17.03.2017 00:00 Wiek: 3 yrs

Koncert jazzowy: »Hoffnung-Espoir-Nadzieja«

17.03.2017

Od prawej do lewej: Carl Morisset (pianino), Riccardo Del Fra (kontrabas), Jakub Gudz (perkusja), Jan Prax (saksofon), Tomasz Dąbrowski (trąbka)

17 marca 2017 w ramach cyklu koncertów w klubie jazzowym Vertigo we Wrocławiu miała miejsce polska premiera kompoyzcji „Hoffnung-Espoir-Nadzieja“. Koncert wrocławski zamykał projekt z udziałem muzyków z Polski, Francji i Niemiec, którym Fundacja Gensahgen we współpracy z Fundacją Hippocrène z Paryża i Fundacją OP ENHEIM z Wrocława obchodziła 25-lecie Trójkąta Weimarskiego.

Wydarzenie objęte było patronatem Konsulatu Generlanego Republiki Federalnej Niemiec we Wrocławiu, Institut français w Polsce oraz prezydenta miasta Wrocławia.

Kompozytor i muzyk Riccardo Del Fra, kierownik Wydziału Jazzu i Muzyki Improwizowanej w paryskim Conservatoire National Supérieur de Musique et de Danse, skomponował utwór, w którym starał się ukazać „nadzieję”, nawiązując muzycznie do tekstów literackich z Polski, Francji i Niemiec. Niemiecka premiera kompozycji jazzowej odbyła się 3 listopada 2016 r. w Pałacu Genshagen w ramach cyklu imprez „Nieco inny dialog”. 15 grudnia 2016 r. w Paryżu miała miejsce francuska premiera przygotowana we współpracy z Fundacją Hippocrène, w ścisłej kooperacji z Instytutem Goethego w Paryżu i Instytutem Polskim w Paryżu.

Partner: Fundacja OP ENHEIM (Wrocław), Fundacja Hippocrène (Paryż)

Instytucje finansujące: Pełnomocnik Rządu Federalnego ds. Kultury i Mediów (BKM) – Referat K34; Fundacja Hippocrène, Fundacja OP ENHEIM

Kontakt: Noémie Kaufman, Magdalena Nizioł