brak nowości na liście.

Rezultat pierwszego tandemowego pobytu rezydencyjnego w druku: powieść Julii Wolf „Walter Nowak bleibt liegen“ wydana w tłumaczeniu na język francuski

Francuskie wydanie powieści Julii Wolf „Walter Nowak bleibt liegen“ [Walter Nowak utknął] (wyd. Frankfurter Verlagsanstalt) ukazało się niedawno nakładem Le Castor Astral pod tytułem „Walter Nowak à Terre” w tłumaczeniu Sarah Raquillet. Julia Wolf i Sarah Raquillet były w 2019 r. stypendystkami w ramach pierwszego polsko-niemiecko-francuskiego tandemowego pobytu rezydencyjnego dla autorów i tłumaczy odbywającego się w Fundacji Genshagen.

Fundacja Genshagen i Uniwersytet Europejski Viadrina zawierają umowę o współpracy

Prezydent Viadriny prof. dr Julia von Blumenthal i dr Martin Koopmann, członek Zarządu Fundacji Genshagen, wzmacniają i rozszerzają wieloletnią kooperację między Uniwersytetem a Fundacją, podpisując umowę o współpracy.

Minister spraw zagranicznych Rzeczpospolitej Polskiej Jacek Czaputowicz w Genshagen

25 listopada 2019 r. minister spraw zagranicznych Rzeczpospolitej Polskiej Jacek Czaputowicz wygłosił w Fundacji Genshagen przemówienie pod tytułem „Globalne i europejskie priorytety polskiej polityki zagranicznej”. Była to jego pierwsza zagraniczna wizyta po ponownym zaprzysiężeniu na ministra po ostatnich wyborach parlamentarnych w Polsce. Przemówienie jest dostępne do pobrania.

Dietmar Woidke otrzymał Order Zasługi Rzeczypospolitej Polskiej

Premier Kraju Związkowego Brandenburgia i przewodniczący Kuratorium Fundacji Genshagen, dr Dietmar Woidke odznaczony został w czwartek, 25 lipca 2019 r. Krzyżem Komandorskim z Gwiazdą Orderu Zasługi Rzeczypospolitej Polskiej. Orderem uhonorowano jego zasługi jako koordynatora rządu RFN ds. niemiecko-polskiej współpracy społecznej i przygranicznej. Fgundacja Genshagen serdecznie gratuluje!

Trzy pytania do … Jean-Marc Ayrault

Co spowodowało, że po zakończeniu Pańskiej aktywnej kariery politycznej zaangażował się Pan na rzecz Fundacji Genshagen i objął funkcję prezesa Stowarzyszenia Wspierającego Fundację?

Minione wydarzenia

Rozpoczęcie niemiecko-ukraińsko-polskiego projektu „75 lat od zakończenia II wojny światowej – uczennice i uczniowie ożywiają nieme ściany”.

Kultura w trudnych czasach – polsko-niemieckie spotkanie autorów

5.12.2019 r. w Fundacji Genshagen miało miejsce spotkanie polskich i niemieckich autorów i autorek, którzy dyskutowali o aktualnych zagadnieniach kulturalnych, społecznych i politycznych.

Weimarskie Forum Transatlantyckie: Obrazy, Wyobrażenia i Przyszłość Zachodu

25 i 26 listopada odbyła się w Genshagen konferencja Weimarskie Forum Transatlantyckie: obrazy, wyobrażenia i przyszłość Zachodu. Poświęcona była zbieżnościom i różnicom w podejściu do polityki transatlantyckiej krajów weimarskich oraz przyszłości idei Zachodu. Wzięli w niej udział eksperci oraz dyplomaci z Niemiec, Polski, Francji oraz Stanów Zjednoczonych. Gościem specjalnym był minister spraw zagranicznych Jacek Czaputowicz.

Polaryzacja polityczna i społeczna w Europie

Dlaczego w ostatnich latach w Niemczech, Francji i w Polsce obserwuje się rosnącą polaryzację polityczną? Które czynniki mają decydujące znaczenie? I jak można ponownie wzmocnić spójność w spolaryzowanych społeczeństwach? Te i wiele innych pytań było przedmiotem debaty, która odbyła się w Krakowie 3 grudnia 2019 roku. Wydarzenie to było drugim z serii wydarzeń organizowanych wspólnie przez Fundację Genshagen i Fundację ZEIT we współpracy z lokalnymi partnerami.

Międzypokoleniowy Salon Muzyczny

W dniu 10 grudnia 2019 r. w Pałacu Genshagen ponownie odbył się Międzypokoleniowy Salon Muzyczny. Każdego roku w okresie adwentu i Bożego Narodzenia emeryci, dzieci i rodziny z Genshagen, Ludwigsfelde i Poczdamu spotykają się, aby zapoznać się z muzyką z różnych kręgów kulturowych.

UTOPIAS – Europa, Młodzież, Sztuka: Podsumowujące spotkanie projektu „Na granicach przyszłości“

Wydarzenie "UTOPIAS - Europa, Młodzież, Sztuka" zgromadziło w Pałacu Genshagen młodych ludzi z Francji, Polski, Włoch, Bułgarii i Niemiec a także publiczność i ekspertów edukacji kulturalnej oraz sztuk performatywnych z obszarów badań oraz praktyki z kilku krajów europejskich. W oparciu o spektakl teatralno-taneczny "UTOPIAS" zaprezentowany przez młodzież dyskutowano zagadnienia dotyczące wspólnego życia w Europie, partycypacji i procesów transformacji w edukacji kulturalnej i sztuce.

Wkrótce

Galeria zdjęć i filmów

Galeria tutaj

Publikacje

Gedichtband „Die neuen Jahreszeiten“

Die Stiftung Genshagen veröffentlicht den Gedichtband "Die neuen Jahreszeiten", der im Rahmen einer Musik-Poesie-Werkstatt entstanden ist, die in Zusammenarbeit mit dem Haus für Poesie und dem Verein MitMachMusik - ein Weg zur Integration e.V. realisiert wurde. Der Gedichtband enthält Gedichte, Spoken-Word-Texte und Kompositionen von brandenburgischen Jugendlichen mit und ohne Fluchterfahrung.

Wystawy

Dirk Richter, TRANSFORMACJA

Rzeźbiarz w drewnie Dirk Richter stworzył w parku pałacowym na zlecenie Fundacji Genshagen pracę z drewna pochodzącego z rozwidlonego dębu, który musiał zostać ścięty latem 2018 r. w wyniku uszkodzeń spowodowanych przez suszę. Drewno z usuniętego drzewa liczy sobie tyle lat co pałac. Główną ideą przyświecającą powstaniu rzeźby było symboliczne ponowne powołanie do życia części ściętego dębu w jego pierwotnej lokalizacji w charakterze konstruktywnej statuy.