Eric Vuillard otrzymał nagrodę Prix Goncourt

Eric Vuillard otrzymał nagrodę Prix Goncourt za powieść L'ordre du jour (wydawnictwo: Actes Sud). Fundacja Genshagen gratuluje mu serdecznie!

Prix Goncourt uznawana jest za najważniejszą nagrodę literacką we Francji. W 2012 r. Eric Vuillard i niemiecki pisarz Andreas Maier byli laureatami nagrody francusko-niemieckiej w dziedzinie literatury współczesnej im. Franza Hessela, którą corocznie przyznają Fundacja Genshagen i Villa Gillet. Kilka powieści Erica Vuillard przetłumaczonych zostało już na język niemiecki.

Nowy członek zarządu Fundacji Genshagen

Witamy panią dr Angelikę Eder, nowego członka zarządu Fundacji Genshagen i dyrektora działu "Upowszechnianie kultury i sztuki w Europie". W dniu 1 listopada 2017 r. przejęła tę funkcję po Christel Hartmann-Fritsch, która po ponad ośmiu latach nowatorskiej i owocnej pracy przeszła na emeryturę. Dr Angelika Eder została powołana na stanowisko dyrektora przez kuratorium Fundacji Genshagen jednogłośnie 18 września 2017 r. Dalsze informacje znajdziecie Państwo w komunikacie prasowym dostępnym tutaj w języku niemieckim.

Medal „Gloria Artis“ przyznany pani Christel Hartmann-Fritsch

W dniu 18.10.2017 r. w zastępca Ambasadora RP w Niemczech, pan Janusz Styczek przekazał pani Christel Hartmann-Fritsch brązowy medal "Gloria Artis". Została uhonorowana nim za nadzwyczajny wkład w stosunki polsko-niemieckie.

Minione wydarzenia

Nieco inny dialog: »Prawicowy populizm w Europie – dyskusja z perspektywy kultury i polityki«

10 października 2017 r. tematem spotkania w ramach cyklu "Nieco inny dialog" był prawicowy populizm w Europie. Goście z Niemiec, Francji i Polski dyskutowali o tym, czy współpraca podmiotów z obszaru polityki, kultury i sztuki może przynieść odpowiedź na prawicowy populizm. Sztuka "Witamy! Głosy migrantów" grupy teatralnej La Tribouille pokazała, jaki wkład może wnosić sztuka: za pomocą emocji wyrażać pozytywne uczucia.

weiter

Wkrótce

Publikacje

Genshagener Papier N°19
(Re-)Engaging our Partners to the East
What the Weimar Triangle should do for the Eastern Partnership

November 2017

Against the backdrop of the need for deep reflection on how the European Union should engage its Partners to the East, the Genshagen Foundation established a trilateral working group of experts in 2017.

Genshagener Note Nr. 7/2017

Dokumentacja Akademii pod Drzewami z 2016 roku ukazała się w cyklu wydawniczym „Genshagener Noten“. Podczas Akademii poruszano zagadnienie „Co wolno sztuce? O wolności sztuki i powrocie religijności”.

Wystawy

„Tęsknota za Berlinem” Ekspresjonistyczne malarstwo Rüdigera Moegelina

Od 1987 roku motyw Berlina ma dla ekspresjonisty Rüdigera Moegelina szczególne znaczenie. Szybko zmieniające się od czasu politycznych przemian w 1990 roku miasto stało się dla artysty nowym wyzwaniem. Od 30 sierpnia 2017 roku w Pałacu Genshagen można zobaczyć wybór berlińskich dzieł Moegelina pod tytułem „Tęsknota za Berlinem”.

Galeria zdjęć i filmów

Galeria tutaj