biograficzne fakty

Fax PL:
E-Mail PL: rappard@stiftung-genshagen.de
Abteilung PL: Upowszechnianie kultury i sztuki w Europie

Moritz von Rappard studiował na uniwersytecie w Kolonii teatrologię, filmoznawstwo i wiedzę o telewizji oraz germanistykę i pedagogikę. Od 1997 r. pracuje nad projektami, w których łączą się ze sobą ważne społecznie tematy i kreatywna twórczość artystyczna. Jako kurator, dramaturg, reżyser i operator światła przeprowadzał szereg projektów w obszarze sztuk pięknych, muzyki, radia, tańca i teatru. Z wieloma przedsięwzięciami gościł w Afryce, Australii, Europie i Ameryce Północnej. W latach 2014 - 2016 odpowiedzialny był w dziale Edukacja Kulturalna w Kulturprojekte Berlin za różnorodne dyskusje, warsztaty i konferencje, podczas których chodziło o nawiązywanie i zacieśnianie kontaktów oraz wymianę pomiędzy przedstawicielami z obszarów sztuki, upowszechniania kultury, polityki kulturalnej, oświatowej i szkolnej oraz pracy z młodzieżą i administracji. Po zakończeniu dokształcania z zakresu mediacji i moderacji pracuje od sierpnia 2017 r. jako koordynator projektów w Fundacji Genshagen.

Języki: niemiecki, angielski