20 lat europejskiej perspektywy. Długa droga Bałkanów Zachodnich do EU

Szczyt UE-Bałkany Zachodnie, który odbył się 6 maja, był przedmiotem programu "Punkt eins" na kanale Ö1. Koordynator projektów Theresia Töglhofer omówiła z moderatorem Xaverem Forthuberem i słuchaczami Ö1 sytuację kandydatów do przystąpienia do UE z Europy Południowo-Wschodniej.

Włoski partner Fundacji Genshagen otrzyma nagrodę Fundacji Toepfera (Toepfer Stiftung). Jest to znak solidarności z Teatro dell'Argine w czasach kryzysu.

Fundacja Genshagen gratuluje swojemu wieloletniemu partnerowi, włoskiemu teatrowi Compagnia dell'Argine z okazji otrzymania renomowanej nagrody im Maxa Bauera 2020 przyznawanej przez Fundację Toepfera. Po raz pierwszy i wyjątkowo w tym roku nagrodę otrzymuje laureat spoza Hamburga – jako znak solidarności z instytucją kultury w Północnych Włoszech w czasach kryzysu.

Polsko-francusko-niemiecki program rezydencyjny „Rezydencja tandemowa”

Polsko-francusko-niemieckie jury wybrało trzy tandemy: autorki/ autorów i tłumaczy/ tłumaczki do programu rezdencyjnego 2020.

Przesunięcie wydarzeń planowanych do czerwca 2020 r. z powodu pandemii COVID-19

Z powodu pandemii COVID-19 wszystkie planowane do czerwca włącznie projekty zostały przesunięte. Przesunięte wydarzenia zaznaczone są na czerwono. O wydarzeniach planowanych w późniejszym okresie zdecydujemy adekwatnie do rozwijającej się sytuacji. O zmianach w programie, jak również o nowych terminach i formatach będziemy informować na tej stronie oraz poprzez nasze kanały komunikacyjne na Facebooku, Twitterze i Instagramie. Liczymy na Państwa wyrozumiałość i życzymy Państwu i Państwa Bliskim wszystkiego dobrego!

Czy koronawirus może prowadzić do zmany w postrzeganiu różnych form sąsiedztwa?

W kontekście koronawirusa Kulturpolitische Gesellschaft e.V. (Towarzystwo kulturalno-polityczne) rozpoczyna dyskusję o przyszłych wzorach dla polityki kulturalnej. Angelika Eder, dyrektor Fundacji Genshagen będzie mówiła o postrzeganiu różnych form sąsiedztwa.

Rezultat pierwszego tandemowego pobytu rezydencyjnego w druku: powieść Julii Wolf „Walter Nowak bleibt liegen“ wydana w tłumaczeniu na język francuski

Francuskie wydanie powieści Julii Wolf „Walter Nowak bleibt liegen“ [Walter Nowak utknął] (wyd. Frankfurter Verlagsanstalt) ukazało się niedawno nakładem Le Castor Astral pod tytułem „Walter Nowak à Terre” w tłumaczeniu Sarah Raquillet. Julia Wolf i Sarah Raquillet były w 2019 r. stypendystkami w ramach pierwszego polsko-niemiecko-francuskiego tandemowego pobytu rezydencyjnego dla autorów i tłumaczy odbywającego się w Fundacji Genshagen.

Fundacja Genshagen i Uniwersytet Europejski Viadrina zawierają umowę o współpracy

Prezydent Viadriny prof. dr Julia von Blumenthal i dr Martin Koopmann, członek Zarządu Fundacji Genshagen, wzmacniają i rozszerzają wieloletnią kooperację między Uniwersytetem a Fundacją, podpisując umowę o współpracy.

What does “good neighbourly relations” mean to you?

Aby zainaugurować nasz temat przewodni „Kształtowanie spójności – sąsiedztwo w Europie”, zapytaliśmy niemieckich, francuskich i polskich przedstawiceli świata sztuki i polityki: Co oznacza dla Pani/ Pana „dobre sąsiedztwo”?

Wolfram Hahn - Into The Light

Serdecznie zapraszamy do zapoznania się z aktualną wystawą Wolframa Hahna "Into The Light" w naszej galerii internetowej. Wystawa odbywa się Pałacu Genshagen w ramach naszego tematu przewodniego "Sąsiedztwo". Cykl fotografii mieszkającego w Berlinie artysty i fotografa, powstały w latach 2009 – 2011 pokazuje portrety młodych ludzi, którzy prezentują się w portalach społecznościowych. Jak tylko będzie możliwe odwiedzenie wystawy osobiście w Pałacu, poinformujemy Państwa o tym na tej stronie oraz na naszych kontach na Facebooku, Twitterze i Instagramie.

Minione wydarzenia

Rozpoczęcie niemiecko-ukraińsko-polskiego projektu „75 lat od zakończenia II wojny światowej – uczennice i uczniowie ożywiają nieme ściany”.

Kultura w trudnych czasach – polsko-niemieckie spotkanie autorów

5.12.2019 r. w Fundacji Genshagen miało miejsce spotkanie polskich i niemieckich autorów i autorek, którzy dyskutowali o aktualnych zagadnieniach kulturalnych, społecznych i politycznych.

Weimarskie Forum Transatlantyckie: Obrazy, Wyobrażenia i Przyszłość Zachodu

25 i 26 listopada odbyła się w Genshagen konferencja Weimarskie Forum Transatlantyckie: obrazy, wyobrażenia i przyszłość Zachodu. Poświęcona była zbieżnościom i różnicom w podejściu do polityki transatlantyckiej krajów weimarskich oraz przyszłości idei Zachodu. Wzięli w niej udział eksperci oraz dyplomaci z Niemiec, Polski, Francji oraz Stanów Zjednoczonych. Gościem specjalnym był minister spraw zagranicznych Jacek Czaputowicz.

Polaryzacja polityczna i społeczna w Europie

Dlaczego w ostatnich latach w Niemczech, Francji i w Polsce obserwuje się rosnącą polaryzację polityczną? Które czynniki mają decydujące znaczenie? I jak można ponownie wzmocnić spójność w spolaryzowanych społeczeństwach? Te i wiele innych pytań było przedmiotem debaty, która odbyła się w Krakowie 3 grudnia 2019 roku. Wydarzenie to było drugim z serii wydarzeń organizowanych wspólnie przez Fundację Genshagen i Fundację ZEIT we współpracy z lokalnymi partnerami.

Międzypokoleniowy Salon Muzyczny

W dniu 10 grudnia 2019 r. w Pałacu Genshagen ponownie odbył się Międzypokoleniowy Salon Muzyczny. Każdego roku w okresie adwentu i Bożego Narodzenia emeryci, dzieci i rodziny z Genshagen, Ludwigsfelde i Poczdamu spotykają się, aby zapoznać się z muzyką z różnych kręgów kulturowych.

UTOPIAS – Europa, Młodzież, Sztuka: Podsumowujące spotkanie projektu „Na granicach przyszłości“

Wydarzenie "UTOPIAS - Europa, Młodzież, Sztuka" zgromadziło w Pałacu Genshagen młodych ludzi z Francji, Polski, Włoch, Bułgarii i Niemiec a także publiczność i ekspertów edukacji kulturalnej oraz sztuk performatywnych z obszarów badań oraz praktyki z kilku krajów europejskich. W oparciu o spektakl teatralno-taneczny "UTOPIAS" zaprezentowany przez młodzież dyskutowano zagadnienia dotyczące wspólnego życia w Europie, partycypacji i procesów transformacji w edukacji kulturalnej i sztuce.

Warsztaty współpracy transgranicznej – Polska, Niemcy, Francja

W kontekście warsztatu „Współpraca transgraniczna - Niemcy, Francja, Polska", który odbędzie się w grudniu 2020 r. zapytaliśmy trzech ekspertów: Jaki wkład może mieć współpraca transgraniczna w radzeniu sobie ze skutkami pandemii korony?

Wkrótce

Galeria zdjęć i filmów

Galeria tutaj

Publikacje
Wystawy

Dirk Richter, TRANSFORMACJA

Rzeźbiarz w drewnie Dirk Richter stworzył w parku pałacowym na zlecenie Fundacji Genshagen pracę z drewna pochodzącego z rozwidlonego dębu, który musiał zostać ścięty latem 2018 r. w wyniku uszkodzeń spowodowanych przez suszę. Drewno z usuniętego drzewa liczy sobie tyle lat co pałac. Główną ideą przyświecającą powstaniu rzeźby było symboliczne ponowne powołanie do życia części ściętego dębu w jego pierwotnej lokalizacji w charakterze konstruktywnej statuy.