genshagen i Narodowego Centrum Kultury stanowiło to impuls do opublikowania tego pierwszego w kontekście polsko-niemieckiego sąsiedztwa wyboru tekstów i analiz o edukacji kulturalnej.

Wystawy

brak nowości na liście.

Galeria zdjęć i filmów

Galeria tutaj