03.12.2014 14:29 Wiek: 5 yrs

Program rezydencji „George Sand – Fryderyk Chopin“

05.12.2014 - 01.02.2015

Program rezydencji artystycznej odbył się już po raz trzeci w Pałacu Genshagen. Troje artystów Benjamin Althammer, artysta plastyk i fotograf z Berlina, Florent Colautti, muzyk i kompozytor z Paryża oraz Katarzyna Guzowska, artystka sztuki video z Warszawy pracowało osiem tygodni indywidualnie i wspólnie, inspirując się wzajemnie i poznając w ten sposób inne kultury. Na zakończenie programu troje artystów zaprezentowało publiczności wyniki swojej pracy.

Niemiecko-francusko-polska rezydencja "George Sand – Fryderyk Chopin" skierowana do artystów reprezentujących różne dziedziny sztuki powstała z inicajtywy ministrów kultury Polski i Niemiec i została rozwinięta przez Fundację Genshagen w 2010 i 2011 r. Program rezydencji już w 2011 i 2013 r. w Genshage połączył we wspólnej twórczości artystów z Niemiec, Francji i Polski.

Troje artystów zostało wybranych przez międzynarodowe jury. W 2015 roku organizacje partnerskie planują wytyczyć kierunek rozszerzenia programu stypendialnego na kolejne lokalizacje (po jednej w Polsce i we Francji). Rozważane jest również włączenie do programu kolejnego kraju UE z peryferii Trójkąta Weimarskiego.

Jury

Niemcy:

1. Christel Hartmann-Fritsch: Członkini Zarządu Fundacji Genshagen
  2. Stéphan Bauer: Kierownik „Kunstraum Bethanien Kreuzberg“ w Berlinie
  3. Andreas Broeckmann: Założyciel i b. dyrektor „Dortmunder U, Zentrum für Kunst und Kreativität“ (Centrum Sztuki i Kreatywności)

Polska:

1. Danuta Glondys: Dyrektor Stowarzyszenia Willa Decjusza w Krakowie – w jej zastępstwie podczas posiedzenia międzynarodowego jury - Katarzyna Renes
  2. Joanna Pawluśkiewicz: Pisarka, scenarzystka, aktywna na polu produkcji filmowych i TV, członkini Fundacji Moma Film
  3. Marek Chołoniewski: inicjator, dyrektor artystyczny, koordynator i partner wielu międzynarodowych projektów artystycznych: seria Audio Art, Festiwal Audio Art, Międzynarodowe Warsztaty Muzyki Współczesnej Kraków/Stuttgart

Francja:

1. Alain Fourneau: Dyrektor Théâtre des Bernadines w Marsylii
  2. Mireille Guerre: Kierownik festiwalu « Les Informelles »
  3. Joëlle Metzger: Kierownik stowarzyszenia Agence Alternative
  4. Geneviève Sorin: Dyrektor artystyczny stowarzyszenia MEAARI

We wtorek, 11 sierpnia 2015 r. o godz. 17.00, artystka sztuk wizualnych i performatywnych Katarzyna Guzowska (Warszawa), muzyk i kompozytor Florent Colautti (Paryż) oraz fotograf i plastyk  Benjamin Althammer (Berlin) zapraszają na podsumowanie ośmiotygodniowej rezydencji i umożliwiają wgląd w procesy twórcze, jakie im towarzyszyły podczas pracy w Pałacu Genshagen i w Starej Gorzelni.

Zakres tematyczny: Sztuka i praktyka artystyczna

Wsparcie: Pełnomocnik Rządu Federalnego ds. Kultury i Mediów – Departament K34

Partnerzy: Willa Decjusza (Kraków), Théâtre des Bernardines (Marsylia)

Kontakt: Alice Lorch