29.03.2018 13:36 Wiek: 22 days

Dyskusja i wystawa "Günter Grass i Daniel Chodowiecki – dwaj Europejczycy z Gdańska?"

12.04.2018 - 22.05.2018

Günter Grass: Selbst im Wald, 2008, Lithographie, im Besitz der Danziger Stadtgalerie

Daniel Chodowiecki: Brandenburger Tor, Gestalt von 1735 bis 1788, Radierung von 1764, aus dem Katalog der Ausstellung „Wir Berliner“ Geschichte einer deutsch-polnischen Nachbarschaft, Robert Traba (Hg.), Koehler & Amelang, 2009

W dniach 12.04. – 22.05.2018 Gdańska Galeria Miejska i Dom Daniela Chodowieckiego i Güntera Grassa w Gdańsku prezentują w Fundacji Genshagen wybrane dzieła Güntera Grassa i Daniela Chodowieckiego. W dniu otwarcia wystawy odbędzie się dyskusja pt. „Grass i Chodowiecki – dwaj Europejczycy z Gdańska?”

Günter Grass pozostawił po sobie obok dzieł literackich szereg grafik, rysunków i rzeźb. Daniel Chodowiecki był grafikiem, ilustratorem i miedziorytnikiem w XVIII w. Obaj byli obywatelami Gdańska. Miasto Gdańsk honoruje ich jako wielkich gdańszczan i Europejczyków. Obaj żyli i działali na granicach różnorodnych kultur i tradycji narodoych, które formowały ich tożsamość.Obaj czerpali ze skarbca kultury europejskiej, utrwalając jej dziedzictwo w swoich dziełach.

Fundacja Genshagen pragnie odwołać się do życiorysów obu osobowości i zadać pytanie, co ich biografie mówią nam dzisiaj? Co formowało ich tożsamość wówczas? Co kształtuje nasze tożsamości dziś? Cym jest dla nas Europa? Ile narodowej a ile europejskiej tożsamości nosimy w sobie?

W dyskusji biorą udział:

Prof. dr Robert Traba, dyrektor Centrum Badań Historycznych Polskiej Akademii Nauk w Berlinie-Pankow, profesor honorowy na Wolnym Uniwersytecie w Berlinie

Prof. dr Thomas Serrier, Histoire et civilisation allemande contemporaine

Université de Lille/ profesura gościnna na kierunku kulturoznawstwa Europejskiego Uniwersytetu Viadrina

Moderacja: Stephanie von Oppen, Deutschlandfunk Kultur

Partnerzy i instytucje finansujące: Gdańska Galeria Miejska, Dom Daniela Chodowieckiego i Güntera Grassa w Gdańsku, Centrum Badań Historycznych Polskiej Akademii Nauk, Pełnomocnik Rządu Federalnego ds. Kultury i Mediów

Kontakt: Magdalena Nizioł