25.02.2015 11:38 Wiek: 5 yrs

Pobyt rezydencyjny dla pisarzy w ramach nagrody im. Franza Hessela /Wieczór autorski laureatów

28.09.2015 - 08.10.2015

Fundacja Genshagen wspólnie z Villa Gillet, prestiżowym instytutem literackim z Lyonu, przyznaje corocznie niemiecko-francuską nagrodę im. Franza Hessela w dziedzinie literatury współczesnej. Z inicjatywy Fundacji Genshagen w ramach tej nagrody organizowanych jest wiele innych spotkań literackich oraz oferowane są liczne możliwości wymiany doświadczeń, aby wyróżnionych pisarzy włączyć w prowadzenie również między sobą pogłębionego, inspirowanego twórczością literacką dialogu francusko-niemieckiego oraz aby zaprosić młodzież na spotkania literackie i warsztaty pisarskie. W związku z tym laureatom nagrody im. Franza Hessela za rok 2014 oferowany jest 10-dniowy pobyt rezydencyjny w Genshagen, który można indywidualnie przedłużać. Do Genshagen mogą zostać zaproszeni również tłumacze książek laureatów. Program rezydencyjny w przenośni buduje mosty, ponieważ autorzy z Niemiec i Francji mają możliwość nawiązania dyskusji i wymiany myśli na temat swoich ścieżek kariery pisarskiej w spokojnym otoczeniu Pałacu.

Aby pozyskać nowych odbiorców, w Pałacu Genshagen zaplanowane są wieczory autorskie, realizowane między innymi we współpracy z Institut Français w Berlinie, a także warsztaty literackie dla młodzieży. Laureaci są również zaproszeni na Frankfurckie Targi Książki, podczas których na stoisku ARTE zostanie przeprowadzony wywiad.

Zakres tematyczny: Sztuka i praktyka artystyczna

Wsparcie: Pełnomocnik Rządu Federalnego ds. Kultury i Mediów – Departament K34

Partnerzy: Fundacja Gottfried Michelmann