Zmiany w związku z pandemią COVID 19

W naszym programie rocznym nadal ma miejsce szereg zmian związanych z pandemią COVID 19. Podczas gdy niektóre wydarzenia zostaną przełożone, inne odbędą się w formie cyfrowej. Bardziej szczegółowe informacje na temat poszczególnych wydarzeń można znaleźć w naszym programie. Zapraszamy również do zapoznania się z licznymi ofertami cyfrowymi na naszej stronie internetowej. Znajdziecie tam Państwo krótkie wypowiedzi nagrane na wideo, publikacje, wywiady i wgląd w naszą obecną wystawę. Będziemy również informować Państwa o zmianach w programie i nowych formatach za pośrednictwem naszych kont na Facebooku, Twitterze i Instagram. Mamy nadzieję na Wasze zrozumienie i życzymy Wam wszystkiego najlepszego!

Polsko-francusko-niemiecki program rezydencyjny „Rezydencja tandemowa” w Pałacu Genshagen

W dnaich 4 - 14 sierpnia 2020 roku odbędzie się trójstronna rezydencja tandemowa. Cieszymy się, że pomimo pandemii koronawirusa przez dziesięć dni gośćmi w Pałacu Genshagen będą trzy tandemy składające się z autorów i tłumaczy.

Trzy pytania do … Micaela Casalboni

Micaela Casalboni jest aktorką, reżyserką i kierowniczką artystyczną teatru Teatro dell’Argine, który ma swoją siedzibę w północno włoskim ITC Teatro di San Lazzaro di Savena pod Bolonią. Zajmuje się głównie międzynarodową i międzykulturową pracą teatru, który znany jest ze swojego zaangażowania w społeczny i międzykulturowy dialog. Micaela Casalboni jest długoletnią partnerką Fundacji Genshagen, m.in. w trzech cyklach europejskich projektów „Na granicach przyszłości“. Fundacja Genshagen skierowała do niej trzy pytania, które wiosną 2020 odnoszą się do aktualnej sytuacji.

20 lat europejskiej perspektywy. Długa droga Bałkanów Zachodnich do EU

Szczyt UE-Bałkany Zachodnie, który odbył się 6 maja, był przedmiotem programu "Punkt eins" na kanale Ö1. Koordynator projektów Theresia Töglhofer omówiła z moderatorem Xaverem Forthuberem i słuchaczami Ö1 sytuację kandydatów do przystąpienia do UE z Europy Południowo-Wschodniej.

Czy koronawirus może prowadzić do zmany w postrzeganiu różnych form sąsiedztwa?

W kontekście koronawirusa Kulturpolitische Gesellschaft e.V. (Towarzystwo kulturalno-polityczne) rozpoczyna dyskusję o przyszłych wzorach dla polityki kulturalnej. Angelika Eder, dyrektor Fundacji Genshagen będzie mówiła o postrzeganiu różnych form sąsiedztwa.

Rezultat pierwszego tandemowego pobytu rezydencyjnego w druku: powieść Julii Wolf „Walter Nowak bleibt liegen“ wydana w tłumaczeniu na język francuski

Francuskie wydanie powieści Julii Wolf „Walter Nowak bleibt liegen“ [Walter Nowak utknął] (wyd. Frankfurter Verlagsanstalt) ukazało się niedawno nakładem Le Castor Astral pod tytułem „Walter Nowak à Terre” w tłumaczeniu Sarah Raquillet. Julia Wolf i Sarah Raquillet były w 2019 r. stypendystkami w ramach pierwszego polsko-niemiecko-francuskiego tandemowego pobytu rezydencyjnego dla autorów i tłumaczy odbywającego się w Fundacji Genshagen.

Trzy pytania do … Jean-Marc Ayrault

Były premier i minister spraw zagranicznych Francji, Jean-Marc Ayrault, jest od 2018 roku przewodniczącym Stowarzyszenia Wspierającego Fundację Genshagen. Zadaliśmy mu trzy pytania...

Kształtowanie spójności: sąsiedztwo w Europie – Polsko-niemiecko-francuski konkurs fotograficzny

Ogłoszenie konkursu: Fundacja Genshagen rozpisuje w 2020 r. polsko-niemiecko-francuski konkurs fotograficzny poświęcony tematowi „Kształtowanie spójności – sąsiedztwo w Europie”.

Minione wydarzenia

Perspektywy Zielonego Ładu /Green Deal/ w przeddzień niemieckiej prezydencji Rady Unii Europejskiej – analiza tematu

Na kilka dni przed rozpoczęciem niemieckiej prezydencji w Radzie UE Yannick JADOT, Franziska BRANTNER, Christian GOLLIER, Joanna MAĆKOWIAK-PANDERA i Carsten ROLLE podjęli dyskusję na temat perspektyw Europejskiego Zielonego Ładu /European Green Deal/ w obliczu kryzysu spowodowanego koronawirusem i oczekiwań kierowanych w tym zakresie wobec niemieckiej prezydencji w Radzie UE. Materiał wideo dostępny jest tutaj.

Rozpoczęcie niemiecko-ukraińsko-polskiego projektu „75 lat od zakończenia II wojny światowej – uczennice i uczniowie ożywiają nieme ściany”.

What does “good neighbourly relations” mean to you?

Aby zainaugurować nasz temat przewodni „Kształtowanie spójności – sąsiedztwo w Europie”, zapytaliśmy niemieckich, francuskich i polskich przedstawiceli świata sztuki i polityki: Co oznacza dla Pani/ Pana „dobre sąsiedztwo”?

Warsztaty współpracy transgranicznej – Polska, Niemcy, Francja

W kontekście warsztatu „Współpraca transgraniczna - Niemcy, Francja, Polska", który odbędzie się w grudniu 2020 r. zapytaliśmy trzech ekspertów: Jaki wkład może mieć współpraca transgraniczna w radzeniu sobie ze skutkami pandemii korony?

Weimar Plus Working Discussion: Nowe wyzwania dla procesu przystąpienia do UE na Bałkanach Zachodnich

Pomimo kryzysu spowodowanego pandemią koronawirusa Unia Europejska zatwierdziła w marcu reformę procesu akcesyjnego, przezwyciężając w ten sposób długotrwałą blokadę na Bałkanach Zachodnich. Poprosiliśmy ekspertów zdalnie (w warunkach home-office) o ich ocenę tej sytuacji.

Letnia Poezja
Muzyczno-poetyckie spotkanie

Po tym jak musieliśmy niestety odwołać nasz wspólny projekt pt. „Letnia Poezja”, rozmawialiśmy z Marie Kogge ze stowarzyszenia MitMachMusik i jej uczniem Massiullah Mollazadą o konsekwencjach pandemii koronawirusa dla działalności MitMachMusik.

Wkrótce

Galeria zdjęć i filmów

Galeria tutaj

Publikacje
Wystawy

Wolfram Hahn - Into The Light

Aktualną wystawę "Into The Light" autorstwa fotografa Wolframa Hahna można teraz oglądać w Pałacu Genshagen. Cykl 2009/11 mieszkającego w Berlinie artysty-fotografa pokazuje portrety młodych ludzi, którzy inscenizują swoje prezentacje dla portali mediów społecznościowych. Wystawę można oglądać do 18.12.2020 od poniedziałku do piątku w godzinach od 9.00 do 17.00, zgodnie z zasadami higieny obowiązującymi podczas pandemii koronawirusa.

Dirk Richter, TRANSFORMACJA

Rzeźbiarz w drewnie Dirk Richter stworzył w parku pałacowym na zlecenie Fundacji Genshagen pracę z drewna pochodzącego z rozwidlonego dębu, który musiał zostać ścięty latem 2018 r. w wyniku uszkodzeń spowodowanych przez suszę. Drewno z usuniętego drzewa liczy sobie tyle lat co pałac. Główną ideą przyświecającą powstaniu rzeźby było symboliczne ponowne powołanie do życia części ściętego dębu w jego pierwotnej lokalizacji w charakterze konstruktywnej statuy.