13.07.2016 09:38 Wiek: 346 days

Uroczystość z okazji 25-lecia Trójkąta Weimarskiego

05.10.2016

Dnia 5 października 2016 r. w Fundacji Genshagen obchodzony był uroczyście jubileusz 25-lecia Trójkąta Weimarskiego. Na zaproszenie Fundacji przybyli liczni goście ze świata kultury, polityki, gospodarki i społeczeństwa obywatelskiego.

Pierwszym punktem programu było wystąpienie prof. dr Rity Süssmuth, która wspominała m.in. osobiste rozmowy z założycielami Trójkąta ministrami spraw zagranicznych Hansem Dietrichem Genscherem, Rolandem Dumas i Krzysztofem Skubiszewskim. Następnie odbyła się dyskusja podiumowa pod tytułem „Trójkąt Weimarski i przyszłość Europy: kształtowanie zmiany i zachowanie spójności”. Zaproszeni do udziału w tej dyskusji goście z Niemiec, Francji, Polski i Wielkiej Brytanii podjęli temat aktualnej sytuacji politycznej oraz poszukiwali odpowiedzi na pytanie jak powinna się dalej rozwijać Europa. Potrzeba takiej dyskusji jest ewidentna wobec wielkich wyzwań, które stoją przed Unią Europejską, takich jak Brexit, kryzys uchodźczy, kwestie granicy i bezpieczeństwa, zagrożenie terrorystyczne, prawicowy populizm, sytuacja demograficzna, kryzys tożsamości, itd.

Wypowiedzi Gesine Schwan z Berlina, Nicolasa Baverez z Paryża, Pawła Kowala z Warszawy oraz Rachel Launay z British Council dostarczyły wiele inspiracji odnośnie do możliwości wzmocnienia spójności wewnątrz Unii Europejskiej i solidarności między państwami członkowskimi i ich społeczeństwami. Dyskutujący podkreślili szczególnie rolę społeczeństwa obywatelskiego, przyszłość młodzieży i wymianę kulturalną w formacie trójstronnym, m. in. na poziomie komunalnym.

Kontynuacją wymiany na temat przeszłych, teraźniejszych i przyszłych wyzwań w Europie było zwiedzanie wystawy Uniwersytetu Europejskiego Viadrina „Weimar do potęgi trzeciej” z rysunkami karykaturzystów Klausa Stuttmanna, Henryka Sawki i Jeana Plantu. Oprawę muzyczną wydarzenia zapewnili Bardo Henning i Cornelia Ottinger, którzy wykonali niemieckie, francuskie i polskie pieśni z towarzyszeniem akordeonu i saksofonu.

Kontakt: Christel Hartmann-Fritsch, dr Martin Koopmann