29.04.2014 09:58 Wiek: 6 yrs

Eric Vuillard: „Das Höllentier, das ist die Zeit“ - wieczór autorski i dyskusja

09.05.2014

Z okazji 100-lecia rozpoczęcia Pierwszej Wojny Światowej Bundeszentrale für politische Bildung we współpracy z Fundacją Körbera i Fundacją Roberta Boscha organizują HistoryCampus Berlin. Od 7 do 11 maja 2014 roku 500 zainteresowanych młodych ludzi z całej Europy będzie gościło w Berlinie, by badać, co  rok 1914 ma wspólnego z 2014 oraz co Pierwsza Wojna Światowa oznacza dzisiaj dla ich życia. W ramach tej serii wydarzeń Fundacja Genshagen serdecznie zaprasza na wieczór autorski Erica Vuillarda, laureata Nagrody Franza Hessela z 2012 roku. Będzie on czytał fragmenty z „La Bataille d’Occident“, opowiadania o Pierwszej Wojnie Światowej. Książka ukazała się w 2014 roku w niemieckim tłumaczeniu Nicoli Denis jako „Ballade vom Abendland“ w wydawnictwie Matthes & Seitz Berlin. – Impreza odbędzie się w języku francuskim i niemieckim. Moderacja: Charlotte Stolz, Fundacja Genshagen.

Eric Vuillard, ur. w 1968 r. w Lyonie, pisarz i reżyser. Wyróżniony m.in. nagrodą „Grand prix littéraire du web“ und dem „Prix de l'inaperçu“ za swoje książki, które opowiadają na nowo o wielkich momentach historycznych i tym samym ustanowiły swój własny gatunek. W 2012 roku za książkę „La Bataille d’Occident“ (Actes Sud, 2012) został laureatem francusko-niemieckiej nagrody Franz-Hessel-Preis.

„… to książka niespotykanej siły wyrazu, liryczna, o mocnych obrazach, nigdzie nie ugładzana – powiem jeszcze raz: Eric Vuillard zalicza się do najlepszych współczesnych pisarzy.“

Jean Ristat, L’Humanité Supplement, 2012

Partnerzy: Bundeszentrale für politische Bildung. Sfinansowane przez: Francusko-Niemiecka Współpraca Młodzieży Pełnomocnik Rządu Federalnego ds. Kultury i Mediów

Kontakt: Charlotte Stolz