11.10.2016 13:36 Wiek: 1 year

Nieco inny dialog: »Prawicowy populizm w Europie – dyskusja z perspektywy kultury i polityki«

10.10.2017

Foto: © Stiftung Genshagen | René Arnold

10 października 2017 r. w Pałacu Genshagen odbyło się trzecie spotkanie z cyklu "Nieco inny dialog". W roku wyborów 2017 tematem debaty był prawicowy populizm w Europie. Do dyskusji zaproszeni zostali goście z Francji, Niemiec i Polski. Michael Eickhoff z Schauspiel Dortmund, francuski pisarz Michaël Ferrier, Mekonnen Mesghena z Fundacji im. Heinricha Bölla i Michał Sutowski z Krytyki Politycznej diskutowali o tym, czy strategiczna współpraca podmiotów z obszaru polityki, kultury i sztuki może stanowić odpowiedź na prawicowy populizm. Dyskusję prowadziła dr Marjorie Berthomier z Uniwersytetu Francusko-Niemieckiego w Saarbrücken. Próby wywierania przez prawicowych populistów wpływu na sztukę dyskutujący uznali za łamanie podstawowych praw. Niepokojący według rozmówców jest fakt, że w różnych krajach Europy dochodzi do instytucjonalizowania prawicowego populizmu i prawicowego ekstremizmu, i że poglądy prawicowych populistów stają się kryterium dla polityki innych partii. Według nich zmienia to ogólnie kulturę polityczną i społeczeństwo, ponieważ prawicowi populiści w coraz większym stopniu pragną wpływać na kształtowanie dyskusji. Wszyscy debatujący byli zdania, że odpieranie ruchów i poglądów prawicowego populizmu nie może być tylko domeną polityki ale stanowi zadanie dla całego społeczeństwa, w którym ważny udział przypada kulturze i sztuce.

Spektakl "Witamy! Głosy migrantów" francuskiej grupy teatralnej La Tribouille pokazał, w jaki sposób sztuka może własnym językiem pisać nowe narracje i za pomocą emocji wyrażać pozytywne uczucia.

Instytucje finansujące: Pełnomocnik Rządu Federalnego ds. Kultury i Mediów (BKM) – Referat K34; Federalna Centrala Edukacji Obywatelskiej (bpb)

Kontakt: Noémie Kaufman