Dietmar Woidke otrzymał Order Zasługi Rzeczypospolitej Polskiej

Premier Kraju Związkowego Brandenburgia i przewodniczący Kuratorium Fundacji Genshagen, dr Dietmar Woidke odznaczony został w czwartek, 25 lipca 2019 r. Krzyżem Komandorskim z Gwiazdą Orderu Zasługi Rzeczypospolitej Polskiej. Orderem uhonorowano jego zasługi jako koordynatora rządu RFN ds. niemiecko-polskiej współpracy społecznej i przygranicznej. Fgundacja Genshagen serdecznie gratuluje!

Trzy pytania do … Jean-Marc Ayrault

Co spowodowało, że po zakończeniu Pańskiej aktywnej kariery politycznej zaangażował się Pan na rzecz Fundacji Genshagen i objął funkcję prezesa Stowarzyszenia Wspierającego Fundację?

Minione wydarzenia

Spotkanie autorskie w polsko-niemieckiej księgarni Buchbund w Berlinie w ramach genshageńskiej rezydencji tandemowej

9 sierpnia 2019 r. polsko-niemiecka księgarnia Buchbund i Fundacja Genshagen zaprosiły na rozmowę o nowej polskiej literaturze. Gośćmi byli krakowska autorka Zośka Papużanka (Zofia Wojtusik) i tłumacz Hans Gregor Njemz.

Polsko-francusko-niemiecki program rezydencyjny „Rezydencja tandemowa”

W dniach 1.-10.08.2019 r. odbywała się w Fundacji Genshagen polsko-francusko-niemiecka rezydencja tandemowa. W Genshagen gościły trzy tandemy autor/ tłumacz: autorka Natalia Malek i tłumaczka Nathalie Le Marchand, autorka Julia Wolf i tłumaczka Sarah Raquillet oraz autorka Zośka Papużanka (Zofia Wojtusik) i tłumacz Hans Gregor Njemz. Wspólnie pracowali nad tekstami i tłumaczeniami.

Grupa im. Daniela Verneta

Grupa im. Daniela Verneta składająca się z 20 niemieckich i francuskich członków reprezentujących naukę, gospodarkę, dziennikarstwo oraz dziedziny pokrewne obraduje od 2014 roku dwa razy do roku, koncentrując się na jednym temacie mającym związek z aktualną debatą europejską.

Brandenburskie rozmowy o Europie
"Między porażką Europy a nową dynamiką. UE po wyborach“

W dniu 19 czerwca 2019 roku w pałacu w Genshagen odbył się Brandenburskie rozmowy o Europie "Między porażką Europy a nową dynamiką. UE po wyborach". Günter Verheugen, były wiceprzewodniczący Komisji Europejskiej, wezwał do zmiany paradygmatu w polityce europejskiej. UE musi być ponownie rozumiana jako prawdziwa wspólnota losu. Jego tezy były dyskutowane kontrowersyjnie z rozmówcami z polityki i z think tanki z Francji, Polski i Serbii.

Forum Dialogu Francusko-Niemieckiego w Genshagen

Forum w Genshagen jest stworzenie ram dla skutecznego dialogu na temat kluczowych tematów europejskich i międzynarodowych dotyczących przyszłości - z myślą o obecnej i przyszłej kadrze kierowniczej obu krajów. Wybór tematów opiera się na trzech kryteriach: wyraźnym odniesieniu do aktualnej sytuacji, zainteresowaniu szeroko pojętej opinii publicznej danym zagadnieniem oraz szczególnym znaczeniu poruszanych zagadnień dla polityki, społeczeństw lub gospodarki Niemiec i Francji.

Wkrótce

Galeria zdjęć i filmów

Galeria tutaj

Publikacje

„Potencjał dobrego sąsiedztwa. Edukacja kulturalna w Niemczech i w Polsce“

Fundacja Genshagen i Narodowe Centrum Kultury (wyd.)

Edukacja kulturalna jest w Polsce i w Niemczech tematem obecnym we wszystkich dziedzinach życia kulturalnego i społecznego. Jest wspierana zarówno przez instytucje publiczne, jak i inicjowana i realizowana przez przedstawicieli społeczeństwa obywatelskiego. Obserwując wielorakie zmiany, jakie zaszły w dziedzinie edukacji kulturalnej w ostatnich latach, można dostrzec różnice i specyficzne cechy szczególne, ale również wiele podobieństw między Polską a NIemcami. Dla Fundacji Genshagen i Narodowego Centrum Kultury stanowiło to impuls do opublikowania tego pierwszego w kontekście polsko-niemieckiego sąsiedztwa wyboru tekstów i analiz o edukacji kulturalnej.

Wystawy

brak nowości na liście.

Die Stiftung Genshagen wird gefördert von :
www.kulturstaatsministerin.de http://www.brandenburg.de