16.03.2012 14:38 Wiek: 8 yrs

Program „George Sand – Fryderyk Chopin” Program rezydencji w Pałacu Genshagen

03.09.2012

Z inicjatywy ministrów kultury Polski i Niemiec Fundacja Genshagen organizuje polsko-francusko-niemiecki program rezydencji dla artystów różnych dyscyplin: program „George Sand – Fryderyk Chopin”. Podczas trwania programu w Genshagen mieszkać będzie trzech artystów z Niemiec, Francji i Polski. Rezydenci pracować będą zarówno indywidualnie, jak i wspólnie, wymieniając doświadczenia artystyczne z pozostałymi stypendystami i wyznaczając w ten sposób nowe drogi upowszechniania kultury i sztuki w Europie.

Inspiracją dla artystów i ich pracy może być także miłosny i twórczy związek Fryderyka Chopina i George Sand. Ponadto oczekuje się, że stypendyści umieszczą swą twórczość w szerszym kontekście społecznym i przybędą otwarci na interakcje ze społeczeństwem. Jako „Artistes associés” rezydenci w czasie swego pobytu zaangażują się do wspólnego tworzenia programu działu Fundacji „Upowszechnianie kultury i sztuki w Europie”.

Partnerzy: Willa Decjusza (Kraków), Théâtre des Bernardines (Marsylia)

Osoby kontaktowe: Christel Hartmann-Fritsch, Magdalena Nizioł