01.02.2012 16:16 Wiek: 9 yrs

Polsko-niemieckie warsztaty kompozytorskie 4 i 4 i więcej

29.04.2011 - 07.05.2011

W dniach od 29 kwietnia do 7 maja w Pałacu Genshagen spotkało się czterech niemieckich i czterech polskich kompozytorek i kompozytorów, by w ramach pierwszych niemiecko-polskich warsztatów kompozytorskich pracować nad własnymi kompozycjami oraz skomponować wspólny utwór muzyczny. Inspiracją do warsztatów był Rok Chopinowski 2010 i Rok Schumanna 2011.

Niemieccy i polscy kompozytorzy i kompozytorki, grający na różnych instrumentach i reprezentujący różnorodne gatunki muzyczne, stworzyli wyjątkowy zespół. Do Genshagen zaproszeni zostali: Detlef Bensmann, saksofon; Wojciech Błażejczyk, gitara; Margarete Huber, śpiew; Weronika Ratusińka-Zamuszko, skrzypce; Klaus Schöpp, flet; Katarzyna Taborowska, skrzypce i fortepian oraz Rafał Zapała, muzyka elektroniczna. Dyrektorem artystycznym był Detlef Bensmann.

W tym samym czasie dziesięcioro uczniów z Niemiec i z Polski, zainspirowanych twórczością kompozytorek i kompozytorów, pod kierownictwem muzyka i kompozytora Bardo Henning oraz skrzypaczki Conny Ottinger przygotowało aranżacje dla wielogłosowego chóru mieszanego. Berlińscy uczestnicy - migranci reprezentowali takie kraje jak Bangladesz, Kambodża, Sierra Leone, Maroko i Afganistan, natomiast polscy uczestnicy pochodzili z miasteczka Mrocza niedaleko Bydgoszczy (Bromberg). W trakcie warsztatów wokalnych opracowane zostały zarówno znane na całym świecie utwory jazzowe i popowe, jak i piosenki z Polski oraz krajów ojczystych pozostałych uczestników. Ponadto w ramach zajęć literackich prowadzonych przez pisarza Guntrama Webera uczniowie opisywali swoje wrażenia w pamiętnikach i w formie krótkich historii.

Koncert finałowy odbył się w piątek, 6 maja w Pałacu Genshagen. W pierwszej części programu licznie przybyła publiczność wysłuchała międzynarodowego chóru. Szczególne wrażenie wywarły solowe występy uczniów wykonujących tradycyjne w ich krajach utwory muzyczne. Następnie owoce swojej pracy zaprezentowali kompozytorzy i kompozytorki. Punkt kulminacyjny koncertu stanowiło premierowe wykonanie wspólnej kompozycji Genshageńskie Rondo, stanowiącej dzwiękową ilustrację kolejnych liter nazwy Fundacji. W przyszłości Genshagen Rondo będzie można usłyszeć w ramach konertów i międzynarodowych festiwali muzycznych.

Niemiecko-polskie warsztaty kompozytorskie „4 i 4 i więcej“ są przykładem aktywności działu Fundacji Genshagen Upowszechnianie kultury i sztuki w Europie. Projekt umożliwił niemieckiej i polskiej młodzieży bezpośredni kontakt ze współczesnymi kompozytorkami i kompozytorami, jako obserwatorzy mogli oni uczestniczyć w procesie komponowania a tym samym zapoznać się typowymi metodami pracy kompozytorskiej. W trakcie intensywnej pracy w chórze uczniowie odkryli własne talenty muzyczne.

Partnerzy: Związek Kompozytorów Polskich, Warszawa i Nike Polnische Unternehmerschaft e.V. Berlin; kompozytorzy Iris ter Shiphorst i Bardo Henning
Osoba kontaktowa: Charlotte Stolz

Dalsze zdjęcia w galerii fotografii