Genshagener Note Nr. 7/2017

Dokumentacja Akademii pod Drzewami z 2016 roku ukazała się w cyklu wydawniczym „Genshagener Noten“. Podczas Akademii poruszano zagadnienie „Co wolno sztuce? O wolności sztuki i powrocie religijności”.

Oferta pracy: Członek zarządu, dyrektor zarządzający działu »Upowszechnianie kultury i sztuki w Europie«

Po ośmioletniej kadencji jako członek zarządu Fundacji Genshagen i dyrektor działu Upowszechnianie kultury i sztuki w Europie końcem października 2017 r. Christel Hartmann-Fritsch przechodzi na emeryturę. Od listopada 2017 r. stanowisko członka zarządu Fundacji Genshagen i dyrektora działu Upowszechnianie kultury i sztuki w Europie obsadzone będzie na nowo. Tekst oferty pracy znajduje się tutaj, termin składania podań upływa 15 maja 2017 r.

Call for applications: We are looking for our new team for Europe-Mobile!

In 2017, from September 04 to September 29, Europe-Mobile returns once again to the federal state...

Minione wydarzenia

Europa na celowniku – Impulsy dla Unii Europejskiej z Paryża, Warszawy i Berlina. Dyskusja podiumowa z okazji osiemdziesiątych urodzin prof. dr Rity Süssmuth

Przed Unią Europejską stoją poważne wyzwania wobec rosnących kontrowersji co do przyszłego kształtu integracji europejskiej. W tym kontekście nasuwa się pytanie o to, co spaja wewnętrznie Europę. Perspektywiczną odpowiedzią na to pytanie zajęli się uczestnicy dyskusji, która odbyła się 9 maja 2017 r. w Ambasadzie Francji w Berlinie z okazji osiemdziesiątych urodzin prof. Rity Süssmuth. Możliwości nadania nowych impulsów Europie dyskutowali obok jubilatki goście z państw Trójkąta Weimarskiego: prof. Gesine Schwan, prezes Humboldt-Viadrina Governance Platform, Pierre Vimont, były francuski ambasador i sekretarz generalny Europejskiej Służby Działań Zewnętrznych oraz Janusz Styczek, zastępca ambasadora RP w Berlinie.

Koncert jazzowy: »Hoffnung-Espoir-Nadzieja«

17 marca 2017 w ramach cyklu koncertów w klubie jazzowym Vertigo we Wrocławiu miała miejsce polska premiera kompoyzcji "Hoffnung-Espoir-Nadzieja". Koncert wrocławski zamykał projekt z udziałem muzyków z Polski, Francji i Niemiec, którym Fundacja Gensahgen we współpracy z Fundacją Hippocrène z Paryża i Fundacją OP ENHEIM z Wrocława obchodziła 25-lecie Trójkąta Weimarskiego.

Wkrótce

Galeria zdjęć i filmów

Galeria tutaj

Publikacje

Niemiecko-francuska grupa refleksyjna

Z okazji 25-lecia powołania Trójkąta Weimarskiego wspólnie obradowały w Genshagen niemiecko-francuska grupa refleksyjna i niemiecko-polska Grupa Kopernika. We wspólnej informacji opublikowanej po tym posiedzeniu uczestnicy sformułowali polsko-francusko-niemiecki apel o wzmocnienie spójności Europy poprzez wspólne inicjatywy.

Wystawy