22.06.2020 17:55 Wiek: 254 days

Kształtowanie spójności: sąsiedztwo w Europie – Polsko-niemiecko-francuski konkurs fotograficzny

22.06.2020 - 30.09.2020

© Anaïs Docteur / „Bienvenue à l’Orée“

© Filip Piotrowicz / „A nam się zostało”

© Jakob Ganslmeier / „Lovely Planet: Polen“

© Ana Zibelnik / „The shadows of Muranów“

© Jan Igor Zieliński / „Glugla“

© Selma Maglic

Fundacja Genshagen zorganizowała w 2020 r. polsko-niemiecko-francuski konkurs fotograficzny poświęcony tematowi „Kształtowanie spójności – sąsiedztwo w Europie”. Zaproszenie do uczestnictwa kierowano do fotografów i studentów fotografii w wieku od 18 do 35 lat, pragnących zmierzyć się z zagadnieniem sąsiedztwa i zaprezentować swoje interpretacje tego tematu w formie serii zdjęć. Polsko-niemiecko-francuskie jury w ramach wyróżnienia laureatów online przyznało trzy nagrody główne i trzy nagrody specjalne.

Nagrodę główną, dotowaną każdorazowo kwotą 2.000 €, otrzymali następujący fotografowie:

• Anaïs Docteur (Francja) za jej serię zdjęć „Bienvenue à l’Orée“ („Witamy w l’Orée“)
  • Filip Piotrowicz (Polska) za jego serię zdjęć „A nam się zostało“
  • Jakob Ganslmeier (Niemcy) za jego serię zdjęć „Lovely Planet: Polen“ („Lovely Planet: Polska“)

Nagrody specjalne przyznano Anie Zibielnik za „The shadows of Muranów“, Igorowi Janowi Zielińskiemu za „Glugla“ oraz Selmie Maglic, która udokumentowała miejsca z sąsiedztwa z czasów jej dzieciństwa i młodości. Nagroda specjalna dotowana jest każdorazowo kwotą 500 € i ma zachęcić laureatów do dalszej pracy nad obiecującymi seriami fotografii.

Jury podkreśliło, że – pomimo trudnych warunków pracy spowodowanych pandemią koronawirusa – do Fundacji Genshagen napłynęło wiele godnych uwagi zgłoszeń konkursowych z Polski, Niemiec i Francji, zawierających krytyczne spojrzenie na tematykę sąsiedztwa w Europie. W nagrodzonych pracach fotografom udało się zdemaskować fikcję dobrego sąsiedztwa w aglomeracji miejskiej, odkryć i ze stosowną wrażliwością zbadać ślady historii oraz przeciwstawić turystycznej perspektywie (w spojrzeniu na Polskę) obraz odmiennej rzeczywistości. Podejmowane są starania w celu prezentacji nagrodzonych serii zdjęć w 2021 i 2022 roku w ośrodkach wystawienniczych w Polsce, Niemczech i Francji.

W ramach rozpowszechniania informacji o konkursie w Polsce, Niemczech i Francji Fundacja Genshagen współpracowała z uczelniami wyższymi w trzech krajach Trójkąta Weimarskiego: w Niemczech ze Szkołą Wyższą Nauk Stosowanych w Poczdamie (Fachhochschule Potsdam), we Francji z Akademią Sztuk Pięknych w Toulouse (l’institut supérieur des arts de Toulouse), a w Polsce z Uniwersytetem Artystycznym w Poznaniu.

Jury

• Angelika Eder, dyrektor, Fundacja Genshagen
  • Ulrike Kremeier, dyrektor Brandenburskiego Krajowego Muzeum Sztuki Nowoczesnej, Cottbus & Frankfurt nad Odrą
  • Dominik Kuryłek, Muzeum Fotografii, kierownik Działu Fotografii i Technik Fotograficznych, Kraków