Życzenia Noworoczne

Fundacja Genshagen życzy Państwu wszystkiego dobrego w Nowym Rok.

Eric Vuillard otrzymał nagrodę Prix Goncourt

Eric Vuillard otrzymał nagrodę Prix Goncourt za powieść L'ordre du jour (wydawnictwo: Actes Sud). Fundacja Genshagen gratuluje mu serdecznie!

Prix Goncourt uznawana jest za najważniejszą nagrodę literacką we Francji. W 2012 r. Eric Vuillard i niemiecki pisarz Andreas Maier byli laureatami nagrody francusko-niemieckiej w dziedzinie literatury współczesnej im. Franza Hessela, którą corocznie przyznają Fundacja Genshagen i Villa Gillet. Kilka powieści Erica Vuillard przetłumaczonych zostało już na język niemiecki.

Minione wydarzenia

Międzypokoleniowy Salon Muzyczny

W międzpokoleniowym Salonie Muzycznym w Fundacji Genshagen uczestniczyli w tym roku emeryci, dzieci i dorośli z Genshagen. Spotkanie było okazją do zapoznania się z muzycznymi tradycjami adwentu i Świąt Bożego Narodzenia z różnych europejskich krajów. Oprawę muzyczną spotkania zapewnili muzyk Bardo Henning na pianinie oraz chór D-Chor. Wspólne śpiewanie kolęd przy akompaniamencie akordeonu stanowiło uzupełnienie salonu.

Wkrótce

Publikacje

Genshagener Papier N°20
Franco-German foreign policy cooperation towards the Maghreb - converging goals, diverging policies

November 2017

In den vergangenen Jahren haben sich die historisch sehr unterschiedlichen Interessenlagen Deutschlands und Frankreichs gegenüber dem Maghreb einander deutlich angenähert. Umso überraschender ist, dass die Politiken der beiden Staaten mit Blick auf die Region weiterhin größtenteils einer bilateralen Logik folgen und wenig koordiniert werden. Das Genshagener Papier analysiert den aktuellen Stand der Kooperation zwischen Berlin und Paris und macht einige Vorschläge für eine effektivere Zusammenarbeit.

Genshagener Note Nr. 7/2017

Dokumentacja Akademii pod Drzewami z 2016 roku ukazała się w cyklu wydawniczym „Genshagener Noten“. Podczas Akademii poruszano zagadnienie „Co wolno sztuce? O wolności sztuki i powrocie religijności”.

Galeria zdjęć i filmów

Galeria tutaj