03.12.2012 16:30 Wiek: 7 yrs

Sieć Edukacja Kulturalna i Integracja

07.11.2013 - 08.11.2013

Płaszczyzna tematyczny "Forum Edukacji Kulturalnej".

Na spotkaniu Sieci Edukacja Kulturalna i Integracja, które odbyło się w dniach 17-18 października 2012 roku w Genshagen ustalone zostały kolejne konkretne kroki budowania sieci. W trakcie drugiego spotkania jej członkowie przyjrzą się funkcjonowaniu Sieci w pierwszym roku jej istnienia.

Sieć ma przyczynić się do wymiany pomiędzy rożnymi już istniejącymi sieciami i ożywić poprzez nowe impulsy współpracę pomiędzy multiplikatorami, przedstawicielami społeczeństwa obywatelskiego i reprezentantami gmin, landów oraz w skali ogólnokrajowej.

Najistotniejszym celem Sieci Edukacja Kulturalna i Integracja jest przyczynianie się poprzez upowszechnianie kultury i sztuki do wzmocnienia integracji w dziedzinie i z udziałem kultury. Członkowie Sieci będą rozpatrywali ten temat z rożnych punktów widzenia i pod rożnymi aspektami. Spotkanie członków Sieci Edukacja Kulturalna i Integracja umożliwi ustalenie zagadnień i tematów na rok 2014, ewentualnie pozwoli te tematy uszczegółowić.

Partnerzy: Pełnomocnik Rządu Federalnego ds. Kultury i Mediów

Kontakt: Christel Hartmann-Fritsch, Sophie Boitel