KONKURS: program rezydencyjny „George Sand - Fryderyk Chopin“

12.06.2017 - 07.08.2017 O udział w programie mogą ubiegać się artyści wszystkich dziedzin...

Możliwość odbycia praktyk w dziale Upowszechnianie kultury i sztuki w Europie

Fundacja Genshagen oferuje 3-miesięczne praktyki w dziale Upowszechnianie kultury i sztuki w...

Wybrane projekty działu Upowszechnianie Kultury i Sztuki w Europie

Sympozjum „Sztuka przekazu – przekaz sztuki” oraz wręczenie nagrody Pełnomocnika Rządu Federalnego ds. Kultury i Mediów w zakresie Edukacji Kulturalnej 2016

W dniu 7 czerwca 2016 r. w Fundacji Genshagen odbędzie się sympozjum „Sztuka przekazu – przekaz sztuki” oraz wręczenie nagrody Pełnomocnika Rządu Federalnego ds. Kultury i Mediów w zakresie Edukacji Kulturalnej za rok 2016.

Nagroda im. Franza Hessela – wręczenie nagrody

Niemiecko-francuska nagroda literacka im. Franza Hessela w dziedzinie literatury współczesnej przyznana w 2016 roku zostanie już po raz siódmy.

Minione wydarzenia

Uroczystość z okazji 25-lecia Trójkąta Weimarskiego

Dnia 5 października 2016 r. w Fundacji Genshagen obchodzony był uroczyście jubileusz 25-lecia Trójkąta Weimarskiego. Na zaproszenie Fundacji przybyli liczni goście ze świata kultury, polityki, gospodarki i społeczeństwa obywatelskiego. Spotkanie otworzyło wystąpienie prof. dr Rity Süssmuth, a następnie odbyła się dyskusja podiumowa pod tytułem „Trójkąt Weimarski i przyszłość Europy: kształtowanie zmiany i zachowanie spójności” z udziałem mówców z Niemiec, Francji, Polski i Wielkiej Brytanii.

Wybrane projekty działu Dialog Europejski

Szkoła Letnia w Genshagen

Dwudziestu czterech młodych naukowców i studentów studiów magisterskich z Polski, Niemiec i Francji (po ośmiu z każdego kraju) spotka się na dziesięć dni w Genshagen, by wspólnie intensywnie zająć się kwestiami o znaczeniu ogólnoeuropejskim.

EUROPAMOBIL 2016

W tym roku od 11 września do 6 października autobus pod nazwą <<Europamobil>> wykona poraz kolejny raz podróz przez Polskę. Bezpośriednio po intensywnym tygodniu przygotowawczym, 20 studentów europejskich z 15 różnych krajów będzie prowadziło wielu interaktywnych warsztatów w 11 wybranych szkół na Mazowszu, by razem z uczniami zajmować się różnymi pytaniami dotyczące rolę Europy w świecie i rozwój europejski.

Wkrótce

Galeria zdjęć i filmów

Galeria tutaj

Publikacje

Genshagener Papier N°18
"Europa braucht Weimar: Perspektiven des Weimarer Dreiecks in Krisenzeiten"

Juli 2016

Autor: Martin Koopmann

Die Bestandsanalyse im Jahr des 25. Jubiläums des Weimarer Dreiecks fällt ernüchternd aus. Doch angesichts der elementaren Herausforderungen der Europäischen Union müssen neue, ambitionierte und zugleich realistische Ziele für das Dreieck bestimmt werden, die der schwierigen Situation in Europa Rechnung tragen.

Wystawy

Georgi Trifonov

Aktualna wystawa w pałacu Genshagen składa się z wybranych dzieł twórczości bułgarskiego artysty Georgiego Vasileva Trifonova (1947 - 2011).