01.02.2012 12:30 Wiek: 8 yrs

"Imagine" - projekt obsadzenia parku przy Pałacu Genshagen z udziałem artysty Jeana Daviot i młodzieży z Brandenburgii

07.06.2010 - 10.06.2010

Już od dłuższego czasu Fundacja Hippocrène (Paryż) poświęca w swojej działalności dużo uwagi tematowi „Materializmu języka“, i przedstawia go we współpracy z artystami plastykami, muzykami, performerami za pomocą filmów video, przedstawień, obrazów o ogromnych rozmiarach i... „Land-Art”. Projekty tej francuskiej Fundacji są tak skonstruowane, aby oddziaływać na społeczeństwo. Sztuka jest przekazywana za pomocą takich metod jak uczucie irytacji, poczucie obcości, humor czy zabawne, beztroskie spotkanie. Często projekty wykraczają poza wszelkie granice, często odbywają się w kontekście francusko-niemieckim. W dziale Upowszechniania kultury i sztuki Fundacji Genshagen jest wiele punktów stycznych z Fundacją Hippocrène, stąd też zaplanowano dłuższą współpracę tych dwóch instytucji. W ramach pierwszego wspólnego projektu artysta Jean Daviot stworzył słowo „ImaGine” ze świeżo rosnącej trawy, które zachęciło gości odwiedzających Genshagen do użycia wyobraźni: „wyobraź sobie...”, „imagine…”. W ramach trzydniowego projektu powstała interesująca forma artystyczna, która znalazła swoje zastosowanie podczas Letniej Akademii pod Drzewami, współczesna sztuka wesprze również młodych migrantów, którzy przebywać będą w Genshagen w ramach warsztatów pisarskich.

Partner: Fundacja Hippocrène

Osoba kontaktowa:Christel Hartmann-Fritsch