06.03.2014 10:54 Wiek: 6 yrs

„Pozwólcie, to my” Spotkanie podsumowujące tydzień kultury „Pozwólcie, to my”

11.04.2014

Wspólny projekt Fundacji im. Hildegard Lagrenne i Fundacji Genshagen przygotowujący „Akademię pod Drzewami”

„Akademia pod Drzewami” odbywająca się we wrześniu 2014r. w Fundacji Genshagen poświęcona będzie tematowi inkluzji Romów w Europie z perspektywy kultury i sztuki. Do współpracy w tym ważnym projekcie Fundacja Genshagen pozyskała jako instytucję partnerską Fundację im. Hildegard Lagrenne.

W celu przygotowania „Akademii pod Drzewami” Fundacja im. Hildegard Lagrenne i Fundacja Genshagen organizują 11 kwietnia 2014 w ramach tygodnia kultury „Pozwólcie, to my” („Gestatten, das sind wir“) seminarium, którego uczestnicy będą szukali odpowiedzi na pytanie, w jaki sposób kultura i sztuka mogą wspierać inkluzję Romów w Niemczech.

W trakcie seminarium jego uczestnicy poddadzą tydzień kultury ewaluacji a uczestniczące w nim stowarzyszenia Sinti i Romów zaproszone zostaną do Pałacu Genshagen.

Istotnym celem seminarium jest, oprócz ewaluacji tygodnia kultury „Pozwólcie, to my”, poinformowanie uczestniczących o planowanej we wrześniu 2014 „Akademii pod Drzewami” i włączenie ich w przygotowanie jej programu.

Zakres tematyczny: Forum Edukacji Kulturalnej

Partner: Pełnomocnik Rządu Federalnego ds. Kultury i Mediów – Departament K34, Fundacja Hildegard Lagrenne

Kontakt: Noémie Kaufman