brak nowości na liście.

Wybrane projekty działu Upowszechnianie Kultury i Sztuki w Europie

Sympozjum „Sztuka przekazu – przekaz sztuki” oraz wręczenie nagrody Pełnomocnika Rządu Federalnego ds. Kultury i Mediów w zakresie Edukacji Kulturalnej 2016

W dniu 7 czerwca 2016 r. w Fundacji Genshagen odbędzie się sympozjum „Sztuka przekazu – przekaz sztuki” oraz wręczenie nagrody Pełnomocnika Rządu Federalnego ds. Kultury i Mediów w zakresie Edukacji Kulturalnej za rok 2016.

Nagroda im. Franza Hessela – wręczenie nagrody

Niemiecko-francuska nagroda literacka im. Franza Hessela w dziedzinie literatury współczesnej przyznana w 2016 roku zostanie już po raz siódmy.

Minione wydarzenia

Wybrane projekty działu Dialog Europejski

Europamobil (w Brandenburgii)

Od 2009 r. Europamobil wysyła 20 studentów z Europy do wybranych szkół w kraju związkowym Brandenburgia, we francuskim regionie Ile-de-France i w województwie mazowieckim. Celem akcji jest zapoznanie uczniów z tematami dotyczącymi Europy podczas organizowanych przez studentów warsztatach. Końcowe wyniki są przedstawiane publicznie i omawiane razem z przedstawicielami ze sfery politycznej i kulturalnej. W 2015 r. Europamobil powraca z powrotem do Brandenburgii.

Szkoła letnia w Genshagen

Czwarta edycja trójstronnej Szkoły Letniej w Genshagen zajmowała się tematyką europejskiej polityki obronnej. Od 19 w 28 sierpnia spotykało się w Pałacu Genshagen 23 studentów z krajów obszaru Trójkąta Weimarskiego.

Wkrótce

Galeria zdjęć i filmów

Galeria tutaj

Publikacje

Genshagener Noten 6/2016

Szóste wydanie „Genshagener Note“ dokumentuje wydarzenie „Epoka pamięci – o kulturze pamięci w społeczeństwach migracyjnych” zorganizowane przez Fundację Genshagen we współpracy z Niemieckim Związkiem Ludowym Opieki nad Grobami Wojennymi (Volksbund Deutsche Kriegsgräberfürsorge e. V.). Dyskusja miała miejsce 8 października 2015 i zapoczątkowała nowy cykl wydarzeń Fundacji Genshagen zatytułowany „Nieco inny dialog”.

Wystawy

Tomasz Padło i Benjamin Althammer

Artyści Benjamin Althammer z Berlina (program rezydencji 2015) i Tomasz Padło z Krakowa (program rezydencji 2013) prezentują fotografie i obiekty powstałe podczas ich pobytu w Pałacu Genshagen. Ich prace ukazują swoiste spojrzenie na otaczającą nas rzeczywistość: na kominek w Pałacu, na świat owadów, na tajemnicze życie skrzyżowań, mostów i miejsc leżących odłogiem w Genshagen, Ludwigsfelde i okolicy.