10.09.2020 11:01 Wiek: 50 days

Akademia pod Drzewami: Jak Europa postępuje z przedmiotami kolekcjonerskimi pochodzącymi z obszarów byłych kolonii

10.09.2020

Foto: © Stiftung Genshagen | René Arnold

Z powodu aktualnej sytuacji spowodowanej koronawirusem wydarzenie zostaje przesunięte. Prosimy o wyrozumiałość.

W ramach europejskiego cyklu „Akademia pod Drzewami” Fundacja Genshagen zajmie się tematem obchodzenia się z przedmiotami kolekcjonerskimi, które pochodzą z obszarów byłych kolonii. Celem spotkania jest wymiana doświadczeń wśród osób pochodzących z różnych krajów i zaangażowanych w tematykę, przy czym do głosu mają dojść zarówno europejskie, jak i pozaeuropejskie punkty widzenia. Badania proweniencji oraz konfrontacja z europejską historią kolonialną i kulturą pamięci mogą stać się w równym stopniu częścią dyskusji, jak np. sposób podejścia do zagadnień prawnych lub kwestii odpowiedzialności i pojednania. Artyści, przedstawiciele instytucji kulturalnych i administracji, eksperci, naukowcy, dziennikarze i reprezentanci społeczeństwa obywatelskiego z różnych krajów otrzymają zaproszenie do równoprawnego udziału w dyskusji, do podzielenia się swoim doświadczeniem życiowym i swoją wiedzą. W tym celu dyskutujący odchodzą od tradycyjnego formatu konferencji i debatują pod drzewami w parku.

„Akademia pod Drzewami” jest częścią ogólnoświatowej sieci kooperacji „Dialogues en humanité” i zajmuje się istotnymi tematami społecznymi, rozpatrując je z perspektywy kultury i sztuki.

Partner: Dialogues en humanité, Lyon

Instytucje finansujące: Federalna Centrala Kształcenia Obywatelskiego (bpb); fundacja ZEIT-Stiftung Ebelin und Gerd Bucerius

Kontakt: Noémie Kaufman