22.02.2019 13:36 Wiek: 31 days

Hamburg: Prezentacja książki:

22.02.2019

Wydawcy, Fundacja Genshagen i Narodowe Centrum Kultury, zaprezentowali wraz z zaproszonymi z Polski i z Niemiec autorami wspólnie opracowaną publikację. Dyskusja oscylowała wokół tematów, które w ostatnich latach w obu krajach odgrywają istotną rolę w obszarze edukacji kulturalnej. Dr Karl Ermert, autor artykułu "Integracja: kto, co i jak?" mówił na temat społeczeństwa migracyjnego i roli w nim edukacji kulturalnej. Podkreślił jak ważne jest, aby polityka i społeczeństwo uznały fakt, że Niemcy są krajem napływowym, mającym tło migracyjne. Kultura i edukacja kulturalna powinny się otwierać i w odpowiedni sposób, z odpowiednią ofertą reagować na zmieniające się społeczeństwo. Dr Marek Mutor, autor tekstu "Aktywność nowych polskich muzeów na polu edukacji historycznej" przedstawił rozwój dokonujący się w krajobrazie muzeów. W ostatnich latach powstało wiele nowoczesnych, interaktywnych muzeów. Polska nadrabia zaległości i zajmuje się tematami historycznymi, które przed 1989 rokiem nie były w ogóle lub niedostatecznie opracowane. Po dyskusji z autorami włączyli się do niej uczestnicy spotkania i przedstawiali swoje polsko-niemieckie projekty.

Partner: Narodowe Centrum Kultury (Warszawa), Stowarzyszenie Edukacji Kulturalnej Dzieci i Młodzieży (BKJ)

Instytucje finansujące: Pełnomocnik Rządu Federalnego ds. Kultury i Mediów - Referat K34, Fundacja Współpracy Polsko-Niemieckiej (FWPN)

Kontakt: Magdalena Nizioł