14.02.2019 13:36 Wiek: 39 days

„Nowi Zleceniodawcy” – impulsy wspierające społeczeństwo obywatelskie w Europie

14.02.2019 - 15.02.2019

Photo: BKV Potsdam e.V.

14 lutego 2019 roku Fundacja Genshagen i europejska sieć "Nowi Zleceniodawcy" zaprosiły do Pałacu Genshagen osobistości z obszaru polityki, gospodarki i kultury oraz przedstawicieli fundacji do wymiany poglądów na temat "Impulsy dla wzmocnienia społeczeństwa obywatelskiego w Europie".

Alexander Koch, dyrektor Stowarzyszenia "Nowi Zleceniodawcy" przedstawił model sztuki i kultury realizowany na zamówienie obywateli, który skutecznie aktywizuje potencjał kulturowy i dynamikę społeczną: Od 1992 roku "Nowi Zleceniodawcy" przeprowadzili już ponad 500 projektów w różnych krajach europejskich. Obywatele zlecali znanym artystom wykonywanie prac artystycznych wychodzących naprzeciw lokalnym potrzebom. Angelika Eder wyjaśniła, że Fundacja Genshagen rozpoznaje w modelu "Nowych Zleceniodawców", który powstał we Francji, a teraz zaczyna sie rozpowszechniać na obszarze pozostałych krajów Trójkąta Weimarskiego w Niemczech i Polsce, ważne impulsy dla społeczeństwa obywatelskiego w Europie.

Nowi Zleceniodawcy" w Niemczech otrzymują środki z Niemieckiej Federalnej Fundacji Kultury (Kulturstiftung des Bundes, KSB) na pięcioletnią fazę pilotażową. Dla Hortensji Völckers, członka zarządu KSB i dyrektora artystycznego, model ten dostarcza ważnych impulsów, szczególnie w regionach wiejskich i miastach, w których zachodzą zmiany strukturalne, między innymi w celu przeciwdziałania erozji spójności demokratycznej.

Uczestnicy dyskutowali o tym, w jaki sposób można rozwijać nowe sojusze dla działania na rzecz tych inicjatyw w celu wzmocnienia społeczeństwa obywatelskiego.

Partnerzy: Stowarzyszenie Nowi Zleceniodawcy

Instytucja finansująca: Fundacja PwC Młodzież - Edukacja - Kultura