03.12.2012 11:48 Wiek: 7 yrs

Platforma teatralna – Przełom w sztukach performatywnych. Konferecja o edukacji kulturalnej

12.06.2013 - 14.06.2013

Płaszczyzna tematyczna "Forum Edukacji Kulturalnej".

Dzięki „Platformie teatralnej – przełom w sztukach performatywnych” po pierwszy raz w bieżącym roku została bliżej poruszona kwestia pracy związana z prowadzeniem teatru i organizowaniem performance’ów. Ponad stu uczestników spotkało się w Genshagen i rozmawiało o szansach i wyzwaniach sztuk performatywnych.

Różnorodny program zawierał impulsy ze świata sztuk performatywnych i nauki. Ponadto przy stolikach ucieleśniających ideę „world-café” autorzy przedstawiali wyróżniające się projekty teatralne i taneczne, które skłoniły gości do stawiania kluczowych pytań i wspólnych rozważań. Poza kwestią zdobywania nowego grona odbiorców dyskutowano także sens i granice uczestnictwa oraz strategie międzykulturowego otwarcia sztuki. Równie ważne miejsce w dyskusjach było poświęcone możliwości współpracy wykraczającej poza z góry sztywno określone dziedziny kultury, edukacji i rozwoju miasta.

Podczas podsumowującej dyskusji na podium spotkali się przewodniczący i dyrektorowie związków: Norbert Radermacher, Bund Deutscher Amateurtheater e.V., Rolf Bolwin, Deutscher Bühnenverein, Alexander Opitz, Bundesverband Freier Theater e.V., Bea Kießlinger, Dachverband Tanz i Christian Holtzhauer, Dramaturgische Gesellschaft e.V. Ożywioną rozmowę moderował Jürgen König z Deutschlandradio Kultur. Wszyscy byli zgodni, że ten dialog powinien być kontynuowany.

Partnerzy: ITI Deutschland,  Deutscher Bühnenverein e.V., Bundesverband Deutscher Amateurtheater e.V., Bundesverband Freier Theater e.V., Dachverband Tanz Deutschland oraz Dramaturgische Gesellschaft e.V.

Kontakt: Charlotte Stolz