25.02.2014 10:43 Wiek: 6 yrs

„Nadać miastu wizerunek: architektura, kultura wizualna, historia” Polsko-niemieckie odkrycia

17.09.2014 - 19.09.2014

Fundacja Genshagen dokłada starań, by wszyscy mogli korzystać z Edukacji Kulturalnej i współtworzyć jej projekty. Aby Edukacja Kulturalna mogła stać się istotną częścią indywidualnego rozwoju życiowego, powinna rozpocząć się jak najwcześniej. Dlatego właśnie młodzież będzie odgrywać bardzo ważną rolę przy polsko-niemieckiej konferencji z urbanistami, filozofami, architektami i historykami zajmującymi się zarówno pod względem naukowym, jak i pod względem działań polityki kulturalnej architekturą miast i tożsamością w Europie. Interdyscyplinarna konferencja będzie dotyczyć przede wszystkim – z perspektywy polskiej i niemieckiej – różnorodności i wpływu architektury na tożsamość miasta jako symbolu, miejsca zamieszkania i węzła kulturowego. Wiele miast doznało zmian tożsamości czy to narzuconych czy to zamierzonych przez mieszkańców. Podczas konferencji postaramy się odpowiedzieć m.in. na pytania: Jak tworzy się nasza „pamięć kulturowa”? W jaki sposób powstaje wizerunek miasta?

Partnerzy: Pełnomocnik Rządu Feredalnego Republiki Niemiec - Referat K34, Instytut Adama Mickiewicza, Fundacja Bęc Zmiana, Uniwersytet Adama Mickiewicza (Poznań)