29.09.2019 12:23 Wiek: 52 days

Laboratorium Nomadyczne UTOPIAS w ramach europejskiego cyklu imprez organizowanych pod nazwą „Na granicach przyszłości”

29.09.2019 - 05.10.2019

Foto: ©Stiftung Genshagen | Harperstudio (Davide Saccà)

Od 29.09. do 05.10.2019 r. 20 młodych dorosłych z Niemiec, Francji, Włoch, Polski i Bułgarii spotkało się w ramach laboratorium nomadycznego "UTOPIAS" u włoskiego partnera projektu, Teatro dell'Argine, niedaleko Bolonii. Podczas intensywnego tygodnia pracy poświęcili się tematowi "Wspólne życie w Europie" z perspektywy artystycznej. Pod kierunkiem choreografki Be van Vark i reżyserki Micaeli Casalboni powstało przedstawienie taneczno-teatralne "UTOPIAS", w którym młodzi ludzie zawarli swoje refleksje, życzenia i pomysły. Zaprezentowali je w dniu 4.10.2019 r. 60 widzom w ITC Teatro di San Lazzaro. W dniu 9.11.2019 r. uczestnicy spotkają się ponownie w Fundacji Genshagen, zaadaptują swoje działania do lokalnych warunków i zaprezentują je w dniu 12.11.2019 r. publiczności z regionu i gościom z innych krajów europejskich.

Laboratorium nomadyczne "UTOPIAS" jest częścią europejskiej serii spotkań "Na granicach przyszłości". W ramach tych spotkań od strony teoretycznej i artystycznej oraz z perspektywy przedstawicieli kultury, artystów, badaczy oraz młodego pokolenia analizowane są obecne wyzwania i wizje przyszłego współistnienia w Europie. Spotkania zostały zainicjowane przez Fundację Genshagen i Observatoire des politiques culturelles (Francja), zaangażowani są również inni partnerzy z Polski, Włoch i Bułgarii.

Partnerzy: Observatoire des politiques culturelles (Grenoble), Compagnia del Teatro dell'Argine (Bologna), Internationale Elias Canetti Gesellschaft (Ruse)

Instytucje finansujące: Francuskie Ministerstwo Kultury, Fundacja Allianz Kulturstiftung, Fondation Hippocrène, Francusko-Niemiecka Współpraca Młodzieży, Haut Conseil culturel franco-allemand (HCCFA), Pełnomocnik Rządu Federalnego ds. Kultury i Mediów

Kontakt: Julia Effinger