16.03.2012 11:52 Wiek: 8 yrs

Przełomy - polsko-niemiecko-francuski projekt teatralny

07.07.2012 - 15.07.2012

Żyjemy w czasach przełomów. Szczególnie wyraźne stają się one w świecie arabskim, gdzie społeczeństwo po latach zniewolenia wychodzi na ulice i place, by protestować przeciwko beznadziejnej sytuacji i ryzykując życiem, demonstruje na rzecz demokracji. Przełomy mogą dokonywać się na różnych poziomach i mieć podłoże socjalne, ekonomiczne, polityczne lub związane z ekologią. Nasuwa się przy tym prawie zawsze pytanie o własną tożsamość.

Z ideą projektu teatralnego Fundacja Genshagen zwraca się do młodzieży pochodzącej z trzech krajów, Niemiec, Polski i Francji i zainteresowanej „dialogiem międzykulturowym” wyrażanym za pomocą środków teatralnych. Projekt odbył sie we Francji, dlatego jego przedmiotem była francuska sztuka teatralna, w której pokazane jest społeczeństwo w okresie przełomu.

Główną postacią projektu teatralnego był Roland Topor i jego dzieło. Roland Topor (1938 - 1997) przeżył Holocaust w ukryciu na południu Francji jako syn polskich Żydów a później jako rysownik, malarz, pisarz i filmowiec żył w Paryżu. W filmie „Lokator” Romana Polańskiego, który zainspirował się historią Topora, bohaterem jest mężczyzna polskiego pochodzenia, który mieszka w Paryżu w umeblowanym mieszkaniu, którego poprzednia lokatorka popełniła samobójstwo. Historia ta sfilmowana przez Polańskiego daje podstawy do stawiania pytań o tożsamość i wyobcowanie, o to kim jesteśmy i jak się definiujemy i tym samym oferuje również materiał do pracy w realizowanym projekcie teatralnym. Materiał ten jest szczególnie interesujący w kontekście francusko-niemiecko-polskim, ponieważ uwzględniony został nie tylko sam tekst ale również biografia i kulturalno-historyczne otoczenie autora, który przeszedł przełom. Młodzi aktorzy wspólnie z doświadczonymi praktykami teatru wykreowali z tych elementów sztukę teatralną, która zaprezentowana została w Théâtre des Asphodèles w Lyonie. Warsztaty teatralne stanowiły wprowadzenie do tematu „Przełomy”.

Partnerzy: Plateforme de la jeune création franco-allemande, Lyon (F); Dom Kultury w Gryfinie

Osoba kontaktowa: Charlotte Stolz