Możliwość odbycia praktyk w dziale Upowszechnianie kultury i sztuki w Europie

Fundacja Genshagen oferuje 3-miesięczne praktyki w dziale Upowszechnianie kultury i sztuki w...

Wybrane projekty działu Upowszechnianie Kultury i Sztuki w Europie

Sympozjum „Sztuka przekazu – przekaz sztuki” oraz wręczenie nagrody Pełnomocnika Rządu Federalnego ds. Kultury i Mediów w zakresie Edukacji Kulturalnej 2016

W dniu 7 czerwca 2016 r. w Fundacji Genshagen odbędzie się sympozjum „Sztuka przekazu – przekaz sztuki” oraz wręczenie nagrody Pełnomocnika Rządu Federalnego ds. Kultury i Mediów w zakresie Edukacji Kulturalnej za rok 2016.

Nagroda im. Franza Hessela – wręczenie nagrody

Niemiecko-francuska nagroda literacka im. Franza Hessela w dziedzinie literatury współczesnej przyznana w 2016 roku zostanie już po raz siódmy.

Minione wydarzenia

IV „Akademia pod drzewami” Co wolno sztuce? O wolności sztuki i powrocie religijności

W piątek, 27 maja 2016 r., w ramach „Akademii pod drzewami“ jej uczestnicy szukali odpowiedzi na...

Wybrane projekty działu Dialog Europejski

Europamobil (w Brandenburgii)

Od 2009 r. Europamobil wysyła 20 studentów z Europy do wybranych szkół w kraju związkowym Brandenburgia, we francuskim regionie Ile-de-France i w województwie mazowieckim. Celem akcji jest zapoznanie uczniów z tematami dotyczącymi Europy podczas organizowanych przez studentów warsztatach. Końcowe wyniki są przedstawiane publicznie i omawiane razem z przedstawicielami ze sfery politycznej i kulturalnej. W 2015 r. Europamobil powraca z powrotem do Brandenburgii.

Szkoła letnia w Genshagen

Czwarta edycja trójstronnej Szkoły Letniej w Genshagen zajmowała się tematyką europejskiej polityki obronnej. Od 19 w 28 sierpnia spotykało się w Pałacu Genshagen 23 studentów z krajów obszaru Trójkąta Weimarskiego.

Wkrótce

Galeria zdjęć i filmów

Galeria tutaj

Publikacje

Genshagener Papier N°18
"Europa braucht Weimar: Perspektiven des Weimarer Dreiecks in Krisenzeiten"

Juli 2016

Autor: Martin Koopmann

Die Bestandsanalyse im Jahr des 25. Jubiläums des Weimarer Dreiecks fällt ernüchternd aus. Doch angesichts der elementaren Herausforderungen der Europäischen Union müssen neue, ambitionierte und zugleich realistische Ziele für das Dreieck bestimmt werden, die der schwierigen Situation in Europa Rechnung tragen.

Wystawy

Tomasz Padło i Benjamin Althammer

Artyści Benjamin Althammer z Berlina (program rezydencji 2015) i Tomasz Padło z Krakowa (program rezydencji 2013) prezentują fotografie i obiekty powstałe podczas ich pobytu w Pałacu Genshagen. Ich prace ukazują swoiste spojrzenie na otaczającą nas rzeczywistość: na kominek w Pałacu, na świat owadów, na tajemnicze życie skrzyżowań, mostów i miejsc leżących odłogiem w Genshagen, Ludwigsfelde i okolicy.