Aktualności

Wręczenie Nagrody w Dziedzinie Edukacji Kulturalnej za 2018 r. Pełnomocnik Rządu Federalnego ds. Kultury i Mediów oraz sympozjum „Sztuka upowszechniania – upowszechnianie sztuki“

Nagroda w Dziedzinie Edukacji Kulturalnej przyznana została 29 czerwca 2018 r. po raz dziesiąty. Wyróżnieniem tym Pełnomocnik Rządu Federalnego ds. Kultury i Mediów wyraża corocznie uznanie dla prekursorskich projektów z zakresu upowszechniania kultury i sztuki i podkreśla tym samym znaczenie Edukacji Kulturalnej w Niemczech.

Minione wydarzenia

Szkoła letnia w Genshagen

W 2018 roku w Genshagen na 10 dni spotka się 24 młodych naukowców i studentów studiów magisterskich z Niemiec, Francji i Polski (ośmiu z każdego kraju), aby wspólnie zająć się kwestiami o znaczeniu ogólnoeuropejskim. Doświadczeni wykładowcy i praktycy informują o aktualnym stanie badań naukowych w ważnych dziedzinach wiedzy.

Francusko-Niemiecka Nagroda Dziennikarska

3 lipca 2018 Fundacja Genshagen zorganizowala „Forum Ekspertów” dzień przed wręczeniem nagrody tegorocznemu laureatowi, filozofowi i socjologowi Jürgen Habermas. Dyskusja zostanie w całości transmitowana przez Deutschlandfunk i Deutschlandfunk Kultur oraz przez radio internetowe. Tutaj można znaleźć całość nagrania

Okrągły stół Trójkąta Weimarskiego

26 i 27 czerwca 2018 roku w pałacu Genshagen odbył się tegoroczny Okrągły Stół Trójkąta Weimarskiego, którego tematem była przyszłość Unii Europejkskiej. Dyskutowano nad różnymi cetralnymi tematami europejskiej polityki, pośród nich o nowej debacie co do przyszłości UE, zasadniczej problematyce polityki migracyjnej, powrocie starego rozłamu pomiędzy Wschodem a Zachodem na tle kulturalnych napięć transnacjonalnych pomiędzy wartościami modernistycznymi a post-modernistycznymi oraz ostatcznie o lekcjach płynących dla dzisiejszego rozwoju europejskiego projektu ze stuletniej rocznicy końca Pierwszej Wojny Światowej i odzyskaniu niepodlegości Polski.

Wkrótce

25 lat Genshagen

W 2018 r. Fundacja Genshagen obchodzi 25-lecie swojego istnienia. Z tej okazji pragniemy wspólnie z partnerami, instytucjami finansującymi i przyjaciółmi Fundacji z krajów Trójkąta Weimarskiego spojrzeć zarówno na minione lata, jak i w przyszłość. W ciągu całego roku przypomnimy sobie wiele momentów i zwrócimy uwagę na różne aspekty ukazujące pracę Fundacji oraz francuskie, niemieckie i polskie wyobrażenia o przyszłości Europy.

weiter

Publikacje

Genshagener Papier N°20
Franco-German foreign policy cooperation towards the Maghreb - converging goals, diverging policies

November 2017

In den vergangenen Jahren haben sich die historisch sehr unterschiedlichen Interessenlagen Deutschlands und Frankreichs gegenüber dem Maghreb einander deutlich angenähert. Umso überraschender ist, dass die Politiken der beiden Staaten mit Blick auf die Region weiterhin größtenteils einer bilateralen Logik folgen und wenig koordiniert werden. Das Genshagener Papier analysiert den aktuellen Stand der Kooperation zwischen Berlin und Paris und macht einige Vorschläge für eine effektivere Zusammenarbeit.

Genshagener Note Nr. 7/2017

Dokumentacja Akademii pod Drzewami z 2016 roku ukazała się w cyklu wydawniczym „Genshagener Noten“. Podczas Akademii poruszano zagadnienie „Co wolno sztuce? O wolności sztuki i powrocie religijności”.

Galeria zdjęć i filmów

Galeria tutaj

Wystawy

Frank Gaudlitz – Czekając na Europę. Spotkania nad Dunajem.

Pomiędzy 2003 i 2005 rokiem fotograf Frank Gaudlitz podróżował wzdłuż Dunaju przez dziesięć różnych krajów, w których obserwował jak wygląda "nowa Europa". Na Ukrainie, w Mołdawii, Rumunii, Bułgarii, Serbii, Chorwacji, na Węgrzech, w Słowacji, Austrii i Niemczech portretował ludzi, przede wszystkim na obszarach wiejskich i pytał o ich warunki życia i oczekiwania. Wyniki tej podróży i spotkań wywierają dziś w dalszym ciągu wrażenie i pobudzają do rozmyślań o Europie: Co stało się z nadziejami i marzeniami sprzed lat? Na co jeszcze dzis czekamy?

Die Stiftung Genshagen wird gefördert von :
www.kulturstaatsministerin.de http://www.brandenburg.de