01.02.2012 11:20 Wiek: 8 yrs

Akademia pod drzewami. Walka z ubóstwem – jaką rolę odgrywa w tym kontekście kultura i sztuka?

29.08.2010 - 31.08.2010

Fundacja Genshagen we współpracy z Château d’Orion rozpoczęła nowy cykl programowy, który ma na celu wzmocnić dialog społeczny. Bazując na koncepcji „Dialogues en humanité“ z Lyonu, w Genshagen i Orion powstaje miejsce wolnego myślenia i dyskusji, poświęcone co roku innemu ważnemu tematowi. Przy udziale znanych naukowców oraz studentów w sierpniu w przypałacowym parku w Genshagen „zainstalowano laboratorium myślenia” otwarte dla zaproszonej publiczności. Park w tych dniach tętnił życiem oraz bogactwem głosów, ludzi, muzyki i pomysłów. Środki i język sztuki przyjęły rolę trzeciego wymiaru dla lepszego rozumienia, słyszenia, bycia i myślenia, mówienia i rozpoznawania. Artyści i działacze artystyczni, dzieci, młodzież, przedsiębiorcy i filozofowie wspólnie przekraczali granice, dyskutując i otwierając się na nowe pomysły i rozwiązania. W czasie trwania akademii – 30 sierpnia - przyznana została nagroda Edukacji Kulturalnej Pełnomocnika Rządu Federalnego ds. Kultury i Mediów.

Partner: Château d’Orion, Dialogues en humanité, Allianz Kulturstiftung
Osoby kontaktowe: Christel Hartmann-Fritsch

Dalsze zdjęcia i film o Akademii pod Drzewami znajdziecie Państwo tutaj.