15.01.2016 15:08 Wiek: 4 yrs

Polityka kulturalna i przekaz kultury w Niemczech „Cycle national 2016” Podróż studyjna z francuskimi liderami i multiplikatorami

14.06.2016 - 17.06.2016

Podróż studyjna „Polityka kulturalna i upowszechnianie kultury w Niemczech” stanowiła część europejskiego programu studiów „Cycle national” Observatoire des politiques culturelles (OPC) w Grenoble, długoletniego francuskiego partnera Fundacji Genshagen, i bazowała na trwających już od 2013 roku szkoleniach dotyczących polityki kulturalnej w Berlinie. Program podróży studyjnej pomyślany był jako oferta doskonalenia zawodowego dla francuskich artystów, polityków zajmujących się kulturą i liderów z instytucji kulturalnych i administracji kultury.

Pod kierownictwem Fundacji Genshagen i OPC podróż studyjna wprowadziła jej ok. 25 uczestników w meritum debat kulturalno-politycznych w stolicy Niemiec. W czasie wykładów prowadzonych przez zaproszone referentki i referentów z instytucji kulturalnych i administracji kultury uczestnikom podróży studyjnej przekazane zostały podstawy niemieckiej polityki i praktyki kulturalnej oraz zasady upowszechniania kultury i sztuki –można je było porównać z podobnymi działaniami we Francji. Celem było pozyskanie w czasie dyskusji nowych impulsów dla własnej pracy. Fundacja Genshagen otwiera przed uczestnikami swoją artystyczną i kulturalno-polityczną sieć kontaktów,aby w ten sposób umocnić w skoncentrowanej, przyjaznej atmosferze i na podstawie konkretnych aktualnych przykładów relacje niemiecko-francuskie.

Partner: Observatoire des politiques culturelles (OPC), Grenoble

Kontakt: Julia Effinger