07.06.2019 22:33 Wiek: 157 days

25 lat Fundacji Genshagen – spotkanie i dialog jako szansa dla Europy

07.06.2019

© Stiftung Genshagen

Uroczystości jubileuszowe otworzyła Rita Süssmuth, była prezydent Bundestagu i członkini Zarządu Fundacji Genshagen. Finansujący Fundację Monika Grütters, minister stanu ds. kultury i mediów i Dietmar Woidke, premier Brandenburgii przypomnieli założycielki Fundacji, Brigitte Sauzay i Rudolfa von Thaddena i podkreślili znaczenie niemiecko-francusko-polskiej orientacji Fundacji, również w kontekście pokojowej rewolucji w Europie Środkowowschodniej sprzed 30 lat, która utorowała drogę do zjednoczonej Europy. Minister kultury Francji Franck Riester i polski wiceminister spraw zagranicznych Szymon A. Szynkowski vel Sęk wyrazili uznanie dla pracy Fundacji i podkreślili potrzebę ścisłej współpracy w Europie.

W odbywającym się po słowach powitania panelu dyskusyjnym zatytułowanym "Kształtować spójność – spojrzenie na Europę" goście podium Jean-Marc Ayrault, Julia von Blumenthal, Basil Kerski i Jonas Lüscher mówili o obecnych zagrożeniach i szansach dla kontynentu europejskiego i Unii Europejskiej. Dyskutowali o komplementarnej roli polityki i kultury, jak również o znaczeniu zachowania równości społecznej i roli partycypacji w społeczeństwach krajów europejskich. Podkreślono, że Niemcy, Francja i Polska nigdy w historii nie były tak blisko jak dziś. Jest to osiągnięcie, które powinno się utrwalać i pielęgnować. Należy również nieustannie podkreślać wartość UE jako projektu pokojowego, gdyż aspekt ten nie jest w żadnym razie przestarzały.

Byłe uczestniczki projektów młodzieżowych w Genshagen podkreślały wagę wspólnej, ponadnarodowej pamięci o historii Europy i znaczenie spójności społecznej dla dalszego istnienia Unii Europejskiej.

Podczas letniego przyjęcia w parku pałacowym goście mieli okazję lepiej poznać pracę Fundacji podczas prezentacji konkretnych projektów, porozmawiać z pracownikami Fundacji i kontynuować dyskusję na temat przyszłości Europy między sobą.

Instytucje finansujące: Pełnomocnik Rządu Federalnego ds. Kultury i Mediów – Referat K34, Kraj Związkowy Brandenburgia
Kontakt: Magdalena Nizioł, Stephen Bastos