biograficzne fakty

Fax PL:
E-Mail PL: stolz@stiftung-genshagen.de
Abteilung PL: Upowszechnianie kultury i sztuki w Europie

Charlotte Stolz urodziła się w Groß Burgwedel niedaleko Hannoveru, studiowała germanistykę, biologię i filozofię na Wolnym Uniwersytecie w Berlinie oraz po rocznym pobycie w Edynburgu (Wielka Brytania) pedagogikę teatralną na Wyższej Szkole Sztuk w Berlinie.

Pracowała jako referent ds. edukacji w obszarze kreatywnego pisania oraz jako referent ds. teatru w wannseeFORUM w Berlinie. Od 2000 roku jako referent ds. edukacji odpowiedzialna była za program pedagogiczny i kulturalny Pałacu Trebnitz - Centrum Edukacji i Spotkań. Prowadziła liczne projekty wymiany kulturalnej z młodzieżą, przede wszystkim w ramach polsko-francusko-niemieckich warsztatów teatralnych. Koordynowała także wielostronne projekty teatralne jak np. „Penthesilea“, „Sommergäste“ czy „Daniil Charms“.

Od sierpnia 2008 roku pracuje w Fundacji Genshagen. W dziale „Upowszechnianie kultury i sztuki w Europie” jest koordynatorką projektów kulturalnych. Zajmuje się m.in. francusko-niemiecką nagrodą literacką im. Franza Hessela.