Polsko-francusko-niemiecki program rezydencyjny „Rezydencja tandemowa”

W dniach 4. –14.08.2020 r. odbywała się w Fundacji Genshagen polsko-francusko-niemiecka rezydencja tandemowa. W Genshagen gościły trzy tandemy składające się z autorów i tłumaczy: autorka Bianka Rolando i tłumaczka Isabelle Macor, autorka Małgorzata Sikorska-Miszczuk i tłumacz Andreas Volkoraz autorka Katharina Mevissen i tłumaczka Barbara Bruks. W Podcastach znajdziecie Państwo dalsze informacje o wspólnej pracy tandemów nad tekstami i tłumaczeniami podczas ich pobytu w Genshagen.

Artysta i fotograf Wolfram Hahn prowadzi przez swoją wystawę "Into the Light!“.

Artysta i fotograf Wolfram Hahn z Berlina wystawia swój cykl portretów "Into the Light" w pałacu w Genshagen w ramach tematu na lata 2020/21 "Kształtowanie spójności - sąsiedztwo w Europie". W filmie wideo prowadzi przez wystawę i wyjaśnia, jak powstała praca.

Tłumaczenia na język niemiecki dwóch powieści Anne-Marie Garat

Powieści „Le Grand Nord-Ouest“ (Actes Sud) i „La Nuit Atlantique“ (Actes Sud) autorstwa Anne-Marie Garat zostaną przetłumaczone na język niemiecki. W 2019 roku autorka wraz z Susanne Röckel zostały nagrodzone francusko-niemiecką nagrodą im. Franza Hessela.

Trzy pytania do ... prof. dr Julia von Blumenthal, prezydent Uniwersytetu Europejskiego Viadrina we Frankfurcie nad Odrą

Prof. dr Julia von Blumenthal pełni funkcję prezydent Europejskiego Uniwersytetu Viadrina we Frankfurcie nad Odrą, z którym Fundację Genshagen łączy wieloletnia, owocna współpraca w ramach zagadnień związanych z Trójkątem Weimarskim i z relacjami polsko-niemieckimi i niemiecko-francuskimi. Współpracę tę dodatkowo zacieśniono, podpisując na początku 2020 roku umowę o kooperacji. Studenci Uniwersytetu Europejskiego Viadrina mogą poznać szczególną perspektywę Trójkąta Weimarskiego m.in. przez możliwość udziału w projektach Fundacji Genshagen, takich jak „Europamobil” czy „Trilateral Summer School“. Zadaliśmy Julii von Blumenthal trzy pytania na temat spojrzenia młodych ludzi na Europę i stosunki wewnątrzeuropejskie w kontekście kryzysu spowod

Zmiany w związku z pandemią COVID 19

W naszym programie rocznym nadal ma miejsce szereg zmian związanych z pandemią COVID 19. Podczas gdy niektóre wydarzenia zostaną przełożone, inne odbędą się w formie cyfrowej. Bardziej szczegółowe informacje na temat poszczególnych wydarzeń można znaleźć w naszym programie. Zapraszamy również do zapoznania się z licznymi ofertami cyfrowymi na naszej stronie internetowej. Znajdziecie tam Państwo krótkie wypowiedzi nagrane na wideo, publikacje, wywiady i wgląd w naszą obecną wystawę. Będziemy również informować Państwa o zmianach w programie i nowych formatach za pośrednictwem naszych kont na Facebooku, Twitterze i Instagram. Mamy nadzieję na Wasze zrozumienie i życzymy Wam wszystkiego najlepszego!

Trzy pytania do … Micaela Casalboni

Micaela Casalboni jest aktorką, reżyserką i kierowniczką artystyczną teatru Teatro dell’Argine, który ma swoją siedzibę w północno włoskim ITC Teatro di San Lazzaro di Savena pod Bolonią. Zajmuje się głównie międzynarodową i międzykulturową pracą teatru, który znany jest ze swojego zaangażowania w społeczny i międzykulturowy dialog. Micaela Casalboni jest długoletnią partnerką Fundacji Genshagen, m.in. w trzech cyklach europejskich projektów „Na granicach przyszłości“. Fundacja Genshagen skierowała do niej trzy pytania, które wiosną 2020 odnoszą się do aktualnej sytuacji.

Czy koronawirus może prowadzić do zmany w postrzeganiu różnych form sąsiedztwa?

W kontekście koronawirusa Kulturpolitische Gesellschaft e.V. (Towarzystwo kulturalno-polityczne) rozpoczyna dyskusję o przyszłych wzorach dla polityki kulturalnej. Angelika Eder, dyrektor Fundacji Genshagen będzie mówiła o postrzeganiu różnych form sąsiedztwa.

Rezultat pierwszego tandemowego pobytu rezydencyjnego w druku: powieść Julii Wolf „Walter Nowak bleibt liegen“ wydana w tłumaczeniu na język francuski

Francuskie wydanie powieści Julii Wolf „Walter Nowak bleibt liegen“ [Walter Nowak utknął] (wyd. Frankfurter Verlagsanstalt) ukazało się niedawno nakładem Le Castor Astral pod tytułem „Walter Nowak à Terre” w tłumaczeniu Sarah Raquillet. Julia Wolf i Sarah Raquillet były w 2019 r. stypendystkami w ramach pierwszego polsko-niemiecko-francuskiego tandemowego pobytu rezydencyjnego dla autorów i tłumaczy odbywającego się w Fundacji Genshagen.

Minione wydarzenia

Europamobil

Europamobil w trasie po Polsce ponownie Europamobil był ponownie w trasie i po czterech latach wrócił do Polski. W dniach od 15 do 30 września 2020 r. 18 studentów z całej Europy odwiedziło szkoły na Mazowszu wraz z Europamobilem, aby zorganizować warsztaty na aktualne tematy europejskie.

Nieco inny dialog: „Zintegrowani czy odseparowani: jak kształtuje się Europa 30 lat po zjednoczeniu Niemiec?”

W ramach cyklu „Nieco inny dialog” Fundacja Genshagen zaprosiła 8 października 2020 na debatę online o Europie 30 lat po zjednoczeniu Niemiec z berlińską pisarką Lea Streisand, byłym prezydentem Wrocławia Rafałem Dutkiewiczem, francuskim historykiem Emmanuelem Droitem i Alexandrem Clarksonem z King's College London.

What does “good neighbourly relations” mean to you?

Aby zainaugurować nasz temat przewodni „Kształtowanie spójności – sąsiedztwo w Europie”, zapytaliśmy niemieckich, francuskich i polskich przedstawiceli świata sztuki i polityki: Co oznacza dla Pani/ Pana „dobre sąsiedztwo”?

Warsztaty współpracy transgranicznej – Polska, Niemcy, Francja

W kontekście warsztatu „Współpraca transgraniczna - Niemcy, Francja, Polska", który odbędzie się w grudniu 2020 r. zapytaliśmy trzech ekspertów: Jaki wkład może mieć współpraca transgraniczna w radzeniu sobie ze skutkami pandemii korony?

Weimar Plus Working Discussion: Nowe wyzwania dla procesu przystąpienia do UE na Bałkanach Zachodnich

Pomimo kryzysu spowodowanego pandemią koronawirusa Unia Europejska zatwierdziła w marcu reformę procesu akcesyjnego, przezwyciężając w ten sposób długotrwałą blokadę na Bałkanach Zachodnich. Poprosiliśmy ekspertów zdalnie (w warunkach home-office) o ich ocenę tej sytuacji.

Platforma internetowa Kultura i zrównoważony rozwój

Jak sztuka i kultura odpowiadają na pytania dotyczące zrównoważonego rozwoju? Jaki wkład wnoszą w dyskurs o zrównoważonym rozwoju i jak widzą swoją odpowiedzialność za zrównoważony rozwój? W jakim stopniu polityka kulturalna na szczeblu unijnym i krajowym może umożliwić, wspierać i promować zrównoważony rozwój? Są to pytania, którymi w kontekście niemieckiej prezydencji w Radzie UE w okresie od 15 października do 31 grudnia 2020 zajmuje się platforma internetowa „Kultura i zrównoważony rozwój” Fundacji Genshagen.

Wkrótce
Publikacje
Wystawy

Wolfram Hahn - Into The Light

Aktualną wystawę "Into The Light" autorstwa fotografa Wolframa Hahna można teraz oglądać w Pałacu Genshagen. Cykl 2009/11 mieszkającego w Berlinie artysty-fotografa pokazuje portrety młodych ludzi, którzy inscenizują swoje prezentacje dla portali mediów społecznościowych. Wystawę można oglądać do 18.12.2020 od poniedziałku do piątku w godzinach od 9.00 do 17.00, zgodnie z zasadami higieny obowiązującymi podczas pandemii koronawirusa.

Dirk Richter, TRANSFORMACJA

Rzeźbiarz w drewnie Dirk Richter stworzył w parku pałacowym na zlecenie Fundacji Genshagen pracę z drewna pochodzącego z rozwidlonego dębu, który musiał zostać ścięty latem 2018 r. w wyniku uszkodzeń spowodowanych przez suszę. Drewno z usuniętego drzewa liczy sobie tyle lat co pałac. Główną ideą przyświecającą powstaniu rzeźby było symboliczne ponowne powołanie do życia części ściętego dębu w jego pierwotnej lokalizacji w charakterze konstruktywnej statuy.